hirdetés

Macskakifutó: mi az, miért jó, hogyan valósítsd meg

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 8 - Képek: Getty Images Hungary; beküldött

Állandó vita tárgya, a macska kinti-benti tartása: hol jobb az állatnak? Az alábbi megoldással szó szerint kinti és benti is lesz a cica, ráadásul nagyon esztétikus is.

hirdetés

A gazdák egymás közt beszélgetve, a különféle fórumokon és cikkeink alatt is két táborra szakadnak a cicák ideális tartási körülményeit illetően. Mi egyértelműen a benti tartásmód tesszük le a voksunkat, mégpedig az egészségügyi és biztonsági okok miatt (a kinti és a kijárós cicák számos balesetveszélynek és betegségnek vannak kitéve), ám létezik egy áthidaló megoldás. Ez pedig a macska számára épített kifutó. Mutatunk néhány esztétikus példát, amik nemcsak a kedvencednek okoznak majd örömet, de a kertedben is jól mutatnak majd.

Kint is-bent is, egyszerre.

A beszoktatás nehézségei

Bevalljuk, az említett vitában igazságot tenni egyáltalán nem egyszerű, mivel a cicák alapvetően szeretnek vadászni, felfedezni a világot, kalandozni – ahogy minden állat. Hiszen eredendően egyik sem lakásban született. Ám az említett veszélyek miatt mégis azt kell mondanunk, hogy tartsd bent a cicádat, az ő érdekében!

Ha kölyökként kerül hozzád kedvenced, akkor nem lesz nehéz dolgod. Az lesz neki a természetes közeg. Ám egy idősebb, korábban szabadon élő macska esetében azonban akadhatnak gondok. A megszokott szabad mozgás után terhes lehet a számára a benti életforma. Ezek a jószágok gyakran szökősek.

A macskakifutó számos módon megvalósítható.

Benti eszközök az unalom és frusztráció ellen

Vannak eszközök, amikkel segíthetsz megbarátkoztatni vele az új létformát, és izgalmassá teheted a benti környezetet is. Az egyik legsokoldalúbb ilyen holmi a kaparófa. Számos változata kapható, tele körömélezésre alkalmas felületekkel, bújásra kialakított zugokkal és levadászására váró, függő játékokkal. Ilyenből többet is elhelyezhetsz a lakás különböző pontjain, hogy cicád kedvére váltogathassa a kihívásokat.

Akinek pedig kertje vagy erkélye is van, azok még ennél is magasabb szintre emelhetik a macska birodalmát a kifutó segítségével.

A szabadság érzése – biztonságosan

A kifutó nem más, mint az udvarnak egy olyan elkerített része, ahol a cica szabadon mászkálhat. Gyakran a házhoz építik, így a cirmosnak szabad kijárása van. Természetesen nem egy szimpla füves területről van szó: a kifutót számos dologgal teheted izgalmassá kedvenced számára. Ide is kerülhetnek kaparófák, kötelek, farönkök, megmászható kerítésrács. Csak a fantázia szab határt – és természetesen az állat preferenciái, mivel szeret leginkább szórakozni. Emellett szabadon élvezheti a friss levegőt, a napsütést, szaglászhat – pont úgy, mint egy kinti jószág. Talán ez a legtökéletesebb megoldás egy macska számára.

Fontos, hogy olyan sűrű háló védje a kifutót, hogy azon biztosan ne férjen át a macska! Egy kedves olvasónk jóvoltából mutatunk is néhány példát, amelyekből inspirációt meríthetsz. A hölgy felelős macskatartóként tökéletes birodalmat rendezett be cicáinak, ahova egy macskaajtón keresztül bármikor kimehetnek kedvencei.

Olvasónk kedvenceinek igazi macskaparadicsom jutott.

Mint mesélte, több ismerőse is kifutó segítségével biztosítja a macska komfortját. Mint a képeken láthatod, az erkély is alkalmas egy védett terület kialakítására.

Az erkély vagy a terasz is alkalmas lehet.

Többféle megoldás létezik, miként élvezheti a cica a saját territóriumot: van, aki macskaajtót csináltat, mások az ablakhoz készítik el a kifutót, míg az is megoldás, hogy az kennelszerűen egy külön nyitható-zárható „ketrec”, ahova a gazdi viszi ki, majd viszi onnan be az állatot. Több cég foglalkozik macskakifutók készítésével és építésével, így mindenki megtalálhatja az árban és stílusban neki megfelelőt, de a vállalkozó szelleműek akár maguk is megvalósíthatják a saját elképzelésük szerint.

A lényeg minden esetben a biztonság: a cica ne szökhessen onnan ki, más állat pedig ne mehessen oda be. Arra is ügyelj, hogy emberek számára se legyen hozzáférhető a futtató, hiszen nem egy esetben cicák esnek áldozatul a tolvajoknak, pláne, ha fajtatiszták.

Olvasónk emellett két másik gyakorlatot is megmutatott, mivel teszi még teljesebbé cicái életét. Az egyik a sétáltatás, méghozzá pórázon. Ehhez is hozzá lehet szoktatni a legtöbb cicát, bár idősebb állatoknál tovább tarthat, és az is előfordul, hogy sosem barátkozik meg a kiegészítővel.

Ha már megszokta, a legtöbb cica élvezi a sétáltatást.

A másik javaslat pedig egy igen szórakoztatónak tűnő játék, mégpedig egy kisbabák számára készült forgó, amit ezúttal nem a rácsos ágy, hanem a macskafekhely fölé függesztette. Ahogy a játék forog, egészen biztosan felkelti a cica érdeklődését.

Olvasónk ötlete: egy babajáték alternatív felhasználása.

Amellett, hogy az ötletek valóban nagyon hasznosak, a hozzáállás megmutatja, milyen segítőkészek egymással a cicások, és egy-egy gazda mennyire a szívén viseli a többi doromboló kedvenc sorsát. Ha kedvet éreztek, ti is bátran osszátok meg tanácsaitokat, trükkjeiteket, amikkel sokat segíthettek gazdatársaitokon.

baleset benti macska biztonság biztonság otthon kaparófa kifutó kijárós kinti macska macskakifutó szórakozás unalom
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!