hirdetés

9 érdekes tény a macska fogairól: ezért baj, ha bűzös a lehelete

Szénási Szimonetta

2023. november 2 - Képek: Getty Images Hungary

A cicák szájhigiéniájával ugyanannyit kel foglalkoznunk, mint a kutyákéval vagy az emberekével, hiszen őket sem kerülik el a szájüregi problémák. Íme 9 érdekesség a macskák fogazatáról.

hirdetés

A macska szája sok gazda számára rejtély, pedig nemcsak izgalmas, de orvosi szempontból is ajánlott rendszeresen ellenőrizni, mi a helyzet odabent! Emellett a büdös lehelet a macskának is valamilyen fogászati problémájára utalhat.

1.) Ebben hasonlít kedvenced fogazata a te fogsorodhoz

Bár ránézésre valóban hatalmas különbség van a macskák és az emberek fogai között, eláruljuk: vannak egyezések. Egyrészt ahogy nekünk, úgy cicáinknak is két fogsora van, egy tej és egy maradandó.

Annyi különbséggel, hogy a macskák fogváltása gyorsabban zajlik.

A macskák fogak nélkül születnek, a tejfogaik körülbelül 2 hetes korukban kezdenek kibújni. Ezek körülbelül 3 hónapos korukban kezdenek kihullani, hogy átadják a helyüket a maradandó fogaknak

– magyarázza dr. Dan Carmichael, a New York-i Animal Medical Center állatfogorvosa a PetMD-nek.

Megfelelő ápolás esetén a macska maradandó fogai aztán egész életükben kitartanak.

Számbeli érdekességek

A macskáknak 26 tejfoguk és 30 maradandó foguk van, míg az embereknél 20 tejfogat 32 maradandó fog vált. A kutyák fogak tekintetében bőségesebben lettek ellátva: nekik 28 tejfoguk és 42 maradandó foguk van.

2.) Igazi ragadozók

A macskák fogazatuk alapján is született ragadozók: metsző- és zápfogaik alakja tökéletes a hús tépésére és darabolására. Hegyes és éles szemfogaik (agyaraik) pedig a zsákmány bőrének átszúrására valók. Ebből kifolyólag nagyon fájdalmas a harapásuk.

3.) Nem csak evésre alkalmasak

Ahogy a különböző fogak más-más funkciót töltenek be, úgy egyéb feladat ellátására is alkalmasak. A metszőfogaknak a préda elejtése során nincs sok szerepük, ám tökéletesek a tárgyak felszedése és megrágcsálása, valamint az önápolás során, többek között a karmok tisztogatására és rendbetételére. Emellett vakarászni is tudják velük magukat.

Fogaikkal a karmaikat is rendbe tudják tenni.

4.) Nem szuvasodnak

A macskák fogai formájuknak hála – nincsenek rajtuk okkluzális, azaz vízszintes felületek, amelynek mélyedéseiben a baktériumok felszaporodhatnának – olyan értelemben nem szuvasodnak, ahogy az embereké. Emellett a táplálkozásuk is hozzájárul az egészséges fogazat megőrzéséhez. Egyetlen szuvas fogú macskáról van adat, egy 13. századi fosszília nyomán fedeztek fel rossz fogakat.

5.) Fogászati problémák

Ám mielőtt irigykedni kezdenél, máris soroljuk, milyen fogászati panaszok merülhetnek fel doromboló kedvenceinknél. Ahogy a kutyáknál, úgy náluk is kialakulhat parodontális betegség, ami a fogínyt valamint a fogakat tartó szalagokat, illetve csontokat érintő probléma. Ugyanígy a szájüregi gyulladás (gingivostomatitis) és a szájüregi rák is gyakori az esetükben.

A fogfelszívódás, vagy más néven FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesion) is nagyszámú macskát érint. Ebben az esetben a foggyökér tűnik el fokozatosan, ami igen fájdalmas folyamat. Erről a nehezen diagnosztizálható betegségről EBBEN a cikkünkben írtunk részletesen.

A fogfelszívódás roppant fájdalmas probléma.

6.) Elrejtik, ha fáj

Úgy tűnhet, hogy a macskák fogászati problémái tünetmentesek, ám ez koránt sincs így. Esetükben is ugyanúgy fájdalom kíséri ezeket a folyamatokat, ám a cicák a végsőkig képesek elrejteni azt. Ennek oka evolúciós: ilyenkor az állat kiszolgáltatott a természetben, így nem ajánlatos felfedni a gyengeséget. Emiatt a sérült, beteg macskák többnyire elbújnak, és igyekeznek minél jobban palástolni a tüneteiket.

A fájdalom fizikai tünetein túl a leggyakoribb intő jel, ha a macskának büdös, halszagú a lehelete. Ezen kívül a nyáladzás, a piros, duzzadt íny, a fizikai elváltozás, továbbá az étkezési szokások megváltozása – kevesebbet eszik vagy elutasítja az ételt – adhatnak okot aggodalomra. Ilyenkor mihamarabb fel kell keresni az állatorvost!

A macskák többnyire elbújnak, ha fáj valamijük vagy ha megsérültek.

7.) Fogak nélkül is tudnak enni

Megesik, hogy bizonyos egészségügyi problémák miatt el kell távolítani cicád egy vagy több fogát. Ugyanígy baleset következtében is elveszítheti azokat. Sőt, ha valamennyi fogától búcsút kell vennie az állatnak, akkor is képes lesz ételt venni magához!

8.) Ajánlott bevezetni a fogmosást

A fogorvosok ajánlása szerint ahogy a kutyák, úgy a macskák esetében is ajánlott bevezetni a rendszeres fogmosást. A legjobb, ha minden nap sort kerítesz rá, de hetente legalább háromszor minimum meg kell tisztogatnod a fogazatot, hogy érjen is valamit a művelet.

Emellett az éves rutinvizsgálat alkalmával kérd meg az állatorvosotokat, hogy kedvenced fogait is ellenőrizze!

A fogak tisztán tartása a macskák esetében is nagyon fontos teendő.

9.) A biztonság garanciája

Az állatok szájhigiéniájával foglalkozó VOHC (Veterinary Oral Health Council) emblémájával ellátott termékek bevizsgáltak, így garantáltan biztonságosak. Ez a jelzés a különféle tápokon és jutalomfalatokon át számos fogápolási eszközön megtalálható, és segít az állattartóknak a megfelelő választásban.

állatorvos fogak fogápolás fogazat fogkő fogváltás ragadozó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!