hirdetés

Hány kölyökmacska születhet egy alomban?

Király Barbara

2024. július 4 - Képek: Getty Images Hungary

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy egy cica vajon hány kölyökmacskát hozhat a világra? Ebben a cikkünkben erre keressük a választ.

hirdetés

A cicák, sok más emlőshöz hasonlóan elevenszülő állatok. Egy macskának több alma is lehet élete során, amelyben több kölyökmacska is születhet, ezért egy felelős gazdinak jó tisztában lennie, hogyan tud megfelelően gondoskodni cicájáról, ha az anyamacska lesz.

Amit a macskák vemhességéről tudni érdemes

A macskák terhességi ideje körülbelül 65 nap. Néhány tényező, mint például a macska egészsége vagy fajtája, befolyásolhatja ezt az időszakot. Ebben az esetben ez a szám 52 vagy 74 napos vemhességet is eredményezhet.

Akárcsak az ember teste, a macskáké is jelez, ha áldott állapotba kerül. Ha a macskádnál hirtelen súlygyarapodást tapasztalsz, vagy a mellbimbói megnagyobbodnak, fokozódik az étvágya,  változnak viselkedési szokásai, akkor nagy valószínűséggel vemhes a cicád. Annak ellenére, hogy nem minden macska mutatja a vemhesség nyilvánvaló jeleit, fontos, hogy lehetőleg észrevedd már a kezdeti szakaszban, hogy megfelelő gondoskodást és figyelmet tudj biztosítani a macskádnak.

A legtöbb házi macskának almonként három-hat kölyökmacskája születik; az átlag négy kiscica

Hány kölyökmacska születik egy alomba?

Számos tényező befolyásolhatja, hány cica születik egy macskaalomban. Nagyban függ az anyamacska életkorától és a szülők fajtájától. A fiatalabb cicáknak kisebb, míg az idősebb macskáknak több macskája születik egy alomban. Az olyan fajták, mint a keleti, a burmai, az abesszin, a perzsa és a sziámi, általában nagyobb létszámú almokat produkálnak.

Egy másik tényező, amit jó szem előtt tartani, az a macskád egészségi állapota. Az egészséges cicák általában nagyobb almokat szülnek. A legtöbb házi macskának alomonként három-hat kiscicája van, átlagosan négy. Kisebb almok általában az első vemhesség után várhatók.

Továbbá ezek gyakorolhatnak hatást cicád almára:

  • Táplálás: az alultáplált macskák alommérete nagyban csökkenhet, de ebben az állapotban a cicáknak a vemhesség is igen komoly gondot okozhat, akár az életükbe is kerülhet.
  • Stressz: a megnövekedett stressz-szint káros lehet négylábúd egészségére, és megnehezíti a vemhesség időszakát.
  • Egészségügyi problémák: ahogy az előbb már említettük, a macskák egészsége nagyban befolyásolhatja az alomszámot és a kölykök állapotát. A beteg vagy alapbetegséggel küzdő macskáknak nagyon megterhelő lehet életének ezen szakasza. Az is kérdéses, hogy az anyamacska a megszületett cicákat képes lesz-e teljes mértékben ellátni.

Meg lehet előre mondani, hány kismacskája fog születni cicádnak?

Bár nem mindig lehet megjósolni a cicák számát, az állatorvosok néha ki tudják tapogatni, hogy hány jövevény fog érkezni. A röntgen egy másik eszköz, amelyet állatorvosa használhat az alom méretének meghatározására. Általában a terhesség 45. napja körül. Azonban az alomméret meghatározásának legbiztonságosabb és legpontosabb módszere az ultrahang. Ez a terhesség 30. napja körül képes megállapítani az alom méretét.

Erről nem szabad megfeledkezni!

Egy ivaros nőstény macskának évente 2-3 alma is születhet. Bármennyire is imádjuk a cicákat, fontos kiemelni, hogy hazánkban rengeteg kóbor, otthontalan állat él, ami sem nekünk, sem nekik nem ideális. Felelős macskatartóként az ivartalanítás is a feladataid közé tartozik!

Persze előfordul, hogy úgy gondoltad, még nagyon fiatal a cicád, így várhat a dolog, ám időközben mégis kigömbölyödött a hasa. Azt javasoljuk, hogy ebben az esetben is látogass el az állatorvoshoz, és kérd ki a tanácsát a helyzetben. Ő el tudja majd mondani, hogy mikorra tudjátok leghamarabb beütemezni az ivartalanítást. Ha bizonytalan vagy abban, hogyan zajlik a folyamat, kattints ide. A nemkívánt szaporulat megakadályozása mellett számos egyéb előnye is van a beavatkozásnak. 

Ebből a cikkünkből megtudhatod, hogyan fejlődnek a cicák az anyaméhben.

anyamacska kölyökmacska vemhesség vemhesség jelei
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!