hirdetés

7 komoly ok, ami a macska fogyásának hátterében állhat

Hangai Lilla

2023. május 29 - Képek: Getty Images Hungary

Nem mindig könnyű észlelni a macskák súlycsökkenését, főleg azoknál a fajtáknál, akiknek alakját elrejti a dús, hosszú szőrzet. Ám a fogyás egy olyan dolog, amire érdemes különös figyelmet fordítani, ugyanis komoly problémák tünete is lehet. Főleg akkor, ha szenior korú cicusról van szó.

hirdetés

Nyáron, főleg a kinti cicák esetében természetes módon számolnunk kell kisebb-nagyobb súlyvesztéssel, de ezt sem szabad félvállról venni! Azt javasoljuk, hogy mindenképpen vidd el kedvencedet egy rutinellenőrzésre, ahol az állatorvos teljes biztonsággal meg tudja állapítani, hogy mi idézheti elő a jelenséget. Soroljuk az esetleges lehetőségeket, mi állhat macskák esetében a fogyás hátterében.

A nyári melegben a macskák esetében is természetesnek mondható a kisebb mértékű fogyás.

Nem kap elég ételt

Előfordulhat, hogy a legnagyobb igyekezeted és jóindulatod ellenére is rosszul állítottad be kedvenced ételadagját. Sőt az is meglehet, hogy a háztartásban élő többi állat dézsmálja meg a cicus eledelét, vagy valamilyen módon megakadályozzák abban, hogy hozzáférjen az etetőtálhoz. (Többek között ezért is ellenezzük annyira a szabad etetést.)

Ha mostanában váltottál márkát vagy típust, lehet, hogy ugyanabban a mennyiségben kevesebb a kalória, vagy nem eszik belőle annyit a macska, mert nem szereti az ízét. Ha esetleg nem a földön kap enni, az ízületi gyulladás miatt az idősödő macska már lehet, hogy nem tudja úgy megközelíteni a tálat.

Sok rizikófaktor van ebben a témakörben (is), ha tanácstalan vagy, ajánlott egyeztetni egy állatorvossal, aki tud tanácsokat adni az eledel mennyiségét, minőségét és fajtáját tekintve. Ha pedig azt gyanítod, hogy a lakásban élő más kedvencek fölözik le a macska fejadagját, érdemes úgy enni adni neki, hogy közben felügyeled.

Bélparaziták

A bélparaziták nagyon gyakoriak a macskáknál, és ha nem kezelik, súlycsökkenéshez vezethetnek. Ráadásul a terhes vagy szoptatós mamák átadhatják a kölyköknek is ezeket az élősködőket. Ha kinti cicád van, nagy a valószínűsége, hogy vadászat közben vagy a szennyezett környezetből szedi össze a parazitákat.

Az állat ürülékét vizsgálja meg az állatorvos, amiből megállapítható, hogy kedvenced fertőzött-e. Ha úgy tűnik, hogy ez áll a háttérben, egyszerű féreghajtóval kezelik a cicust.

Cukorbetegség

A cukorbetegség szintén nagyon sűrűn előfordul a macskáknál, és azonnal ellátást igényel! A fogyás mellett ebben az esetben jelen van a nagy mennyiségű vízfogyasztás és az abnormális mennyiségű vizelés is. Kezelés nélkül végzetes lehet!

Ha a diagnózis pozitív, a sikeres kezelés diétás változtatásokat és gyakran élethosszig tartó inzulint igényel.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, amely a torokban helyezkedik el és hormonokat termel. Ezek számos funkciót látnak el a testben. Többek között szabályozzák a szervezet anyagcseréjét is. A pajzsmirigy-túlműködés tekintetében a 8 évesnél idősebb macskák a veszélyeztetett csoportba tartoznak, de fiatalabb korban is előfordulhat.

Ha egy macska pajzsmirigy-túlműködéstől szenved, az anyagcseréje túlpörög, vagyis lefogy. Folyamatosan éhes, nagyon magas a pulzusa és gyakran nyávog éjszaka, mert alvászavarai vannak. Ezenkívül ebben az esetben is jellemző a fokozott vízivás és a nagy mennyiségű vizelés. Kezelés magában foglalhat gyógyszereket, speciális étrendet vagy akár radioaktív jódterápiát is.

Vírusos betegségek: fertőző hashártyagyulladás, macskaleukózis, macska-AIDS

A FIP, a FeLV és a FIV vírusos megbetegedések, melyek rendkívül fertőzőek, és ha nem kezelik őket, végzetesek. Mindháromnak gyakori tünete a fogyás. Vérvizsgálaton keresztül diagnosztizálják őket, kezelésük a tünetek súlyosságától függ.

Betegségek is előidézhetnek súlyvesztést.

Vesebetegség

Annak megállapítására, hogy a vesebetegség okozza-e macska súlycsökkenését, az állatorvos vérvizsgálatot és vizeletvizsgálatot végez. Sajnos nehéz felismerni, ráadásul mire látható jelei lesznek a dolognak, a szerv már csak 50-30 százalékban látja el a funkcióját. Ha hányást, hasmenést, csökkent étvágyat, megnövekedett szomjúságot és gyakori vizelést tapasztalsz cicádnál, gyaníthatóan a veséjével lesz probléma. Minél előbb diagnosztizálják, annál hatékonyabb lesz a kezelés, így nagyon fontos, hogy félévente-évente mindenképpen elvidd kedvencedet rutinellenőrzésre.

Rák

A daganatos megbetegedések számos formája okozhat súlycsökkenést. A diagnózis és a kezelési terv a feltételezett rák fajtájától és stádiumától függően változik. Ha a cicának csökken az étvágya, letargikussá válik, a sebei vagy esetleges sérülései nem gyógyulnak, és óvatosan áttapogatva csomókat is találsz benne, azonnal irány az orvos!

bélféreg bélparazita csökkenő étvágy cukorbetegség FeLV fertőző betegségek FIP FIV fogy a macska hányás hashártya gyulladás hasmenés letargia macska-aids macskaleukózis nem eszik a macska nem kap elég ételt a macska pajzsmirigy túlműködés rákos megbetegedés sokat iszik a macska sokat vizel a macska súlycsökkenés macskáknál vesebetegség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink