hirdetés

Az autó nem csak gázolhat: 5 veszély, ami a kinti macskát fenyegeti

Szénási Szimonetta

2023. november 20 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kint él vagy kijárós a cicád, számos olyan élethelyzet adódhat, amely akár az életébe is kerülhet.

hirdetés

Álláspontunkat már ismerheted: a macskák nagyobb biztonságban vannak az otthon négy fala között, így abszolút azt pártoljuk, hogy a cica benti házi kedvenc legyen. Emellett az úgymond kontrollált kiengedést tudjuk még ajánlani jó – és nyugodt – szívvel, amelynek mikéntjéről ebben a cikkben írtunk. Hogy téged is megerősítsünk abban, hogy az állatnak sem jó, ha odakint kell élnie, elmondjuk, milyen veszélyek leselkednek rá, és hogyan óvhatod meg a kinti macskát.

A macskák nagy árat fizetnek a szabad életért.

1.) Szélsőséges időjárás

Most, hogy megjött a hideg idő, egyértelmű, hogy a kinti cicáknak milyen kihívásokkal kell megküzdeniük. Az alacsony, gyakran már fagypont körüli hőmérséklet, a heves szél, a sok csapadék mind fenyegetőek az állat számára. Télen a helyzet csak rosszabb lesz. Ám tévedés azt hinni, hogy a nyári hőséget könnyebb elviselniük a „szabadon élő” jószágoknak.

Ha teheted, alakíts ki a kertedben egy védett helyet, például tegyél ki egy bélelt (lehetőleg szalmával, ne ruhával, mert az vizesedik) dobozt, ahol meghúzhatják magukat a kóborok.

Télen az állat életébe kerülhet, ha nincs hova behúzódnia.

2.) Más állatok

Amellett, hogy a kint élő cica küzd az elemekkel, a többi állat is fenyegetést jelent rá. Nemcsak a kóbor vagy póráz nélkül – többnyire szabálytalanul! – sétáltatott kutyák, de a többi macska is veszélyes. Míg egy eb könnyedén megölheti a hozzá képest törékeny macskát, egy fajtárssal vívott küzdelemben olyan súlyos, akár halálos betegségeket vagy sérüléseket szerezhet, amelyek szintén az élete végét jelenthetik.

Ezen cikkünkben írtunk a macska-AIDS-ről, ebben pedig a macskaleukózisról, amik komoly és gyógyíthatatlan betegségei a cicáknak. (De említhetnénk még a halálos hashártyagyulladást, a FIP-et is.)  Ajánlott ismerned ezeket, ahogy azzal is fontos tisztában lenned, hogy a fertőzött állatok is élhetnek viszonylag hosszú, teljes életet. Ehhez azonban megfelelő ápolásra és rendszeres állatorvosi kontrollokra van szükség. Így az utcán élő, beteg cicák is nyugodtan örökbefogadhatók, ha tudod vállalni a gondozását, és megteremteni hozzá a szükséges feltételeket.

Verekedés közben számos betegséget adhatnak át egymásnak az állatok.

3.) Paraziták

A bélférgek, a kullancsok és a bolhák elképesztő módon el tudnak szaporodni egy kint élő állatban, illetve állaton. Mint tudod, ezek az élősködők nagyon komoly egészségügyi panaszokat okozhatnak, és a fertőzésbe akár bele is halhat az állat. A legfontosabb teendő a megelőzés, különféle készítmények – tabletták, cseppek, spot-on-ok, stb. – rendszeres használatával, illetve fertőzés esetén a paraziták mihamarabbi kiirtása.

4.) Autók és egyéb járművek

Amellett, hogy a szabadon jövő-menő macskákat bármikor elgázolhatja egy autó, a hideg időben a cicák nagyon szeretnek megbújni a járművek motorterében, illetve a gumik és az alváz közötti résben. Ha pedig a gyanútlan sofőr ilyenkor elindítja a járművet, azzal megölheti a melegedő jószágot. Emiatt mindig ellenőrizd a kocsidat, mielőtt elindítod!

Az autóban menedéket kereső cica életveszélyesen megsérülhet, ha elindítják a kocsit.

5.) Mérgek

Ahogy az udvaron és a ház körül, úgy az utcán is számos mérgező anyaggal kerülhetnek kapcsolatba az állatok. A rágcsálóirtók, a fagyálló folyadék, az útszóró só, a rovarölő szerek mind életveszélyesek a kinti macska számára is. A magad és a kóborló, illetve csatangoló cicák védelmében sose hagyd ezeket a vegyszereket elől!

baleset felelős állattartás gázolás hideg kijárós macska kinti macska mérgezés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!