hirdetés

6 ok, amiért a macskád folyton éhes

Hangai Lilla

2024. május 19 - Képek: Getty Images Hungary

Néhány macska egyszerűen sosem tűnik elégedettnek, mindegy, hogy hányszor és mekkora mennyiséget kap enni.

hirdetés

Ennek oka kereshető abban, hogy az állat unatkozik, de könnyen megeshet, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. Lássuk máris, hogy miért lehet folyton éhes a macska.

1.) Unatkozik

Ahogy az emberek érezhetik úgy, hogy az unalom elűzésére inkább kennek még egy szendvicset, úgy a macskák is megtapasztalhatnak hasonló késztetést. Ezen úgy tudsz segíteni, ha többet foglalkozol, játszol a cicáddal, és igyekszel otthon olyan gazdag, ingerekkel teli környezetet biztosítani neki, amivel addig is szórakozhat, míg te nem vagy vele.

2.) Nem jut elég tápanyaghoz

Ha kedvenc nem jut megfelelő minőségű táplálékhoz, könnyen éhes maradhat annak ellenére is, hogy a mennyisége az eledelnek megfelelő. Tudjuk, hogy a tápok nem olcsók, de igyekezz a lehetőségeidhez mérten a fehérjében leggazdagabbat választani. Ha bizonytalan vagy, kérd ki bátran az állatorvos tanácsát, vagy böngészd át ezt a cikkünket.

3.) Változott az anyagcseréje

Az öregedés folyamat során a macskák anyagcseréje is megváltozik, testük izomtömeget veszít. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy az állat éhesebbnek érzi magát. Ha az állatorvosi vizsgálat alkalmával kiderül, hogy ez a probléma áll a háttérben, együtt meghatározhattok egy olyan étrendet, amely biztosítja a megváltozott szükségleteket.

Az idős macskák anyagcseréje megváltozik

4.) Gyógyszeres kezelés mellékhatása

Bizonyos gyógyszerek, például a kortikoszteroidok fokozzák az éhséget. Amennyiben az állatorvos olyan gyógyszert ír fel, amely esetében ezzel a mellékhatással is számolni lehet, arról egy jó szakember tájékoztatni fog.

5.) Bélparazitákkal fertőzött

Súlyos parazitafertőzések vagy bizonyos típusú paraziták (különösen az orsóférgek és a galandférgek) jelenléte fokozott éhséget okozhat. Ezek ugyanis lefölözik a bevitt kalóriák nagy részét, amely éhséget és súlycsökkenést okoz akkor is, ha minőségi és megfelelő mennyiségű eledellel táplálod a cicát.

6.) Beteg

A pajzsmirigy-túlműködés, a cukorbetegség, és az olyan felszívódási zavarok is, mint például a gyulladásos bélbetegség (IBD) is okozhatnak a macskáknál megnövekedett éhségérzetet, ha csak a gyakoribbakat szeretnénk említeni.

Az éhséggel együtt megjelenő fokozott szomjúság valószínűleg betegségre utal

Mikor kell a tünettel orvoshoz fordulni?

Ahogy a PetMD állategészségügyi szaklap is kiemeli, ha a fokozott éhség 5-7 napnál tovább fennáll, mindenképpen vidd el kedvencedet az állatorvoshoz! Mint láthatod, a tünet komoly problémákra utalhat, vagy olyan kondíciókra, melyeket ha nem kezelünk időben, nagyobb bajt eredményezhetnek.

A következő tünetek megjelenése az éhséggel együtt szintén arra utal, hogy a cicát azonnal látnia kell az állatorvosnak:

  • hányás,
  • hasmenés,
  • fogyás,
  • gyakori nyávogás,
  • férgek jelenléte az ürülékben,
  • fokozott szomjúság,
  • fokozott vizelés,
  • letargia,
  • epizodikusan elutasítja az ételt,
  • elkezd ehetetlen dolgokat, tárgyakat enni az állat.

Ide kattintva elérheted azt a cikkünket, melyben összegyűjtöttük, mely okok állhatnak a cica fogyásának hátterében.

bélparaziták cukorbetegség éhes a macska éhes macska ibd macskáknál mindig éhes a macska pajzsmirigy túlműködés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!