hirdetés

A macskák is éreznek: így kérhetsz bocsánatot kedvencedtől, ha megbántottad

Hangai Lilla

2023. szeptember 20 - Képek: Getty Images Hungary

Sokszor felmerül, hogy mennyire profitálnak kedvenceink abból, ha humanizáljuk őket, vagy egyáltalán hol húzódik a határvonal a tisztességes és szeretetteljes bánásmód és az állat humanizálása között. Jogosan tehetjük fel a kérdést hát, hogy vajon azzal, ha a macskámtól bocsánatot kérek, humanizálom-e őt?

hirdetés

Úgy gondoljuk, hogy nincs azzal semmi baj, ha a kis kedvencet családtagnak tekintjük. Számunkra ez azt jelenti, hogy támogatjuk őt fizikálisan és mentálisan is, mellette vagyunk a nehéz pillanatokban, biztosítjuk számára a megfelelő egészségügyi ellátást és gondoskodunk arról, hogy az érzésein se essen csorba. Ebben az esetben pedig természetes, hogy tiszteletünk és törődésünk jeleként bocsánatot kérünk az állattól, ha hibáztunk. Elmondjuk, hogy a bocsánatkérés a macska esetében hogyan lesz hatásos.

Ha kedvencünkkel mély kapcsolatot akarunk kialakítani, hagyjunk neki teret!

Ezek lehetnek a jelei, hogy macskád zaklatott

Gazdiként normális, ha néha olyan dolgokat teszünk, amelyeket kedvenceink zokon vesznek. Véletlenül a farkára léptél, orvosi rutinellenőrzésre vitted, az új munkád miatt változtatnod kellett a napirendjén, vagy esetleg túlsúlyos, és csökkentened kellett a jutalomfalatok mennyiségét? Ennél cifrább dolgok is megeshetnek a legnagyobb jóakaratunk és igyekezetünk ellenére is.

Gazdiként ismered kedvencedet és biztosan tudod, hogy mik jelzik azt, ha éppen neheztel valamiért. A teljesség igénye nélkül a következők jelek utalhatnak rá:

  • morog,
  • fúj,
  • ignorál téged,
  • elbújik előled.

A bocsánatkérés egy macska esetében így a legegyszerűbb

Ha megpróbálod azonosítani a zaklatottság okát, valószínűleg könnyebb lesz beleélned magad a helyzetébe. A macskák érzékeny lények, akik nagyon ragaszkodnak a gazdihoz. Fontos jelezni számukra, hogy biztonságban vannak mellettünk és bízhatnak bennünk, mert mindig a javukat akarjuk.

Következő lépésként megpróbálhatsz javítani vagy változtatni azon a dolgon, ami zavarja őt. Ha például feszült lesz az orvosi látogatásoktól, érdemes ezeket az élményeket pozitívvá és megnyugtatóvá tenni. Gondolunk itt feromonos spray vagy párologtató használatára, jutalomfalatokra, illetve akár természetes nyugtatókra.

Ha kedvenced hirtelen lesz feszült valami miatt, igyekezz teret adni és nyugalmat biztosítani neki. Hadd vonuljon el, hadd nyugtassa meg önmagát. A legtöbb macska esetében ez teljes mértékben elég is; amikor eltöltött elég időt azon a bizonyos biztonságos helyen, teljesen új színben látja majd a világot.

Ha eltelt néhány óra, és kedvenced nem bújt elő, kedves, nyugodt hangon hívhatod a nevén vagy leülhetsz hozzá közel és beszélhetsz hozzá kicsit. Ne próbáld megsimogatni, elfogni, kivenni onnan, ahol éppen van. Csak beszélj hozzá és várd meg, hogy ő vegye fel veled a kapcsolatot. Ha ez nem történik meg, hagyd magára újra. Ha egy napnál régebb óta rejtőzködik a cica, keresd fel az állatorvost, mert valószínűleg nagyobb baj van!

Hagyjuk, hogy az interakciók hosszát és formáját ő határozza meg.

A titok nyitja

Tanulmány bizonyítja, hogy a macska és ember között akkor alakul ki mély kötődés, ha a macska határozhatja meg a körülményeket. Igen, ez pontosan azt jelenti, hogy kedvenced akkor lesz boldog, ha ő szabhatja meg, mikor akar veled lenni vagy mikor vágyik simogatásra. Ha odafigyelsz a testbeszédére és a viselkedésére, látni fogod, hogy mikor mire van éppen szüksége, mire vágyik.

Ha kedvenced hozzád dörgölőzik, dorombol, hozzád nyomja a fejét vagy egyszerűen csak keresi a társaságodat, akkor valószínűleg minden rendben van, és szent a béke.

bocsánatkérés felelős gazdi feszültség haragszik haragszik a gazdira idegesíti a macskát jó gazdi macska megnyugtatása stresszes macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink