hirdetés

Ezek a jelei annak, hogy macskád tüzel

Hangai Lilla

2023. november 22 - Képek: Getty Images Hungary

Egy nőstény macska amennyiben nincs ivartalanítva, meg fogja tapasztalni a tüzelési ciklus által kiváltott változásokat. Ebben az időszakban, ha lehetősége van egy hím macskával párosodni, szinte biztos, hogy sikeres lesz a megtermékenyülés.

hirdetés

Következő cikkünkből megtudhatod, hogy milyen jelei vannak, ha tüzel a macska, és persze arról is írni fogunk, hogy milyen hormonális folyamatok játszódnak le a ciklus során.

A tüzelés ciklusában a cica igyekszik felhívni magára a figyelmet.

A tüzelés ciklusa

A megtermékenyülést lehetővé tevő folyamatot a macskák esetében szakszóval estrusnak nevezzük. Először 6-10 hónapos kor körül jelentkezik és egészen az időskorig tart. Cirmos barátaink igen termékeny jószágok, a ciklusuk 14-21 naponta ismétlődik egészen addig, míg meg nem termékenyülnek. Ugyanakkor azt is tudjuk már, hogy a napfényes órák hossza óriási hatást gyakorol a folyamatra. Bármikor megtermékenyülhetnek, tavasszal és nyáron azonban erre sokkal nagyobb az esély.

A ciklusuk különböző szakaszokból áll. A proestrus felkészíti a testet a megtermékenyülés szakaszára. Az estrusban a macska termékennyé válik, ekkor tapasztalhatjuk a legintenzívebb jeleket. Ez átlagosan 7 napig tart, de lehet rövidebb és sokkal hosszabb is. Az inestrus az a periódus, ami akkor következik be, ha a macska nem ovulált. Ez köti össze a tüzelési szakaszokat. Az anestrus egy hormonálisan aktív szakasz az estrus periódusok között, amit akkor tapasztalnak meg a macskák, amikor a napfényes órák rövidebbek. Végezetül pedig a diestrus, ami az ovuláció után jelentkezik. Ha a macska nem lett vemhes, ebben az időszakban álvemhességhez hasonló tüneteket mutathat. Ilyenkor nem tud megtermékenyülni.

Ezek a jelei annak, hogy a macska tüzel

Az estrus periódus az, amelyben a macska a következőkben tárgyalt jeleket mutathatja. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden állat más, a tünetek intenzitása és kombinációja eltérhet. Ha aggódsz kedvenced egészségéért, vagy úgy érzed, hogy valami nem normális módon vagy ütemben zajlik le nála, akkor mindenképpen vidd el az állatorvoshoz!

Igyekszik felkelteni a figyelmet

A cica ilyenkor hozzádörzsöli az alfelét más macskákhoz, különböző tárgyakhoz, bútorokhoz, de akár a gazdihoz is. Ilyenkor az állatnak nincsenek fájdalmai. Onnan tudsz különbséget tenni a fájdalom által kiváltott nyugtalanság és e között, hogy ebben az esetben jellegzetesen felfelé tartja a farkát felfedve a bájait. De az is előfordulhat, hogy nemes egyszerűséggel párzó pózt imitál. Ilyenkor a fejük a földre néz, elülső lábaikat behajlítják, a hátsó felüket kinyomják az ég felé, a farkukat pedig oldalra tartva emelik meg, hogy szabaddá tegyék az alfelüket. A hátsó lábak ritmikusan lépkednek. Meglehetősen fura először ilyet látni, de nyugodj meg, semmi baja a macskának!

A párzási póz, a lordosis:

Fokozottan nyalogatja magát

A cicahölgyek ilyenkor kifejezetten sok időt töltenek el azzal, hogy ápolják és tisztán tartják a női szervüket. A közhiedelemmel ellentétben a macskák nem véreznek semmikor sem a ciklusuk során, így ha vért vagy váladékot fedezel fel a kedvenced testén, akkor mindenképpen vidd orvoshoz! De akkor is, ha a felsorolt tünetek közül csak ezt az egyet, az állandó nyalogatást figyelted meg rajta. Ebben az esetben lehetséges, hogy húgyúti fertőzése van.

Kiereszti a hangját

A lányok ebben az időszakban a szokottnál is vokálisabbá válnak, amit eszük ágában sincs addig visszafogni, míg meg nem érkezik a szerelem.

Jelölget

Előfordulhat, hogy a macska a vízszintes tárgyakat, bútorokat és a falat is megjelöli. Ha csak ezt az egyetlen tünetet tapasztalod, akkor valószínűleg szimpla jelölgetésről van szó, aminek a kezeléséről ebben a cikkben írtunk.

Csökken az étvágya

A tüzelés időszakában sokkal fontosabb dolgokon jár az esze, mint az evésen! A test minden energiáját a reprodukció felé fordítja. Fontos azonban figyelni ebben az időszakban a cicára, ugyanis ez nem tarthat tovább két hétnél.

Érdemes monitorozni, hogy meddig eszik kevesebbet a macska. Nem tarthat 2 hétnél tovább!

Hajlamos lesz a szökdösésre

Az ösztönöknek óriási ereje van, amik a kandúrok felé húzzák ilyenkor a macskalányt. Érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy ilyenkor a benti cica ne slisszanhasson ki az ajtón egy óvatlan pillanatban. Ha mégis megtörténik a baj, akkor persze nagy hasznát veszed a mikrochipnek, aminek az előnyeiről itt írtunk bővebben.

Ezt teheted kedvencedért ebben az időszakban

Mint ìrtuk, szerencsére a cicának nincsenek ilyenkor fájdalmai, a gazdi pedig nem tehet túl sok mindent érte amellett, hogy igyekszik vele sokat játszani és elegendő stimulációt biztosítani azokra az órákra is, amikor ő nincs otthon vagy elfoglalt. Alapvetően azonban felelős gazdiként arra bíztatunk, hogy ivartalanítsd kedvencedet! A kijárós vagy kinti macskák esetében ez az egyetlen dolog, ami megoldást hozhat a nem kívánt almok megszületésére. Arról nem is beszélve, hogy az ivaros állatok viselkedése – ahogy látszik is –, igen problémás lehet; az ivartalanítással ezek mind kiküszöbölhetők. Az állat is nyugodtabb lesz és a gazdi is.

A legfontosabb azonban – ami a kinti és benti jószágokra is igaz –, hogy számos betegségtől megkímélhetjük őket az ivartalanítás segítségével. Ebben a cikkünkben olvashatsz a témáról bővebben, megismerve az orvosi álláspontot.

hormonális változás ivarérett macska ivartalanítás macska ivartalanítása tüzelés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink