hirdetés

Így kell cumisüvegből etetni az elárvult kiscicákat

Hangai Lilla

2024. június 10 - Képek: Getty Images Hungary

Nem tagadjuk, egy igazán niche-t hoztunk ma el, ugyanis nem gyakran kerülünk olyan helyzetben, ahol magára maradt, elárvult apróságokat kellene cumisüvegből táplálni. Ennek ellenére azonban szerettünk volna erről is írni, hiszen sosem lehet tudni, mit hoz az élet; a macskaelosztó rendszer bármikor megajándékozhat minket egy cérnafarkú kis jövevénnyel.

hirdetés

Lássuk máris, hogyan kell szakszerűen macskát cumisüvegből etetni, valamint arra is kitérünk, milyen eszközt és készítményt érdemes használni a tápláláshoz.

Egy macskát cumisüvegből etetni valódi művészet

Ezekre lesz szükséged a tápláláshoz

Ez most nem az a szituáció, amikor érdemes csináld magad módszerekhez folyamodni, ugyanis a szakszerűtlen ellátás a cica halálát vagy sérülését is okozhatja!

Ha hirtelen nagyon nincs más, egy steril fecskendővel (a tű nélkül!) is adagolhatjuk a cicának a tejpótlót, de amilyen hamar csak lehet, látogassunk el egy állatpatikába vagy egy kisállatboltba, és szerezzük be a speciálisan, macskák számára gyártott cumisüveget. Létezik többféle, számos árkategóriában. Mindegyik ellátja a feladatát, így válaszd azt, amelyik a legszimpatikusabb, esetleg kérj az eladótól tanácsot. A termék útmutatóját követve készítsd azt elő. A helyes táplálási technikát alább részletezzük.

Azt valószínűleg a legtöbben tudják, hogy tehéntejjel tilos táplálni bármilyen korú macskát! Az interneten számos házi tejpótló receptet találsz, mi azonban egyiket sem javasoljuk. Nagyobb ezeknek a kockázata, mint amennyi esetleges előnnyel járhatnak. Ráadásul egy ilyen csöppséget nevelgetni pont elég kimerítő, nincs szükséged arra, hogy még ezen felül otthon is kutyulássz. Ha már cumisüvegért leszaladtál a boltba, akkor egyúttal vedd meg a tejpótló tápszert is. Ebből is elérhető számos márka, a bekeveréséhez és a tárolásához támaszkodj a csomagoláson jelzett instrukciókra.

Sosem szabad etetés közben az állatot a hátára fektetni

Így kell szakszerűen cumisüvegből etetni egy macskát

1.) Készítsd elő a tápszert

A csomagoláson jelzett leírás alapján készítsd elő a tápszert. Ügyelj arra, hogy csomómentes legyen és kellemesen langyos. Szeretnénk ugyanis a körülmények ellenére mindent megadni a kölyöknek.

2.) Mérd fel a cicát

Mielőtt az etetésbe kezdenél, győződj meg arról, hogy biztonságosak-e a körülmények. Biztosnak kell lenned abban, hogy a macska tud nyelni, valamint a testhőmérséklete is stabil. Helyezz egy csepp tápszert a nyelvére, és egy ujjal óvatosan tapintsd meg a torkát. Ha a kis jószág stabilan nyel, akkor belekezdhetsz az etetésbe.

3.) Etesd meg cicát

Fektesd a csöppséget természetes helyzetben a hasára, soha ne a hátára! Tartsd stabilan a cica fejét a nem domináns kezeddel, majd finoman csúsztasd a cumisüveg szopókáját a szájába, és tartsd felfelé az üveget, hogy elinduljon a tápszer áramlása. Ügyelj arra, hogy ne nyomd túl mélyre a cumit a szájában, ilyenkor ugyanis megvan annak az esélye, hogy felszippantja a tejpótlót.

Határozottnak, de gyengédnek kell lenned

Ha minden rendben megy, a szopási reflex beindul, és a macska elkezd enni. De ha kell neki egy kis idő, az sem baj! A palackos etetés mondhatni egy művészeti forma, idővel, ha megszokja az állat a körülményeket, a technikája is javulni fog. Meg persze a tiéd is.

Hogy pontosan milyen időközönként és mennyi tápszert kell adni a cicának, arról javasoljuk, hogy egyeztess az állatorvossal! Ha azonban hirtelen kell cselekedned, ide kattintva találsz egy megbízható táblázatot. Azt azonban ne feledd, hogy ez csak egy iránymutatás, nem szabály. Minden macska más és más, ezért is nagyon fontos, hogy amilyen hamar csak lehet, lássa állatorvos. Ő nemcsak a mennyiségek és az időszakok meghatározásában tud segíteni, de meg is tudja vizsgálni a kis állatot, akiről így kiderül, egészséges-e.

Ha úgy látod, hogy a cicusnak nehézsége vannak, győződj meg róla, hogy stabilan tartod a fejét és megfelelően vezeted. Azt is ellenőrizd, hogy rendesen folyik-e az üvegből a tápszer, megfelelő méretű-e a lyuk, és nem csomós-e a tejpótló. Az is remek megoldás lehet, hogy bebugyolálod a kölyköt egy kis takaróba az etetés előtt, így segítve az összpontosítást. Továbbá az is beválhat, ha a pofiját az etetés előtt egy puha fogkefével egy ronggyal gyengéden dörzsölgeted, így szimulálva a mamacica nyelvét.

Ha vizuálisabb típus vagy, ez a videó segíteni fog: 

4.) Zárd a rutint

Etetés után mindig tisztítsd meg a macska pofiját a tápszertől egy puha, nedves ruhával. A megszáradt maradéktól bőrgyulladása lehet az állatnak. Ezt követően ösztönözni kell pisilésre és kakilásra is. A mamacica ezt úgy éri el, hogy nyalogatja a kismacskák végbelének környékét. A te esetedben elég, ha egy zsebkendővel vagy gumikesztyűs kézzel finoman dörzsölgeted a területet. Ez nagyon fontos, ugyanis az apróságok esetében önmaguktól még nem indulnak be ezek a folyamatok. Ha végzett a pici a dolgával, helyezd vissza a biztonságos, meleg kuckójába.

Ide kattintva megtudhatod, hogyan zajlik a kiscicák fejlődésének első 8 hete.

cumisüveg cumisüvegből való táplálás kiscica kismacska kölyökmacska tápszer tejpótló
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!