hirdetés

Mitől függ a macskák bajuszhossza? Nem is hinnéd, mi mindenre használja!

Szénási Szimonetta

2023. november 19 - Képek: Getty Images Hungary

A macska bajsza számos funkciót tölt be, sőt az állat egészségi állapotáról is árulkodik.

hirdetés

A macska bajsza az evolúciós fejlődés hozománya. Ezek az ékességek ugyanis, legyenek bármilyen mutatósak, nem esztétikai szerepet töltenek be. Létfontosságú kiegészítői az állat bundájának, segítve őt a mindennapokban, legyen szó élelemszerzésről vagy önvédelemről. Mégis hogyan? Vegyük sorra a magyarázatokat!

Mitől függ a bajusz hossza?

A cicák bajuszhossza általában arányos a testméretükkel. A szálak a testük szélességével megegyező méretűek, aminek oka azok funkcióival magyarázható (amiket rövidesen sorolunk.) Ebből következik, hogy a nagyobb testű fajtáknak, amilyen a ragdoll, a perzsa vagy a norvég erdei macska, szemre sokkal nagyobb bajszuk van, mint például az aprócska cornish rexnek. A rekorderek a hatalmas maine coonok, akiknek a bajsza átlagosan 15 centiméter.

A csodálatos és hatalmas maine coonok bajusza igencsak méretes.

Általában a szálak növekedése is addig tart, amíg az állat el nem éri a kifejlett méretét. (Kivéve, ha a cica túlsúlyos, olyankor a szálak hossza elmarad a test szélességétől. Ez számos hátránnyal jár, mint alább olvasni fogod.)

Ez a kis macska igazán büszke lehet a bajsza hosszára!

Ha úgy ítéled meg, felnőtt kedvenced bajsza túl rövid, vagy idő előtt abbamaradt a növekedése, mindenképp mutasd meg az állatorvosnak, hiszen a cica mindennapjait megnehezítheti ez a hiányosság. Ilyen esetben előfordulhat, hogy kedvenced kiemelt figyelmet és több segítséget igényel a részedről. Mégpedig az alábbiak miatt.

Különleges érzékelők

Ellentétben a többi szőrszállal, a bajuszszálak az ideg- és izomrendszerhez kapcsolódnak. Így sokkal mélyebbről nőnek, mint a macska szőrzete. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő legyen az információáramlás a bajusz működése közben. Hiszen ezek a becses szőrszálak az alábbi helyzetekben segítenek a macskának.

1.) Segítségükkel ellenőrzik a helyiség méretét

Mielőtt a cica belépne valahova, bajszának köszönhetően fel tudja mérni, átfér-e az adott nyíláson. A szobaajtóban ennek nincs túl nagy jelentősége, ám ha a kerítés rácsaira gondolsz, máris értelmet nyer a centizés.

2.) Kiegészíti a látásukat

Bár a macska kiváló vadász, nem a szeme a legerősebb fegyvere. Mivel a látásuk közelre nem túl jó – erről ebben a cikkünkben írtunk, részletezve, miként érzékelik a macskák a külvilágot -, szükségük van mankóra. Ezt a szerepet a bajusz tölti be, amivel a hozzá közelebb eső dolgokat is le tudja tapogatni.

3.) Megvédi attól, hogy zsákmány legyen

A bajusz mint radar képes jelezni, ha ragadozó settenkedik a közelben, mégpedig a légáramlatok érzékelésével. Így a cica időben kereket oldhat, mielőtt felbukkanna valaki, aki őt szemelte ki vacsorának.

4.) Ügyesebben tudnak esni

A bajuszszálak beépített navigátorok is, amelyek jól informálják a macskát a távolságokról. Így megelőzve az esést, egyszersmind a sérüléseket.

5.) Az érzelmek kifejezői

Ha jó megfigyelő vagy, számodra is fontos információkat közvetítenek a bajusz szálai, mégpedig kedvenced aktuális lelkiállapotát illetően. Az alaphelyzethez képest lefelé konyuló és az archoz lapuló bajusz idegességről vagy félelemről árulkodik.

Szabad-e vágni a macska bajszából?

Az iménti felsorolás után nem is kérdés, hogy szánt szándékkal tilos lenyesni a cica bajszát. Ám előfordulhat, hogy véletlenül, például nyírás közben esnek áldozatul a szálak. Ez nem okoz fájdalmat kedvencednek, de törekedni kell arra, hogy elkerüld az ilyen baleseteket!

Szerencsére a bajuszszálak körülbelül 2-3 hónap alatt visszanőnek (természetes módon hullanak, pontosabban cserélődnek is életük során), de addig macskádnak nélkülöznie kell az érzékszervi funkcióikat. ez megmutatkozhat az állat egyensúlyozásában: esetlenebbül mozoghat.

Kedvenced bajszát nem szabad levágni!

Miért göndörödik be a macska bajsza?

Előfordul, hogy a cica bajusza göndör. Ez fajtafüggő is lehet, illetve az életkor előrehaladtával megesik, hogy a szálak elkezdenek kunkorodni. Ugyanígy bizonyos szokások, például a folytonos csőbe mászkálás, falhoz dörgölőzés vagy forró tárggyal való érintkezés is okozhatja a „deformációt”.

Idősebb korban a szálak elgörbülhetnek.

Az egészségről is árulkodik

Bár a bajusz természetes tartozéka a macskának, annak kialakulása, valamint fizikai állapota összefügg az állat étrendjével. Ugyanis a szálak megfelelő növekedéséhez esszenciális tápanyagokra, elsősorban fehérjére van szükség. Ha kedvenced étrendje kielégítő, az biztosítja a megfelelő fejlődését, ezen belül pedig az egészséges bajuszszálak kifejlődését is. A tökéletes menüről, illetve a megfelelő tápválasztásról ebben a cikkünkben írunk részletekbe menően.

bajusz cornish rex main coon perzsa macska ragadozó ragdoll viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!