hirdetés

4 takarítási tipp, amit minden macskásnak ismernie kell: így lesz patyolattiszta a lakásod

Ferenczi Deborah

2023. április 11 - Képek: Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy kétségkívül imádjuk a macskákat, azt mégis biztosan tudjuk, hogy bizony a lakásban tartott kis szobatigrisek tudnak némi kellemetlenséget okozni a gazdájuknak. A takarítási szokásainknak, bármennyire is pedánsak voltunk eddig is, bizony még jobban meg kell változniuk, hiszen a cicának hullik a szőre, maszatol, bepisilhet, foltot hagyhat a lakás különböző pontjain, és még hosszan lehetne sorolni, mit művel.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a takarítási tippeket, melyeket egy gazdinak feltétlen ismernie kell. Íme a legjobb módszerek, melyek segítségével még a cica mellett is rendben és tisztán tudod tartani a lakásod.

1. Ha a bűzölgő alomszaggal akarunk szembeszállni

Sajnos az alomnak bizony bármit is csinálsz, lesz szaga. Takaríthatod mindennap, illatosíthatod, vehetsz speciális, szagtalan verziót ( nem létezik olyan, ami némi ürülék után ne lenne szagos) bizony esélyed sincs . Azonban némileg csökkentheted a kellemetlen szagot, méghozzá a következő házi praktikával. Tehát keverj össze egy adag sót, citromhéjat, és szárított levendulát. Amikor pedig ezek megvannak, helyezd el valahol, az alomtálca közelében. Fontos, hogy olyan magasra, vagy éppen eldugva tedd, ahova a macska sehogy sem fér hozzá.

Ez pedig megfogja hozni a hatását, ugyanis a só képes magába szívni az alomtálca kellemetlen szagát, a levendula és a citrom pedig természetes illatosítóként, friss levegőt eredményez. Ennek a technikának a segítségével garantáltan búcsút inthetsz a kellemetlen szagoknak.

2. A folyamatosan hulló szőr ellen

A vedlési időszak valójában az állattartás egyik legkellemetlenebb pontja. Ilyenkor minden, de tényleg minden tiszta szőr, vagy éppen szőrcsomó lesz. Ugyan ilyenkor a legjobb barátunk a porszívó és a felmosó lesz, mégis az olyan területeket, mint a kanapé, vagy éppen a hasonló ülőgarnitúrák igencsak megsínylik. Ilyenkor érdemes lehet beszerezni vagy egy olyan professzionális kefét, amivel mindennap, akár többször is, alaposan át tudod kefélni a kanapédat. Érdemes lehet egyébként ilyenkor egy nedves, puha ruhával körbecsavarni a kefét, és átdörzsölni vele a felületet. Azonban még talán ennél is jobb ötlet lehet egy kézi porszívó beszerzése, aminek a segítségével könnyedén eltávolíthatod az elhullott szőrszállakat. Ám a teljes tisztaság érdekében, ebben az esetben is érdemes a végén nedves ruhával áttörölni a területet,

3. Az állandó rendetlenség ellen

A macskák bizony nagyon szeretnek rendetlenek lenni, nos ezt sajnos muszáj feldolgoznunk, ilyenek, nem nagyon lehet mit tenni. Vagyis talán mégis. Egy macskabarát otthon alapja, hogy úgy legyen az elrendezés kialakítva, hogy tulajdonképpen semmit se tudjon se leverni, se tönkretenni az állat. Persze ez sokszor nehéz lehet, hiszen így nem igazán van lehetőségünk arra, hogy gyönyörűen dekorált lakásunk legyen. Azonban ebben az esetben a minimalizmus a nyerő, hiszen így úszhatjuk meg azt, hogy a cicánk mindent, de tényleg mindent leverjen.

4. Az állatbarát tisztítószerekről

Végezetül a legfontosabb takarítási tippünk egyértelműen az, hogy mindig állatbarát tisztítószereket használj. Ezt pedig úgy tudod a legjobban megvalósítani, ha te magad kevered ki ezeket, hiszen így pontosan tudni fogod, hogy semmi olyat nem fog tartalmazni, ami káros lehet a macskád egészségére. Ebből pedig elhoztuk neked tippként, a lehető leghatásosabb csodaszert, méghozzá az ecetet, ugyanis ennek az alkalmazása általános tisztítószerként páratlan. Lehet keverni szódabikarbónával, sóval, illetve vízzel is lehetséges hígítani. Így érdemes a legközelebbi takarításodkor inkább már ezt a környezet- és állatbarát módszert alkalmazni.

állatbarát alom használata alomtálca hullik a macska szőre macskaszag macskaszőr takarítás vedlés vedlik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink