hirdetés

Így teheti jobbá a macska életét a lick mat

Hangai Lilla

2023. szeptember 16 - Képek: Getty Images Hungary

A lick mat, lick pad, magyarul nyalómatrac, nyalószőnyeg vagy stresszcsökkentő nyalogató szőnyeg egy nagyon egyszerű, bár igazán elmés kiegészítője lehet a tudatos macskatartásnak.

hirdetés

Számos különböző néven kereshetünk rá, de mindegyik egy szilikon vagy gumi, sűrűn és különböző formában barázdált szőnyeget takar, amely tulajdonképpen egy speciális „etetőtál”. Számos macska esetében alkalmazható a lick mat nagy sikerrel. Mutatjuk, hogy mikor és hogyan érdemes bevetni.

Mi is pontosan az a lick mat, és hogyan kell használni?

Ahogy az előbb is írtuk, a lick mat egy szilikonból vagy gumiból készült szőnyeg, amely barázdálva van és az etetőtálat helyettesíti vagy egészíti ki. A felületén el kell kenni az eledelt, de darabosat is lehet közé szórni (sőt érdemes!), ezzel tovább gazdagítva a textúrát és különlegesebbé téve az élményt.

A nyalószőnyeg segítségével tehát a macskának meg kell dolgoznia az ételéért, ami mentálisan stimulálja az állatot. Mohó cicák számára is ideális választás lehet, ezzel ugyanis megelőzhető a habzsolás. Ráadásul a stresszes macskák idegeit is képes lehet megnyugtatni, ugyanis nyalogatásra ingerli őket, aminek stresszoldó hatása van az esetükben. A túlsúlyos egyedeknek is segítségére lehet, amennyiben az állatorvos csökkentette a napi kalóriamennyiségüket. A lick mat segítségével ugyanis a kisebb adag elfogyasztása is tovább fog tartani.

Ezeken felül akkor is érdemes lehet bevetni, ha a cica semmilyen problémával nem küzd, és az unalom sem fenyegeti, de színesebbé és izgalmasabbá szeretnénk tenni számára az evés időszakát.

Emiatt érdemes lehet vele vigyázni

A vásárlásnál arra ügyelj, hogy puha, igényesen kivitelezett terméket vásárolj, a kemény nyalómatrac megsértheti a macska fogait, ínyét. Idősebb vagy beteg cicáknak sem igazán javasoljuk, nekik ugyanis a kondíciójuk miatt valószínűleg éppen elég kihívással kell szembenézniük enélkül is. Ha azonban kipróbáltad és működik – vagyis néha szívesen fogyasztanak a nyalószőnyegről egy kis csemegét, akkor időnként be lehet vetni.

Egyes gazdik csak erről etetik kedvencüket, mások kombináltan használják a hagyományos etetőtállal együtt. Mindkét esetben figyelj arra, hogy a kedvenced megkapja a napi szükséges kalóriamennyiségét, de ne is ess vele túlzásba. Értjük ezt úgy, hogy ha a lick matről csak csemegét kap a macskád, azt is mindenképpen számold hozzá a napi kalóriabeviteléhez.

Így válaszd ki a megfelelő lick matet a macska számára

Azt javasoljuk, hogy mindenképpen megbízható boltban vásárolj, hogy biztosan jó minőségű és biztonságos terméket kapj kézhez. Érdemes olyat választani, aminek az alján van tapadókorong, így a matrac a helyén marad, a cicának nem kell „rohannia” utána. Számos mintázat és dizájn elérhető már, válaszd azt, amelyiket a legjobbnak ítéled meg.

A nyalószőnyegre tehetsz biztonságos emberi ételt, száraz és nedves eledelt, de módjával jutalomfalatot is. Amit a kedvenced szeret, amivel egyébként is etetnéd.

etetés etetőtál lick mat lick pad nyalómatrac nyalószőnyeg stresszes macska túlsúlyos macska unatkozó macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!