hirdetés

Ez a legfontosabb teendő, ha kedvenced egy másik macskával verekedett

Szénási Szimonetta

2024. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

Bár természetes, ám nagyon veszélyes a macskaharc. Akár cicád életébe is kerülhet a csetepaté, ezért fogadd meg tanácsainkat!

hirdetés

Keltél már az éjszaka közepén viaskodó macskák éktelen üvöltésére? Vérfagyasztó! Főleg az ivarzás idején intenzívek a csaták, ám a territoriális viselkedés miatt az év egészében nagy elánnal csapnak össze, főként a kandúrok. Dr. Alison Birken saját orvosi tapasztalatait osztotta meg a PetMD állategészségügyi oldalon. Nézzük, mit kell tenned, ha a macskád verekedett!

Területféltésből is alakulhatnak ki harcok

Harapott sebbel mindig orvoshoz kell menni

Mint a doktornő elmondta, sajnos a macskatartók kevésbé veszik komolyan a rutin orvosi vizsgálatokat, mint a kutyások. Pedig a cicákkal is ajánlott félévente-évente legalább egyszer ellátogatni a rendelőbe akkor is, ha ránézésre kedvenceddel nincs semmi gond. Laikusként ezt nehéz megítélni, főleg a macskáknál, akik ösztönösen palástolják a fájdalmukat. Vedd komolyan az ellenőrző vizsgálatokat! Szerencsére betegség vagy baleset esetén általában a macskások is megjelennek a Fort Lauderdale-i állatkórházban. Mi pedig erre biztatunk téged is, hiszen az apróbb vagy ártalmatlannak tűnő sebesülésekből is lehet nagy baj!

Az egyik potenciálisan életveszélyes sérülés a harapott seb, amit nemcsak kutya, de egy másik macska is okozhat kedvencednek. Ha macskád verekedett, és meg is sérült, az mindenképpen orvosi ellátást igényel. Mégpedig több okból is.

A tüzelés időszakában az ivaros kandúrok közti verekedés mindennapos

Lehet, hogy észre sem veszed

Mint dr. Birken hangsúlyozza, a harc során szerzett, harapott sérülés igen gyakori, a már említett ösztönös viselkedések miatt. Territoriális állatok lévén a macskák védik a saját birodalmukat. Főként az ivaros hímek, ami egy újabb ok az ivartalanításra.

A harapott sérülés két okból is veszélyes. Egyrészt az éles fogak mély sebet tudnak okozni, amely kezeletlenül hamar elfertőződhet. Mivel a gyorsan záródó apró seb csapdába ejti a kórokozókat, így azok gyorsan elszaporodnak. Emiatt az állatorvos megelőzésképp antibiotikummal fogja kezelni kedvencedet. Ezzel a vérmérgezés is kivédhető. A túl későn, már elfertőződött vagy tályogos sebbel orvoshoz vitt macska kezelése sokkal komplikáltabb, és az állat is sokkal többet szenved!

A harapott sebet minden esetben látnia kell orvosnak

Mivel a sebeket gyakran nem is lehet első ránézésre észrevenni, lényeges, hogy ellenőrizd az állat testét. A matt, nedves bunda árulkodó, ahogy az is, ha a macska sántít, vagy feltűnően elvonul, elbújik. Az is gyanakvásra ad okot, ha macskád feltűnően nyalogat egy testtájékot. A legsérülékenyebb területek a fülek, a farok és a végtagok. Ha felfedezted a sebet, először tisztítsd meg, majd fertőtlenítsd (itt írtunk róla, miként), majd tárcsázd az orvost időpontért!

Amikor a sebet nem fedezik fel időben, annak helyén duzzanat, tályog alakulhat ki. Ilyenkor már bágyadtság, letargia és láz is kísérhetik az állapotot.

A sérülést gyakran nyalogatással kezelik a macskák

Betegségek

Ezen felül a veszettség, a macska-AIDS (Feline Immunodeficiency Virus; FIV), a macskaleukózis vagy macskaleukémia (Feline Leukemia Virus; FeLV), a fertőző hashártyagyulladás (Feline Infectious Peritonitis; FIP) mind terjednek nyállal is.

Ezek pedig vagy nehezen, kétes kimenetellel, vagy sehogyan sem kezelhetők, tehát halálos kimenetelűek lehetnek. Itt pedig már át is térnénk a kezelésnél is fontosabb megelőzésre. Ennek pedig egyetlen módja van.

A legtöbb betegségtől oltással védheted kedvencedet

Ne engedd ki a cicádat!

Tudjuk, sokak érve, hogy a macska szabad állat, és csak úgy érzi jól magát, ha kedvére jöhet-mehet a nagyvilágban. És mielőtt azt mondanád, hogy vaskalaposak vagyunk, kijelentjük: valóban, egy állat élvezi a szabadságot. De! A szabadság lehet kontrollált. Építs kedvencednek macskakifutót, engedd, hogy a macskahálóval felszerelt ablakból nézelődjön, és bizony a cicákat is meg lehet tanítani pórázon sétálni.

A verekedés és a harc közben szerzett sebek mellett a kinti és kijárós macskákat elütheti egy autó, megmérgezhetik, megtámadhatja egy kutya, megkínozhatják, hazaviheti más, és még sorolhatnánk a lehetséges forgatókönyveket.

A macskakifutó drága, komplikált feladatnak tűnhet, ám nagyon sokféle módon kivitelezhető. Ide kattintva mutatunk is példákat. Amennyiben pedig semmiképpen sem akarod állandóan bent tartani a macskádat, úgy a kora esti és az éjszakai órákra találj átmeneti megoldást. A macskaharcok szempontjából ez a legkritikusabb időszak, mint dr. Birken is hangsúlyozza.

FeLV FIP FIV harapás ivartalanítás ivarzás kijárós macska kinti macska macskakifutó seb sebkezelés veszetség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!