hirdetés

Segítség, állandóan vakarózik a macskám! 5 dolog, ami a jelenség mögött állhat

Ferenczi Deborah

2023. április 5 - Képek: Getty Images Hungary

Alapvetően a macskák esetében a folyamatos, állandó ápolási tevékenység egy abszolút természetes folyamat, azonban amikor a testük nyalogatása hirtelen átcsap rendszeresen jelentkező vakarózásba, az általában valamilyen bőrproblémára, esetleg komoly allergiára utal. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb okokat, melyek a túlzott vakarózás hátterében állhatnak. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben ezek közül tapasztalsz bármit, feltétlen és mihamarabb fordulj állatorvoshoz.

hirdetés

Alapvetően a macska kóros vakarózása mögött több ok is meghúzódhat, ellenben mindegyik állatorvosi kezelést igényel. Nagyon fontos, hogy időben fordulj szakemberhez, például parazitás fertőzés vagy allergia esetén, mivel ebben az esetben a szakszerű segítség egyszerűen elengedhetetlen.

Mikor kóros a macska vakarózása?

Ha a cicád valamilyen irritációt érez a bőre felületén, akkor azonnal heves vakarózással próbálja enyhíteni a kellemetlenséget. Ennek nemcsak az a módja, hogy heves vakarózásba kezd, hanem például a túlzott nyalakodás is arra utalhat, hogy valami nagyon irritálja. Ez annak köszönhető, hogy a cicák érdes nyelvükkel is vakarják a bőrüket. Azonban egyértelműen lehet látni azt, mikor a macska ezt irritációtól teszi, ugyanis ilyenkor kifejezetten agresszíven vakarózik. Ezentúl az alábbi tünetek is mind erre utalnak.

  • Sokkal többet vakarózik, mint ahogyan azt egyébként tenni szokta.
  • Túlzott nyalakodás.
  • Szőr tépése és erre utaló hiányos foltok a bundában.
  • Bútorokhoz dörzsöli a testét, hogy olyan helyeket is elérjen, melyekhez amúgy nem férne hozzá.

Amennyiben ezekre leszel figyelmes, feltétlen fordulj állatorvoshoz!

1. A parazitás fertőzés

Abban az esetben, ha cicád parazitás fertőzésben szenved, akkor a vakarózás lehet az egyik legelső tünet, amire felfigyelhetsz. Ezek közül is a leggyakoribb a bolha vagy éppen a kullancscsípés, mely tavasszal extra veszélyt jelenthet a cicusodra. Ezentúl a rühesség szintén probléma lehet a macskák esetében, mely igencsak komoly viszkető elváltozásokat tud okozni kiváltképp a cica homlokán és a fülei tövében, de máshol is jelentkezhet.

2. Bőrproblémák jelentkezése

Természetesen a bőrbetegségek egy másik halmaza lehet annak, ami a macskád állandó vakarózásának a hátterében meghúzódik. Ilyenek lehetnek a gombás fertőzések, például az ótvar. Ezek egyébként különböző sérülések útján juthatnak a bőr felülete alá, amely a későbbiekben ott kezd irritációt. Ezentúl más jellegű bőrbetegségek is előfordulhatnak, ezekről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

3. Rossz táplálkozás

Amennyiben a macskád állandóan vakarózik, az sok esetben arra utaló jel lehet, hogy nem megfelelően táplálkozik. Ebből kifolyólag pedig könnyedén kiszáradhat a bőre, ami hosszú távon komoly viszketéshez vezethet. Ezt a problémát egyébként specifikusan az Omega-3 zsírsavakban szegény étrendek okozzák.

4. Környezeti szennyeződések

Szintén megfigyelhető kijárós macskák esetében, hogy sokkal többet vakaróznak, mint azok, melyek bent, a tiszta lakásban élnek. Ennek oka igazán egyszerű: a kijárós cica sokkal inkább érintkezik környezeti szennyeződésekkel, kosszal és hasonló irritáló dolgokkal.

5. Allergia

Végezetül a leggyakoribb ok, mely a vakarózás mögött húzódik, az egyértelműen valamiféle allergia jelenléte. Ennek tünetei általában egyértelműen beazonosíthatóak a macska bőrén, ugyanis apró piros foltok, sebek, kiütések jelzik, hogy valami nincsen rendben. Az allergia kialakulásának alapvetően három fő oka van, melyre érdemes odafigyelni.

  • Nem megfelelő eleség, összetevőre való allergia.
  • Környezeti allergének: például növények, poratkák, fűmagok, stb.
  • Bolhacsípés: ez egyfajta felfokozott immunválasz a kártevő csípésére, mely irritációhoz vezet.

Amennyiben allergiát gyanítasz a háttérben, mindenképpen fontos elmenni az állatorvoshoz, ugyanis ezek a reakciók nagyon felerősödhetnek, amik pedig hosszú távon akár életveszélyes állapotba is sodorhatják az állatot. Így fontos, hogy bármiféle túlzott vakarózást tapasztalsz macskád esetében, mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis az állat valószínűleg nagyon szenvedhet a viszketéstől. Amennyiben pedig allergia van a háttérben, akkor fontos, hogy az allergéneket mihamarabb kizárd az állat életéből annak érdekében, hogy a továbbiakban irritációtól mentesen tudjon élni.

allergia bakteriális megbetegedés beteg a macska betegség tünetei bolha bolhaallergia bőrbetegség macska allergiás macska bőrbetegségek szenved a macska vakarózás viszketés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink