hirdetés

Ótvar a cicáknál: fizikális kontaktussal terjed és az emberekre is átragad

Hangai Lilla, 2023. január 31 - Képek: Getty Images Hungary

Az ótvar a dermatofitózis köznapi elnevezése. Egy gombás fertőzésről van szó, amely a macska bőrét, szőrét és karmait érintheti. Az elhalt sejtekkel táplálkozó gomba nem féreg (az angol elnevezése ringworm: karikaféreg). A betegség által okozott elváltozás kerek, vörös, célpont alakú, amelyet egy pikkelyes gyűrű vesz körül az emberek esetében. A macskáknál nagyobb valószínűséggel észleli a gazdi először a szőrhullást, majd az érintett területen a bármilyen alakú pikkelyes elváltozást.

hirdetés

Többféle gomba is okozhat ótvart, egyesek fajspecifikusak. Macskáknál a leggyakoribb a Microsporum canis, amely emberekre és kutyákra nézve is fertőző.

A kiváltó okok

Az ótvar átvitele a gombával való közvetlen érintkezés útján történik. Fertőzött állattal, személlyel vagy szennyezett felülettel való közvetlen érintkezés útján terjedhet, de a területnek nyitottnak kell lennie, például egy karcoláson keresztül. Ép bőrfelülettel érintkezve hatástalan. A gombaspóra nagyon szívós, akár 18 hónapig is életben maradhat ágyneműn, szőnyegen, bútorokon, keféken; szó szerint bármilyen felületen.

Az ótvarfertőzésre vannak hajlamosító tényezők is. A gyengébb immunrendszerű, idősebb cicák nagyobb eséllyel fertőződnek meg. A kinti vagy kijárós cicák szintén nagyobb rizikófaktornak vannak kitéve. Ráadásul, ha ezek a körülmények párosulnak melegebb, párásabb éghajlattal, az szintén növeli a fertőzések arányát.

A gombának való kitettség és a sérülések kialakulása közötti időszak általában 7-14 nap, bár egyes esetekben 3-4 hét is eltelhet, mire a tünetek megjelennek.

A tünetek

A következő tünetek jelentkeznek leggyakrabban a cicáknál:

  • Általában körkörös, megvastagodott bőrfelületek, ahol kihullott a szőr. (A szőrhullás akkor következik be, amikor már a szálakat is megfertőzte a gomba.)
  • A sérülések vörösek, de szürkésen hámlanak, leggyakrabban a fejen, mellkason, mellső lábakon és a gerincen jelennek meg.
  • A szőrzet rossz minőségűvé, fénytelenné válik.
  • Általában nem viszketnek, de súlyos esetekben és bakteriális felülfertőződés esetében elkezdenek viszketni is.
  • Egyes esetekben a karmok érdessé, lemezessé válnak. Ahogy nőnek, torzulhatnak.
  • Súlyosabb esetekben a bőrelváltozások megemelkednek és göbösek lesznek. Ezeket granulomának nevezik. Általában ezek a területek nedvedzenek.

Számos macskában, különösen a hosszú szőrű fajtákban, előfordulhat ótvar klinikai tünetek nélkül. Az ilyen állatokat a tünetmentes hordozóknak nevezik, akik továbbra is megfertőzhetnek más háziállatokat vagy embereket.

Kezelése

A kezelés általában helyileg alkalmazandó (krém, kenőcs, sampon, ecsetelő) és orális gyógyszer kombinációja. Nagyon fontos, hogy hatásos gyógyulás érdekében az egész lakást és a macska tárgyait is fertőtleníteni kell, hogy csökkentsük az újrafertőződés és a terjedés kockázatát. Van arra esély ugyan, hogy az ótvar 3-4 hónap elteltével kezelés nélkül is eltűnik, de ez nagyon hosszú idő ahhoz, hogy te is és a család is ki legyen téve a fertőzés lehetőségének, arról nem is beszélve, hogy a cica addig is szenved a tünetektől.

A belsőleg alkalmazandó gyógyszerek az igazi nagyágyúk, ugyanis nem a tüneteket, hanem a gombát magát célozzák meg a szaporodás és terjedés megállítása érdekében. Ettől függetlenül azonban a környezet teljes fertőtlenítése nem hagyható ki!

Ha a terápiát túl hamar abbahagyják, a fertőzés kiújulhat. A kezelés legalább 4-6 hétig tart, de egyes esetekben több hónapra is elnyúlhat. Az biztos, hogy nem a legegyszerűbb feladat felszámolni ezt a gombát, de ha kialakítasz egy rutint a takarításhoz és a cica ápolásához, sokkal könnyebb dolgod lesz és hamarabb túl is lesztek rajta.

Fontos még kiemelni, hogy a háztartásban élő többi állatot is el kell vinni az orvoshoz és tesztelni kell őket, valamint ha megoldható, a betegség idejére el kell különíteni őket.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon