hirdetés

A macskák is büfiznek: sok esetben rosszat jelent

Hangai Lilla

2024. június 20 - Képek: Getty Images Hungary

Míg az embereknél egy kifejezetten gyakori jelenségről van szó, addig nagyon fura elképzelni a macskákat, ahogy egy kellemes vacsora után ilyen formában eresztik ki a felső emésztőrendszerbe szorult levegőt.

hirdetés

Bár kifejezetten ritka, a macskák is büfiznek néha. És sajnos az is igaz, hogy ilyenkor sok esetben gyanakodhatunk valamilyen problémára. 6 olyan okot sorolunk fel a következőkben, amely előidézheti a jelenséget; valamint azt is elmondjuk, mikor kell orvoshoz fordulni.

Az biztos, hogy nem ilyen arcot vágnak a macskák büfizés közben

1.) Túl gyorsan evett vagy ivott a macska

A macskáknál általában nem gyűlik össze a levegő a gyomorban, mivel főként az orrukon keresztül lélegeznek. Továbbá valószínűtlen, hogy extra levegőt nyelnének le evés, ivás vagy jutalomfalat elfogyasztása közben. Ennek ellenére ha a macska mohón fal, nagyobb valószínűséggel nyel le levegőt étkezés közben. Ez a levegő a nyelőcsövébe és a gyomrába jut, és a beleken át gázként távozhat. Azonban ha túl sok a levegő, az büfiként kerülhet a felszínre. Ha a cicádra jellemző a habzsolás, javasoljuk, hogy próbáld ki a nyalómatracot.

Amikor a kiscicákat cumisüvegből etetik, vagy elválasztáskor megtanulják, hogyan kell elfogyasztani a szilárd táplálékot, gyakrabban nyelnek le levegőt. Ezért is észlelheted gyakrabban a büfögést egy kiscicánál, mint egy idősebb macskánál. Azonban az idősebb jószágokra is hajlamos lehet a dolog abban az esetben, ha az evéssel valamilyen problémájuk van fájdalom, fertőzés, sérülés miatt.

2.) A macskák akkor is büfiznek, ha be van dugulva az orruk

Ahogy említettük, a macskák inkább az orrukon keresztül vesznek levegőt, de ha eldugul az orruk, vagy például egy méhcsípés miatt bedagad, kénytelenek szájon át lélegezni. Néha az így bakapkodott nagy mennyiségű levegő megreked a gyomorban, és büfi formájában távozik.

A betegséget kísérő orrdugulás is okozhatja a nagyobb mennyiségű levegő lenyelését

3.) Gyomor- és bélgyulladás

Bármilyen gyulladás a belekben vagy a gyomorban kényelmetlen a macska számára. A tünetek közé tartozhat a hányás, a hasmenés, az émelygés és távozó gázok, amelyek böfögés vagy bélgáz formájában is megjelenhetnek.

A gyulladásos bélbetegséget (IBD) például a macska ételének összetevői válthatják ki. Ez a fajta gyomorpanasz azért alakul ki, mert a macska emésztőrendszere reagál az élelmiszerben található allergénekre. (A leggyakoribb a marhahús, a csirke és a tejtermékek.) Az IBD-t általában speciális, hipoallergén diétával kell kezelni, ami mellett gyógyszerekre is szükség lehet.

4.) Étrendváltozás

Sok macska érzékeny az étrendjének megváltozására. Ha hirtelen egy termékről vagy márkáról váltasz, és észlelsz olyan tüneteket, mint a hasmenés, a hányás vagy a gázok, akkor vagy nem kompataibilis az állattal a termék, vagy elsietted a váltást. Emiatt azt javasoljuk, hogy ha valamilyen okból váltani kényszerülsz, ezt mindig fokozatosan tedd. Először az adott eleség negyedét cseréld csak az újra, majd néhány nap múlva a felét, és így tovább. Közben pedig folyamatosan figyeld cicádat.

5.) Paraziták

A nagy mennyiségben jelen lévő bélparaziták, mint például az orsóférgek és galandférgek irritálhatják a macska bélrendszerét. Ez az irritáció bélpanaszokat okozhat, ami növeli az esélyét annak, hogy cicád emésztési zavarokkal küzd, és nagy mennyiségű gázt termel.

6.) Szőrgolyók

Ha kedvenced hajlamos szőrgolyókra, észrevehetted, hogy öklendezés és köhögés előzi meg ezeknek a kibocsátását. A felköhögésük közben a macska több levegőt nyelhet le, ami böfögést eredményezhet.

Ekkor fordulj orvoshoz

Az alkalmi büfizés valószínűleg nem kapcsolódik egészségügyi problémákhoz a macskáknál. Azonban akkor érdemes felkeresni az állatorvost, ha gyakori a jelenség a cicádnál, eddig soha nem csinált ilyet, vagy más tünetek is kísérik. Ilyen lehet például a levertség vagy a fogyás, hányás, hasmenés.

A szőrgolyó felöklendezése bizonyos mértékig természetes, ám sok esetben lehet, és kell is finomítani a mennyiségen. Ide kattintva mindent megtudhatsz a témáról.

bélparaziták beteg a macska büfizik a macska cumisüvegből való táplálás étrendváltozás gyorsan eszik habzsol a macska ibd macskáknál kiscica szőrgolyó szőrgombóc
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!