hirdetés

Miért játszanak a macskák az elejtett zsákmánnyal?

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 1 - Képek: Getty Images Hungary

Behurcolt a házba a kijárós cicád egy elejtett állatot és a nappali közepén játszadozik vele? Vagy épp a kedvenc plüssegerét dobálja ide-oda? Nem szórakozásból teszi, komoly oka van rá.

hirdetés

Rengeteg dolgot szeretünk a macskákban, az egyik kedvenc tulajdonságuk pedig kétségkívül a játékosság. Bármilyen borús is legyen a hangulatunk, egy játékával bohóckodó cica látványa vagy épp egy esti zoomies közben rohangáló macska eszelős tekintete azonnali gyógyír bármilyen bajra. A játék szórakoztató és fontos kapcsolatteremtési eszköz az állat és a gazdi között, ugyanakkor nélkülözhetetlen túlélési funkciója is van annak, ha a macska játszik a zsákmánnyal.

Ősi vadászösztön

A vadon élő macskák számára mindig is létfontosságú képesség volt a préda elkapása. Bár a mai házi macskáknak nem kell a túlélésért vadászniuk, ez az ősi ösztön a mai napig rendkívül markánsan megfigyelhető még a leglustább kis kedvencek viselkedésében is.

A kölykök különösen játékosak, hiszen anyjuktól így tanulják meg a zsákmányszerzés csínját-bínját. Gazdiként pedig ránk, emberekre hárul ez a feladat. Annak ellenére, hogy tálcán kínáljuk nekik a vacsorát, a közös játék során mi is tulajdonképpen a vadászatra tanítjuk a kiscicákat.

De miért játszik a macska a zsákmánnyal?

Amikor a kedvencünk egy plüss játékkal a szájában flangál a lakásban vagy végig pofozza azt a szőnyegen, általában nem gondolunk bele, miért csinálja ezt. Úgy tekintünk rá, mint játékra, pedig valójában nagyon is komoly jelenséget figyelhetünk meg. Hisz képzeld csak el ugyanezt a helyzetet például egy, a kertben elejtett rágcsálóval vagy madárral. Máris nem túl kedves és szórakoztató a jelenet!

A macskáknál azonban ez az ősi vadászösztön és túlélési mechanizmus aktiválódása. Nem rosszindulatból vagy kegyetlenségből pofozgatja a szerencsétlenül járt zsákmányt; így biztosítja a túlélését. Még ha erre házi kedvencként valójában nincs is szüksége.

Biztonsági ellenőrzés

Az egyik oka annak, hogy a macskák játszadoznak a prédával, a saját testi épségük megőrzése. Így ugyanis fel tudják mérni, hogy a zsákmánynak nincs-e olyan betegsége, ami esetleg rájuk nézve is veszélyes lehet. Egy egészséges állat fürgén próbál menekülni, egy beteg vagy mérgezett kis rágcsáló azonban lomha lesz és fáradt. Ezért történhet meg, hogy egy elejtett és már el is pusztult zsákmányt a macska egyszerűen otthagy: nem akarja megkockáztatni, hogy problémás húst fogyasszon.

A préda kifárasztása is állhat a játszadozás mögött. Minél jobban elfárad a zsákmány, annál kisebb lesz az esélye annak, hogy visszatámadjon a cicára, esetleg meg is sebezze őt. Kutatások kimutatták, hogy a macskák tovább játszanak a nagyobb méretű zsákmányokkal – bizonyára azért, hogy a lehető leginkább lefárasszák. Ugyanakkor minél éhesebb egy cica, annál gyorsabban végezni fog a prédával.

Miért nem eszi meg a zsákmányt a macska?

A fent említett biztonsági veszély mellett egy másik oka is lehet annak, ha a macskánk akárhányszor kimegy a szabadba, elkezd vadászni, majd nem eszi meg a zsákmányát. A viselkedés pedig ismét a túlélési ösztönhöz vezethető vissza.

A macskák opportunista vadászok. A vadonban is napi több étkezésre van szükségük, így evolúciójuk során megtanulták, hogy minden alkalmat kihasználjanak a préda elejtésére. És ha a vadászat sikeres, elteszik későbbre a zsákmányt. Az élelem felhalmozása biztosítja a számukra, hogy mindig legyen lehetőségük enni, ha megéheznek – akkor is, ha épp nem tudnak „frissen” vadászni.

Hogyan szoktasd le a kijárós macskát a valódi vadászatról?

A felelősen tartott házi macskáknak nincs szükségük vadászatra, hiszen a száraz- és nedves tápok valamint jutalomfalatok tartalmaznak minden nélkülözhetetlen tápanyagot, amelyre a szervezetüknek szüksége van. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a kijárós kedvenced erősen ritkítja a környék madárvilágát; ezt jobb, ha minél inkább igyekszel meggátolni.

Egyes házi macskák a vadászatot mentálisan és fizikailag is stimulálónak találják. Annak érdekében, hogy megakadályozd, hogy cicád valódi prédán vezesse le a felesleges energiáit, légy tudatosabb a vele történő közös játékban. Rövid, de gyakori játékkal utánozd a természetes vadászó viselkedésmintákat és válassz olyan macskajátékot, amivel a lehető leginkább imitálható egy élő préda mozgása. A pálcás macskajátékok például remekül kielégíthetik a kedvencek vadászat iránti vágyát.

Emellett érdemes a cicádnak kínált eledel összetételére is odafigyelned. Tapasztalatok szerint a magas minőségű, vadhúst is tartalmazó tápon tartott kedvencekben kisebb a hajlam arra, hogy valódi préda után eredjenek.

játék kijárós macska miért vadászat vadászösztön zsákmány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink