hirdetés

5 tipp cicád fogápolásához: soha többé nem kell a fogai miatt szenvednie, te pedig megtarthatod az ujjaidat

Hangai Lilla

2022. december 27 - Képek: Getty Images Hungary

A megfelelő fogápolási rutin kialakítása cicád kölyökkorától kezdve nemcsak egy egészségesebb macskát eredményez majd, de rettenetesen sok pénzt is megspórolhatsz vele. Nem is húzzuk tovább az időt, olvass tovább a részletekért!

hirdetés

Ha azonban úgy érzed, hogy elhanyagoltad a szájápolást és sejted, hogy valamilyen baj lehet, kérj már ma egy időpontot az állatorvoshoz, ugyanis ezek a betegségek nemcsak veszélyesek, de általában nagyon fájdalmasak is.

Felelős gazdiként miért nem engedheted meg magadnak, hogy elhanyagold a fogápolást?

A vadonban a macskák általában csontok vagy fű rágásával tisztítják a fogukat, de a benti macskáknak gyakran nincs erre megfelelő pótlékuk. Emellett ráadásul nehéz is rájönni, ha fájdalmuk van vagy szenvednek valamilyen kellemetlenségtől, ugyanis ösztönszerűen igyekeznek elrejteni, ha valamilyen bajuk van. Így az a legegyszerűbb és legbiztonságosabb, hogy ha már a kölyökmacskát úgy neveled és szocializálod, hogy a rutinja részét képezi a napi fogápolás is. Neked tényleg csak néhány perc, az ő élete pedig hosszú távon is problémamentes lehet.

Ezzel egy időben érdemes bevezetni azt is, hogy hetente vagy havonta egyszer ellenőrzöd, hogy épek-e a fogai, nincs-e seb a szájában és nem gyulladt-e az ínye. Fog- és ínyproblémák a 3 év feletti macskák esetében 10-ből 8-at érintenek. Ennek csupán annyi az oka, hogy az étkezések után a macska fogain lepedék keletkezik, amit ha nem távolítunk el, az fogkőhöz, majd gyulladáshoz, később fogromláshoz és más fogágybetegégekhez vezet. Végső esetben a fogakat nem lehet már megmenteni, ki kell őket húzni. A fájdalom és a gyulladás a macska szájában megnehezíti az evést, az ivást és a tisztálkodást, valamint bejuthatnak a baktériumok a véráramba is, károsítva a veséket és más létfontosságú szerveiket.

Így ellenőrizd cicád szájának egészségét

Valószínűleg nem lesz rajongója ennek az élménynek, de 1-2 perc kellemetlenséget biztosan megbocsájt majd neked. Ha azonban semmi esetre sem boldogulsz, az állatorvos segíteni fog az ellenőrzésben is.

Az egészséges fogak fehérek és lepedékmentesek. Az egészséges ínyen nincsenek sebek, dudorok, elváltozások. Egységesen rózsaszínű, bevérzésektől mentes. Az ellenőrzéskor a száj hátsó részére is gondot kell fordítani. Itt is azt kell vizsgálni, hogy nincsenek-e duzzanatok, fekélyek, gyulladt részek. Ha úgy látod, hogy valami nincs rendben, mindenképpen meg kell mutatni az állatorvosnak.

A macska lehelete nem lehet kellemetlen szagú. Ha mégis az, az valamilyen fertőzés jele, és amilyen hamar csak lehet, meg kell mutatni az állatorvosnak. Fontos továbbá, hogy figyelj minden egyéb jelre, amely fogbetegségre utalhat. Ilyen például a nyáladzás, a nyelési nehézség, az arc mancsozása vagy a macska étkezési szokásainak, súlyának megváltozása.

Így tartsd tisztán a fogait

A napi, de minimum heti kétszeri fogmosás a kulcs az íny és a fogak egészségének megőrzéséhez. A felnőtt macskák meglehetősen ellenállók lehetnek a fogtisztítással szemben, ezért jó ötlet hozzászoktatni őket ehhez a folyamathoz még kölyökkorukban. Használhatsz hagyományos, kisfejű fogkefét, de ujjra húzható szilikonos dörzsit is. Emberi fogkrémet tilos rajtuk használni, ugyanis a benne található fluoridtól súlyosan megbetegedhetnek. A kizárólag macskáknak készült fogkrémeknek gyakran van csirke vagy marha ízesítése. Kérd ki nyugodtan az állatorvosod tanácsát, hogy ő mit ajánl, valószínűleg a rendelőben be is tudod szerezni majd a megfelelő eszközöket.

Fogd meg a cicát úgy, hogy biztonságban érezze magát, finoman döntsd hátra a fejét, nyisd ki a száját, és határozott, de gyengéd mozdulatokkal tisztítsd meg a fogait.

Így tartsd tisztán a száját

A fogszuvasodás általában irritált vagy gyulladt fogínytől származik, ezért a fogíny ápolására is szükség van. Miután befejezted a fogmosást, masszírozd meg az ínyét is óvatosan. Erre nagyon szuper segítség az ujjra húzható szilikon dörzsi. Vigyázz, hogy ne sértsd fel, de azért elég intenzív legyen ahhoz, hogy beinduljon a vérkeringés.

Ma már számos olyan jutalomfalat közül választhatsz, amely segít a lepedék eltávolításában, a lehelet szabályozásában és még erősíti is a fogakat E-vitamin, szelén, taurin tartalmával. Kaphatók már olyan speciális spray-k is, amelyeket naponta egyszer a szájba permetezve szabályozzák a lepedék szintjét. Az állatorvos segítségedre lesz ezeknek a kiválasztásában.

Mindezek mellett nagyon fontos, hogy évente egyszer egy teljes fogászati szűrésre vidd kedvencedet, ugyanis a fogágybetegség gyakran az íny alatt kezd kifejlődni, így a gazdi számára láthatatlan marad nagyon sokáig.

állatorvos egészséges fogíny fogágybetegség fogápolás fogászati probléma macskáknál fogkő fogmosás gyulladás a szájban ínymasszírozás lepedék a fogakon macska ápolása napi rutin rossz lehelet
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink