hirdetés

6 ok, amiért a macska az ágyadba pisil

Hangai Lilla

2023. június 22 - Képek: Getty Images Hungary

Számos macskatulajdonos küzd ezzel a látszólag hatalmas problémával. Azért írjuk, hogy látszólag, ugyanis rettenetesen kellemetlen, ám az okai általában nem bonyolultak, és a kezelésük sem nehézkes.

hirdetés

A továbbiakban olvashatsz arról, hogy miért vizel a macska az ágyba, és arról is szó lesz, hogy mit tehetsz ellene.

Sosem szabad érte megbüntetni!

Miért vizel a macska az ágyba?

Egészségügyi probléma

Ahogy az várható is volt, sok esetben az alomtálcán kívüli ürítést valamilyen betegség vagy állapot eredményezi. A hólyagkövek és hólyagfertőzések gyulladást, valamint vizelési ingert okoznak, ami bármelyik cicánál előidézheti a problémát. Így mielőtt bármit is tennél, mindenképpen vidd el kedvencedet az állatorvoshoz, aki meg tudja állapítani, hogy a jelenség mögött egészségügyi probléma áll-e.

Változás a háztartásban

A macskák nagyon érzékeny lények, így a legkisebb változások is megzavarhatják a nyugalmukat, ami stresszreakcióhoz vezethet. Gyermek született? Költöztetek? Elhunyt egy közeli hozzátartozó vagy kis kedvenc? A munkád miatt többet vagy távol? A cicák szeretik a rutint és a kiszámítható helyzeteket, ám ha ez nem biztosított számukra, elképzelhető, hogy alomtálcán kívüli ürítéssel reagálnak.

Nem lapátolod ki elégszer az almot

Minimum naponta egyszer meg kell ezt tenned, de többször is lehet, ha szükséges. Egy macska nem fogja használni az alomtálcát, ha az szennyezett vagy büdös!

Fő a tisztaság!

Az alomtálca nem megfelelő helyen van

Ha az alomtálca zsúfolt, nehezen megközelíthető, huzatos, zajos helyen van, vagy nagy mellette a forgalom, az mind zavarhatja a nyugalmas elvonulás meglétét. Sőt tovább megyünk: több olyan posztot és videót láttunk már, ahol a gazdik azon nevettek, hogy milyen fura arcot vagy testtartást vesz fel a cica wc-zés közben. Ezt mind felejtsük el! Mi is csendre és békére vágyunk a helyen, ahová még a király is gyalog jár.

Nincs elég alomtálca a lakásban

Általános szabály, hogy a macskák száma +1 képlet adja meg az elegendő alomtálcák számát a háztartásban (tehát egy macskának minimum 2 alom az ideális.) Ezek lehetőség szerint az előző pontban említettek alapján legyenek elhelyezve, nem egymás mellé. Néhány macska szeret külön dobozba pisilni és kakilni, mások pedig a világ minden kincséért sem osztoznának társaikkal ugyanazon a tálcán. Persze ezzel kicsit több dolgod lesz, de az állattartás már csak így működik, és még mindig jobb, mintha a matracból kellene a macskapisit sikálni naponta.

Kedvenced nem kedveli az alomtálcát vagy az alom fajtáját

Sok cicát zavarnak a fedett dobozok egyszerűen azért, mert kényelmetlen vagy kicsi nekik, mások nincsenek kibékülve bizonyos típusú almokkal. Ezeknek az előnyeiről és hátrányairól itt írtunk bővebben, bátran merülj el a cikkben, hátha segít!

Az elektromos, öntisztító alomtálcák szuperül hangzanak, de a legtöbb macskát a frász töri ki tőlük. Sőt az is lehet, hogy kedvenced az artritisze miatt a magasabb peremű dobozába már nehezen tud belépni, így keres alkalmasabb helyet a dolga elvégzésére.

A szilikát gél alom szinte teljesen elnyeli a szagokat, de sok macskát irritálja a textúrája.

Ezzel segíthetsz még neki

Ha a fentebb felsorolt dolgok rendben vannak, akkor kedvenced is nagyobb biztonságban érzi majd magát, és nem fog alternatív helyet keresni a pisiléshez. Azonban van itt még néhány dolog, amivel segíthetsz komfortosabbá tenni az élményt.

Feromonos spray

Az egyik kedvenc macskás termékünk, ami segít megnyugtatni a cicát. A spray a hormonokkal azt üzeni neki, hogy minden rendben van, biztonságban van, így nagyon sok dolog kellemessé tehető a használatával. Itt írtunk arról bővebben, hogyan érdemes használni.

Ne használj nejlon bélést az alomtálcához!

Bár nagyon praktikus kis segédeszköznek tűnhet a tálca tisztántartásához, sok macska nem kedveli, ugyanis kaparás közben beleakad a körme. Igen, ilyen kevés is elég lehet ahhoz, hogy új lehetőségek után nézzenek.

Alaposan takarítsd fel a baleset helyszínét

Hogy ezt hogyan teheted meg, arról itt írtunk bővebben. Ez egy nagyon fontos lépés, ugyanis ösztönüktől vezérelve a cicák hajlamosak visszatérni arra a helyre, ahol korábban már ürítettek.

Soha ne büntesd meg érte!

Nem azért csinálja, hogy idegesítsen! Megbüntetni teljesen értelmetlen, hiszen az egyébként is zavarodott macska csak még stresszesebb lesz! Légy vele türelmes, és ha beveted a tanácsainkat, előbb vagy utóbb helyre fog állni a ház rendje.

alom alomtálca alomtálcán kívüli ürítés bepisil felelős gazdi húgyúti fertőzés macskatartás sokat pisil a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink