hirdetés

6 ünnepi növény, ami veszélyes a macskára

Kövess Péter

2023. december 24 - Képek: Getty Images Hungary

Az ünnepi időszakban gyakran dekoratív növényekkel díszítjük otthonunkat, amelyek csábítóak lehetnek a macska számára, de mérgezőek rá nézve.

hirdetés

Ha a macska megnyalja, megrágja vagy megeszi a mérgező ünnepi növény valamely részét, az az adott fajtától és az elfogyasztott mennyiségtől függően enyhébb és súlyosabb tüneteket is okozhat.

A fenyőfa tűlevele enyhén mérgező, de nem ez a legnagyobb baj azzal, ha a macska megeszi.

Ezek a leginkább mérgező ünnepi növények a macska számára

Az alábbi listából kiderül, hogy melyek azok az ünnepi növények, amelyek a macska szempontjából a legnagyobb egészségügyi kockázatot jelentik.

1. Liliomok

A gyakran ünnepi dekorációkhoz felhasznált, cserepes és vágott virág formájában is kapható liliomok károsíthatják a macska veséjét, ami veseelégtelenséghez és akár halálhoz is vezethet. Ez akkor fordulhat elő, ha a macska megeszi a növények bármely részét, iszik a vizükből, vagy érintkezik a virágaikkal, majd lenyalja magáról a virágport.

A lilimok veseproblémákat okozhatnak.

2. Karácsonyfa

Bár a tűlevelek csak enyhén mérgezőek, lenyelésük egészségügyi problémák forrása lehet. Olajaik irritálhatják a gyomor-bélrendszert, ami olyan panaszokkal társulhat, mint a hányás és a csökkent étvágy, maguk a tűlevelek pedig rugalmasságuk hiánya miatt problémásak.

Ha kedvenced túl sok tűlevelet eszik, az hányást, hasmenést, étvágycsökkenést vagy bélelzáródást okozhat (ami a műfenyőknél is igaz).

3. Tiszafa

A tiszafa egy örökzöld növény, amely gyönyörű piros bogyóival hívja fel magára a figyelmet az őszi és téli időszak során. Ebben rejlik népszerűségének titka: az ünnepek alatt kültéren, beltéri szobanövényként, illetve különféle asztali díszek és dekorációk alapanyagaként is találkozni vele.

Sajnos azonban a tiszafa súlyos mérgezést okozhat, ha a macska a bogyók vörös húsán kívül a növény szinte bármely részét megeszi. Ennek a jelei közé tartozik a hányás, a hasmenés, a kóros szívverés, továbbá akár a járási nehézségek és a görcsrohamok jelentkezése is.

A tiszafának csak a bogyói nem mérgezőek.

4. Magyal

A számos ünnepi dekorációban megtalálható magyal szintén piros bogyóiról ismert, amelyek kiváló kontrasztot adnak a növény fényes, sötétzöld leveleivel. Mivel a magyal levelei viaszosak és tüskések, lehet, hogy kedvenced kezdetben távol tartja magát tőlük.

Ha azonban mégis lenyelné a növényt, enyhe hasmenés vagy hányás lehet belőle. Ha pedig sok bogyót eszik, fokozódhatnak az előbbi tünetek, illetve étvágytalanság és járási nehézségek léphetnek fel.

A tiszafával ellentétben a magyalnak a bogyói a legmérgezőbbek.

5. Fagyöngy

Az alatta váltott csókkal összefüggésben elhíresült fagyal gyönyörű ünnepi dísz lehet, de a macska számára mérgező. Ha eszik belőle, enyhébb esetben hányás, hasmenés és étvágytalanság tapasztalható. Súlyos esetben viszont – ami különösen az európai fajták fogyasztásakor jellemző – szívritmuszavar és kóros vérnyomás lehet a következménye.

A fagyöngytől akár szívritmuszavar is jelentkezhet a macskánál.

6. Mikulásvirág

A klasszikus ünnepi növénynek számító mikulásvirág buja zöld leveleinek és virágainak lenyelése gyomor-bélrendszeri problémákat és hányást okozhat. Ez általában enyhébb lefolyású, de van rá példa, hogy a hányás állandósul, ezért állatorvosi beavatkozásra lehet szükség.

A mikulásvirágot is távol kell tartanod kedvencedtől.

Ezt tedd, ha kedvenced mérgező növényt eszik

„Előfordul, hogy a gazdi pont látja, amikor a macska megrág egy növényt, de sokszor csak a tünetekből (például hányás, hasi fájdalom, hasmenés és „gubbasztás”), vagy a megrágott levelekből lehet mérgezésre következtetni” – mondta el kérdésünkre dr. Bodó Andrea állatorvos.

A szakember megjegyezte, jó ha minden macskatulajdonos tisztában van azzal, hogy mely növények mérgezőek a macskára nézve, és nem tart olyanokat, vagy a kedvencek számára elérhetetlen helyre teszi őket.

Ha már megtörtént a baj, akkor a macskát mihamarabb állatorvoshoz kell vinni.

Szobanövények esetében nincs nagyon más megoldás, mint a növény típusától és az elfogyasztott mennyiségtől függően a hánytatás vagy a palliatív kezelés (vagyis az infúzió).

„Ha a későbbiekben a laborvizsgálat alapján vese- vagy májkárosodás mutatható ki, akkor infúziós kezelés, illetve májvédő, valamint veseműködést támogató gyógyszerek adása segíthet helyreállítani a szervfunkciókat” – tette hozzá az állatorvos.

A macskabiztos karácsonyfához ebben a cikkben adtunk egyszerű, de jól beváló trükköket. Érdemes bevetni őket!

állatorvos karácsony macska mérgező növények ünnep veszély
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!