hirdetés

Álvemhesség a macskáknál: így küszöbölheted ki

Hangai Lilla

2024. február 2 - Képek: Getty Images Hungary

Ugyan a kutyák esetében gyakori, a macskáknál az álvemhesség kifejezetten ritka jelenség. Csak azok a nőstények tapasztalhatják meg, akiket nem ivartalanítottak. Egy ivaros macska ciklusa 14-20 naponta ismétlődik egészen addig, míg meg nem termékenyül. Kedvenceink petefészke csak abban az esetben termel petéket, ha hímmel párosodnak. Amikor a pete sikeresen megtermékenyül, az állat vemhes lesz. Amennyiben nincs megtermékenyülés, álvemhesség jeleit mutathatja. A hormonális átalakulás miatt viselkedésbeli és fizikális változások is megjelennek ilyenkor, akár a vemhesség esetében.

hirdetés

A következőkben a macskák esetében megjelenő álvemhesség tüneteit, kezelését és megelőzését vesszük sorra a PetMD állatorvosi honlap cikke alapján.

Az álvemhesség időszakában jellemző a macskákra, hogy egy nyugodt helyen elkezdenek maguknak fészket építeni.

Az álvemhesség okai a macskák esetében

A macskák tehát akkor tapasztalnak álvemhességet, ha ivarosak, és egy hímmel párosodnak, de nem esnek teherbe. Ilyenkor a progeszteronszint gyors csökkenése és a prolaktinszint növekedése eredményezni az állapotot. (Nagyon ritkán előfordul, hogy a macskának spontán peteérése lesz, ami szintén produlkálhat álvemhességet.)

Csak az ivaros nőstények tapasztalhatják meg ezt az állapotot, de előfordul, hogy álvemhesség jelentkezik az ivartalanítás után néhány nappal. Ez a jelenség valószínűleg a hormonszintek hirtelen csökkenésével függ össze, miután a szaporítószervek eltávolításra kerültek.

Az álvemhesség tünetei

Egy átlagos macska ritkán mutatja az álvemhesség tüneteit, azonban a tenyészállatoknál ez valamivel sűrűbben előfordulhat, ami normálisnak tekinthető. Amennyiben a következő tüneteket tapasztalod, mindenképpen vidd el kedvencedet állatorvoshoz. Ugyan az álvemhesség nem veszélyes állapot és magától elmúlik 40-50 napon belül (míg új ivarzási ciklus nem kezdődik), lehetséges, hogy más, komolyabb dolog áll a háttérben (daganatok, fertőzések, szervi elégtelenség), amit csak az állatorvos tud diagnosztizálni. A tünetek tehát a következők:

  • súlygyarapodás;
  • kitágult has;
  • megduzzadt tejmirigyek és mellbimbók;
  • a has és az emlők nyalogatása;
  • tejtermelés beindulása;
  • fészkelés.

Az álvemhesség kezelése és megelőzése

Az állapot általában kezelés nélkül 40-50 napon belül megszűnik, ritkán fordul az elő, hogy az állatorvos gyógyszert írna fel, amely átbillenti a hormonszintet. Ennek oka, hogy ezeknek a készítményeknek lehetnek mellékhatásai, míg az álvemhesség általában nem káros a macskára nézve.

Meglepő módon a valódi megtermékenyülést sem gátolja meg, ettől a macska még lehet vemhes. Ha csak nem tenyészállatról van szó, mindenképpen érdemes elgondolkodni az ivartalanításon. És nemcsak azért, hogy elkerülhesd az álvemhességet, hanem azért is, hogy megvédd kedvencedet az emlődaganattól vagy a gennyes méhgyulladástól, csak hogy néhány komoly betegséget említsünk.

Hogy a macska ne nyalogassa a hasi tájékát, amit így irritálhat, érdemes lehet rá olyan kis köpenyt adni, amit az ivartalanítás után is szoktak.

Így segíthetsz kedvencednek ebben az időszakban

A macskának ebben az időszakban nincsenek fájdalmai, de az tény, hogy az álterhesség, főleg, ha rendszeresen jelentkezik nála, megterhelő lehet számára. Tegyél meg mindent, hogy kedvenced kényelmesen érezze magát. Sok cica ilyenkor hajlamos sok energiát belefektetni a fészeképítésbe, ami miatt elhanyagolhatja az evést vagy az ivást. Előfordulhat, hogy a megduzzadt mellbimbóit nyalogatni kezdi, ami irritációt válthat ki. Ezekben az esetekben, hogy elkerüld a komoly bajt, érdemes adni a cicára egy gallért vagy egy olyan köpenyt, ami az ivartalanítás után védi a hasi részt.

Ide kattintva az ivaros nőstény macskák rettegett betegségéről, a gennyes méhgyulladásról tudhatsz meg többet. Azt is eláruljuk, hogy mely egyszerű módszerrel előzheted meg.

álvemhesség ivaros macska viselkedése nőstény macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink