hirdetés

Ezek a háztartási eszközök életveszélyesek a macskára

Gerhát Petra

2023. november 19 - Képek: Getty Images Hungary

Mindennapi használati tárgyaink emberekre lettek tervezve. Ha nem figyelünk, cicusaink számára akár életveszélyesek is lehetnek ezek az elektronikai eszközök. Elmondjuk, hogy kerüld el a baleseteket.

hirdetés

Bársonyos tappancsú kis társaink a leglehetetlenebb helyekre is képesek bejutni. Örömmel fészkelik magukat több oldalról zárt, testméretükhöz képest aprónak tűnő vackokba, legyen az egy fiók, vagy doboz, netán éppen a földön hagyott iskolatáska. Emiatt bizonyos háztartási eszközök nagy veszélyt jelentenek a macskára.

Ne legyenek illúzióink, a legjólneveltebb cicus is bármibe belegabalyodhat!

 

Kitöltik a rendelkezésre álló teret

Sokan viccelődnek azzal, hogy a macskák eredendően folyékony halmazállapotúak, és azért képesek a legkisebb réseket is teljes testükkel kitölteni, csak jól elrejtik bundájuk alatt eme tulajdonságukat. Természetesen megvan a magyarázat arra, miért is érzik jól magukat a szűk helyeken, erről ebben a cikkben olvashatsz bővebben. Annyit azonban kedvcsinálóként már most elárulunk, hogy a furcsa tulajdonság nem csak cuki, de létfontosságú a számukra. Ha az okok érdekelnek, kattints a kiemelt szövegrészre, és máris megtudhatod a választ!

Mi azonban most ennek negatív oldalára igyekszünk rávilágítani. Ugyanis sok olyan helyszín akadhat egy átlagos háztartásban, ami helyszűke okán csábító lehet a cicusodnak, de veszélyes, ha oda bebújik.

Az, hogy az áramütések megelőzése érdekében az elektromos vezetékeket jól el kell rejteni vagy hozzáférhetetlenné tenni, talán minden kisállattartó számára evidencia, éljen vele együtt akár kutya, akár nyúl, akár macska. Esetükben nem is az okozhat baj, ha belecsavarodik, ugyanis kiválóan képes kiszabadulni a legszorosabb helyzetekből is, hanem inkább a rágás, karmolás okozta sérülés a vezetékek. Ami akár ránk, gazdikra nézve is éppen annyira problémás lehet. A sérült vezeték okozta áramütések a cicusoknak akár halálosak is lehetnek.

ha kedvenced megrágja a vezetéket, abba belehalhat!

A kölykök mindent megrágnak

Főként akkor kell körültekintőnek lennünk, hogyha kölyökmacskát fogadunk be. Őket nemcsak a játékosság motiválja arra, hogy mindent felfedezzenek a lakásban, de a fogzás és a fogváltás időszaka alatt bizony a rágcsálás fájdalomcsillapító és fogzáskönnyítő hatása miatt is keresni fogják a rágható felületeket. A vékonyka elektromos vezetékek formájuk és méretük miatt is pont beleillenek az apró szájakba.

Sose nyúlj a sérült cicához!

Ha bekövetkezett a baj, tilos a cicához érni. Helyette azonnal áramtalanítani kell a környezetet. Az áramforrás kikapcsolása után húzzuk ki a konnektorból a vezetéket és csak azt követően szabadítsuk ki a cicus szájából. A mellkasa alsó részén ellenőrizzük szívverését. Ha eszméleténél van, még abban az esetben is azonnal irány az állatorvos, ugyanis a szájban vagy a nyelven nem látható égési sérülések is lehetnek.

A kábelrágásra ráadásul könnyen rá is lehet szokni. Ezért az a legjobb, ha esélyt sem adunk ennek a veszélyes függőségnek.

A mosógép is veszélyes

A mosógépek nyitva felejtett ajtaja is jó búvóhelynek tűnhet.

Bár a legtöbb árammal működő háztartási gép kialakítása kizárja az áramütés lehetőségét, éppen a már fent említett, szűk helyek iránti rajongás az, ami gondot okozhat a cicáknak. A mosógépek dobja csábító, szűk, jól hangszigetelt búvóhelyet kínálhat. Elég egy pillanat, hogy a cicus bennragadjon, ha véletlenül becsukódik a gép ajtaja.

Tűzveszély

Ugyanez a helyzet a mikrókkal és a kenyérsütő gépekkel is. Ezért a kellő szellőztetés után mindenképp csukva tartsuk őket a konyhapulton. Az ételek előkészítésére szánt hely ugyanis már csak az illatok miatt is csábítja a kíváncsi cicusokat. Ne legyenek illúzióink ezzel kapcsolatban sem: még a legfegyelmezettebb négylábúak is biztosan végigszaglásznak mindent, ahol korábban ételekkel dolgoztunk. És ez egy újabb veszélyforráshoz is elvezeti őket.

A pultba süllyesztett indukciós főzőlapok ugyanis sík felületükkel beleolvadnak a környezetbe. Ahogy mi is beszámoltunk róla, bizony akár lakástüzet is okozhat, ha a mancsok véletlenül bekapcsolják a főzőlapokat. Idén augusztusig három alkalommal kellett riasztani a tűzoltókat Magyarországon a kis bundások által bekapcsolt tűzhelyektől keletkező tűzesetekhez!

A legtöbb tűzhelyen azonban szerencsére van gyerekzár, ne féljünk alkalmazni, ha távol vagyunk otthonunktól vagy nem használjuk éppen őket, könnyen kialakítható a rutin, mely nem csak a cicusok, de otthonunk épségét is megőrzi!

 

A tűzhelyek igazán csábítóak, a gyerekzár segít megelőzni a bajt.

Ünnepi veszélyek

A karácsony közeledtével pedig érdemes már jó előre figyelemmel lenni arra, hogy az ünnepi készülődés, a lakásban újonnan megjelenő díszek okozta csábítást és az esetleges baleseteket megelőzzük. Tavaly a Dívány kimerítő összefoglalóban járta körbe az izgalmas illatokat árasztó karácsonyfa, az ünnepi világítás és a díszek rejtette váratlan eseményeket.

áramütés biztonságos karácsonyfa elektromosság karácsony macska a lakásban macskabiztos mosógép veszély veszély a lakásban
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink