hirdetés

Miért hozza haza a macska a döglött állatokat?

Kövess Péter

2023. október 5 - Képek: Getty Images Hungary

A macska által hazahurcolt döglött állat látványa felkavaró lehet a gazdi számára, de a szidás általában nem vezet eredményre. Mi a megoldás, hogy többet ne csinálja?

hirdetés

A macska született vadász, ezért nem meglepő, hogy prédát ejt. Legközelebb próbálj erre gondolni, ha tetten éred, amikor egy döglött állat van a szájában.

A macska az ösztöneit éli ki, amikor a kertben vadászik.

A macska számára zsákmány a döglött állat

„A háziasított macska bőségesen kap élelmet a gazdájától, így nincs rászorulva a vadászatra, de ősi ösztöneit nem tudja megtagadni” – szolgált magyarázattal a jelenségre dr. Bodó Andrea állatorvos.

A zsákmányszerzés nagyobbrészt ösztön, kisebb részben játék, de semmiképp sem létfenntartás a macska részéről.

Ez az oka annak, hogy a macska ritkán eszi meg az elejtett állatot, ugyanakkor igyekszik mindent elkövetni, hogy biztonságba helyezze. „Magatartásában az is közrejátszhat, hogy táplálékkal akarja ellátni a családját (vagyis manapság a gazdiját), ami szintén evolúciós okokra vezethető vissza.” A döglött állat hazacipelése tehát az ősi viselkedésformák egyfajta megnyilvánulása.

A szeretet jele is lehet

Az állatorvos álláspontját Anita Kelsey macskákkal foglalkozó viselkedéskutató is osztja. Mint mondta, a régi időkben az anyaállatoknak a vadonban kellett megtanítaniuk kölykeiket a túlélésre. Ehhez az élelemszerzés és a táplálkozás is hozzátartozott.

Sok modern macskának azonban nincs utódja, ezért gazdijuk kerül a középpontba.

„A macska számára a közös otthonotok a legbiztosabb pont, ezért logikusnak tűnik, hogy oda vigye zsákmányát” – vélekedett a kutató, aki szerint a döglött állat azt szimbolizálhatja, hogy kedvenced törődik veled és családtagként tekint rád.

Ha nem akarsz több döglött állatot, a csengős nyakörv lehet a megoldás.

Nem igazán lehet leszoktatni róla a macskát

Ha szeretnéd megakadályozni, hogy macskád további állatokat vadásszon le, dr. Bodó Andrea szerint legfeljebb annyit tehetsz, hogy egy csengős nyakörvet adsz rá. A madarak és a kisemlősök így még időben észlelhetik a közeledését, és elmenekülhetnek előle. „Ennek mindenképpen gyorskioldós nyakörvnek kell lennie, nehogy véletlenül beleakadjon valamibe, megfojtva az állatot”.

Az is segíthet, ha többet játszol a macskával. Így kiélheti az ösztöneit, ezért kevesebb energiája marad a vadászatra.

Ezt javasolja a viselkedéskutató is, aki szerint végső esetben még ott van az a lehetőség, hogy a legaktívabb időszakaiban nem engeded ki a macskát a lakásból.

állatorvos macska macska ösztönei miért nyakörv vadászat zsákmány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink