hirdetés

9 érdekesség a tigrisről: a legnagyobb nagymacska, akinek a pisije popcorn illatú

Hangai Lilla

2023. december 18 - Képek: Getty Images Hungary

Úgy tűnik, hogy a vadmacskákról készült cikkeinket olvassátok és szeretitek, ezért úgy gondoltuk, hogy a Panthera nemzetség összes fajáról, az oroszlánról, a jaguárról, a leopárdról, a tigrisről, a hópárducról, és az Acynonix nemzetség egyetlen képviselőjéről, a gepárdról is hozunk nektek néhány érdekességet.

hirdetés

Lássuk máris, hogy mely az a 9 érdekesség, melyet a csíkos nagymacskáról, a tigrisről összegyűjtöttünk.

1. A tigris veszélyeztetett állat

Furcsa lehet ebbe belegondolni, hiszen a tigris annyira része a köztudatnak, hogy el sem tudjuk képzelni, ez az állat is hatalmas kihívásokkal néz szembe, ha a túléléséről van szó. A Panthera nemzetség legnagyobb tagja 2023-as adatok alapján a becslések szerint mindössze 5574 egyeddel képviselteti magát a vadonban. A 20. század eleje óta a tigrispopulációk elveszítették történelmi élőhelyeik legalább 93%-át. Kipusztult Nyugat- és Közép-Ázsiából, Jáva és Bali szigeteiről, valamint Délkelet- és Dél-Ázsia és Kína területeiről is. Legnagyobb számban Indiában él tigris, sajnos azonban az élőhelyének pusztulása és az orvvadászat itt is borzalmas ütemben tizedeli az állományt.

2. Mindössze két alfaja létezik… nagyjából

1758-ban Carl Linnaeus írta le először a tigrist a Systema Naturae című munkájában, és a Felis tigris tudományos nevet adta neki. 1929-ben Reginald Innes Pocock brit taxonómus a Panthera nemzetség alá rendelte a fajt és a Panthera tigris tudományos névvel illette. Linnaeus leírását követően a 19. és 20. században számos javaslatot tettek tudósok különböző alfajokra. Többségüket szőrhossz, szín, csíkozási minta és méret szerint különböztette meg az alfajokat. Érdekes, hogy a különböző régiókban élő példányok is csak igen kis mértékben térnek el morfológiailag (alaktanilag), ezért végül megegyeztek abban, hogy mindössze 2 alfajt ismerjenek el hivatalosan. Ez lett a P. t. tigris Ázsia szárazföldi területein és a P. t. sondaica a Nagy-Szunda-szigeteken (A maláj szigetvilág egy részét alkotó szigetcsoport.). Ezt a két alfajra vonatkozó javaslatot 2015-ben megerősítette az összes feltételezett tigris alfaj morfológiai, ökológiai és molekuláris tulajdonságainak átfogó elemzése.

Bár 2017-ben a Természetvédelmi Világszövetség is elfogadta a két alfajos felosztást, sok kutató továbbra is ragaszkodik egy másik felosztáshoz, amely összesen 9 alfajt különböztetne meg (Bengáli, Szibériai, Dél-kínai, Indokínai, Maláj, Szumátrai), melyből 3 már kihalt (Kaszpi, Jávai, Bali).

3. Nem az oroszlán a legközelebbi rokona

A tigris legközelebbi élő rokonának korábban az oroszlánt, a leopárdot és a jaguárt tartották, a legújabb genetikai elemzések azonban kimutatták, hogy körülbelül 2,88 millió évvel ezelőtt vált ketté a tigris és a hópárduc leszármazása a többi Panthera fajtól, így vélhetően ők ketten állnak egymáshoz a legközelebb. Ez pedig a világon jelenleg élő egyik legősibb állattá teszi.

Egy filogeográfiai vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy minden ma élő tigrisnek volt egy közös őse 108 000-72 000 évvel ezelőtt. Számunkra lenyűgöző megismerni egy ilyen adatot, ami nemcsak azt jelzi, milyen ősi élőlénnyel van dolgunk, de az is világossá válik, hogy a tudomány milyen magasságokba ért el.

4. Létezik hibrid tigris is

Megdöbbentő, de valamikor foglalkoztak azzal, hogy oroszlánok és tigrisek pároztatásával hibrideket hozzanak létre, melyek a liger és a tigon névre hallgattak. Ezek az egyedek mindkét szülő külső és belső tulajdonságaival is rendelkeztek. Az alacsony egyedszámra való tekintettel az eljárást ma már nem támogatják.

A liger egy hím oroszlán és egy nőstény tigris keresztezésével jön létre. Hatalmasra nőttek ezek az állatok, ugyanis az oroszlán hím tovább örökít egy növekedést elősegítő gént, de a nőstény tigrisből hiányzik a növekedést visszaszorító gén. A tigon egy hím tigris és egy nőstény oroszlán keresztezése. Egyes nőstények közülük termékenyek, és időnként litigonokat hoztak világra, amikor egy hím ázsiai oroszlánhoz párosodtak.

A tigrisek jó úszók és a megfigyelések szerint szeretnek vadászni a vízben vagy csak időt eltölteni ott.

5. A csíkos bunda akár az ujjlenyomat

A tigrisnek a színe és a mintája is a rejtőzködést segíti elő. A tigris prédái dikromatikus látásúak, ezt az embereknél színtévesztésnek nevezzük. A narancssárga csíkok így számukra zöldesnek tűnnek, vagyis egybeolvadnak a növényzettel. Az egyelőre nem ismeretes, hogy miért pont ilyen minta alakult ki az esetében, hiszen a rozettás, vagyis foltos minta a macskaféléknél sokkal gyakoribb. Három másik színváltozat is létezik – fehér, arany és szinte csíkmentes hófehér –, amelyek a vadon élő tigrispopulációk csökkenése miatt ma már gyakorlatilag nem léteznek, de a fogságban tartott populációkban továbbra is megfigyelhetők. A minta minden példánynál teljesen egyedi, és akkor is látható lenne, ha leborotválnánk az állatot. Ez azonban nem a bőr pigmentációjának köszönhető, hanem a szőrtüszők színe miatt.

Számos vad macskaféle esetében látható a fülek hátulján lévő fehér folt, amit a tigrisek is büszkén viselnek. Úgy gondolják, hogy a fajtársak közötti kommunikációban lehet szerepe és jelez a kölyköknek is.

Fehér tigris.

6. Az étkezési szokása is érdekes

A tigrisek megközelítőleg 10%-os vadászati sikeraránnyal dolgoznak, ami meglepően alacsonynak tűnik, ha a házi macskákhoz (32%), vagy a feketelábú macskához (60%) és az oroszlánhoz (17%) hasonlítjuk. Még szerencse, hogy egy nagyobb elejtett jószág 1 hétre is elegendő élelmet biztosít egy példány számára. Az oroszlánokkal ellentétben ők csak egyedül vadásznak.

Meglepő módon ritkán támad emberre, leginkább csak akkor, ha fenyegetve érzi magát. Indiában évente összesen átlagosan 40-50 tigristámadásról számolnak be. Hogy tudj mihez viszonyítani, elefántok esetében ez a szám 350 körül van.

7. Hangja lebénítja a prédát

Egy macskáról van szó, így nem is olyan meglepő, hogy nyávog, morog, fúj és üvölt annak érdekében, hogy megértesse magát a fajtársakkal. Dorombolni azonban nem tud a tigris, ahogy a jaguár és az oroszlán sem. Doromboláshoz hasonlatos hangot ők is kiadnak, amit a kilégzéskor hallhatunk, de ez a hang nem úgy születik, ahogy a valódi dorombolás. Erről itt írtunk bővebben.

Az emberek és más állatok esetében a hangszálak háromszög alakot formálnak abban a pontban, ahol becsatlakoznak a légútba. A tigris és az oroszlán setében ez négyzet alakú Ez a forma teszi lehetővé, hogy hangosabbak legyenek az átlagnál. Egy tigris üvöltése akár 3 km-re is elhallatszódhat. Vokalizációjuk egyik legtitkosabb elemei az alacsony frekvencián megszólaló hangok, melyek képesek lebénítani a prédát. Elvileg ez emberekre is hatásos. Ezt csak akkor használják, ha a préda úgy dönt, hogy nem hagyja magát és harcol.

8. A pisije popcorn illatú

Az illatot egy 2-AP nevű kémiai vegyület okozza, amely sokkoló módon a frissen kipattogatott kukorica illatáért is felelős.

9. Udvarias állat a tigris

A tigrisek alapvetően egyedül élnek és vadásznak, de ettől még nem lesznek udvariatlanok. Megfigyelték például hímek esetében azt is, hogy hagyják enni elsőként a nőstényt és a kölyköket is. Az élőhelyük eltűnése miatt az egymáshoz közel vagy egy csoportban élő egyedek szociálisan viselkednek.

Ha tetszett a tigrises cikkünk, ismerkedj meg a hiúzzal is, amelynek egyik faja Magyarországon is megtalálható.

érdekesség érdekességek macskákról nagymacska tigris vadmacska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink