hirdetés

Ezért jelölgethet az ivartalanított macska 

Szénási Szimonetta

2024. március 31 - Képek: Getty Images Hungary; Az Én Macskám

Főképp a kandúrok zavaró szokására elsőként az ivartalanítást szokták javasolni. Ám megesik, hogy a jószág beavatkozás után sem hagy fel a jelöléssel. Állatorvost is megkérdeztünk a témában.

hirdetés

Egy korábbi cikkben saját tapasztalataimat is megosztottam, miszerint a tavaszi őrület ivartalanított benti (ex-)kandúrunkat, Vilmost sem kerülte el. Bár már egy jó ideje benti macska, aki meg is békélt a sorsával, a tüzelési időszak bizony rá is hatással van. Kergesége szökési kísérletekben, jelölgetésben, fokozott territorialitásban (azaz területvédésben), valamint a közeledésünkre adott kirívó reakciókban ölt testet. Utóbbi alatt értsd: 8 éves kedvencünk hol elvonuló, magának való öregúr, hol levakarhatatlan matrica, aki önkívületig képes dorombolva dagasztani az ölünkben. Mindezek közül a legzavaróbb, ha a macska mindenhova jelöl: cipőkre, ajtóra, ablakokra… Nálunk ezek a kedvelt helyek, hiszen itt hozzuk vagy áramlik be a legtöbb illat.

Facebook oldalunkon olvasóink közül többen, a gyors segíteni vágyás miatt az olvasást megelőzően, az ivartalanítást javasolták gondjainkra. Ám Vili ivartalan. Miért ennyire intenzívek mégis ezen ösztönei? A válasz számunkra is égető, és mivel van elméletünk a magyarázatra, azt dr. Balatonyi Lilla állatorvos elé tártuk, vajon helytálló-e.

Mostanra bent élő macskánk már rég nem ivaros, mégis intenzívek az ösztönei / Fotó: Az Én Macskám

Túl kései beavatkozás

Az elképzelésünk, hogy már ivartalanul befogadott macskánkon az ivarérés után végezhették el a beavatkozást. Így a korábbi tapasztalatok, valamint a már felébredt ösztönök miatt élheti meg ennyire intenzíven az év ezen szakát.

A doktornő szerint nem tévedtünk: mint fogalmazott, egy macska minél később esik át az ivartalanításon, emiatt minél tovább gyakorolja a szexhormonok által ösztönzött viselkedéseket, azokról annál nehezebb lesz leszoktatni. Ugyanis pusztán a műtét miatt bekövetkező hormonális változások nem írják automatikusan felül a berögzült magatartásokat. Hozzátette: szerencsére igen ritka ez a probléma.

Még kedvenced kölyökkorában egyeztess az állatorvossal az ivartalanítás esedékességéről

A korai ivartalanítás mellett szól az is, hogy a kellemetlenségeken túl a nem kívánt szaporulat is így előzhető meg a leghatékonyabban. Hiszen már egyetlen kandúr is számos utódot produkálhat egy ivarzási periódus alatt. (A félreértések elkerülése végett: a nőstény cicákat sem kerüli el a tavaszi zsongás, ahogy a jelölgetéssel sem csak a hímek gazdáinak kell megküzdenie.)

Így a felelős állattartói magatartás részeként, és saját nyugalmad érdekében egyeztess az orvossal, mikor kerüljön sor a műtétre. A macskák általában 6-10 hónapos koruk körül válnak ivaréretté, így már ezt megelőzően ajánlott dönteni az időpontról.

A felsorolt pozitívumok mellett az ivartalanítás a macska szempontjából is előnyös, mivel a beavatkozás több halálos betegség kockázatát is csökkenti. Hogy mitől óvod meg kedvencedet, azt ebben a cikkben részleteztük.

állatorvos benti macska ivartalanítás ivarzás jelölget a macska territoriális állat területjelölés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink