hirdetés

A súlygyarapodás komoly gondot okozhat a macska bélrendszerében

Király Barbara

2024. június 24 - Képek: Getty Images Hungary

A házi macskák legnagyobb egészségügyi problémája az elhízás. Nézzük, miként hat a súlygyarapodás az emésztésükre, valamint a viselkedésükre.

hirdetés

Egy amerikai tanulmány végigkövette a macskák mikrobiomjainak változását súlygyarapodás következtében. A krónikus elhízás az amerikai kutatás szerint az Egyesült Államokban a macskák mintegy 60%-át érinti. Az elhízás nagyban befolyásolhatja a cicák élettartamát, és egyéb egészségügyi problémák mellett cukorbetegséghez, valamint krónikus bélgyulladáshoz is vezethet. A Journal of Animal Science-ben megjelent tanulmánya megállapította, hogy a túlevésnek megfigyelhető hatása van a macska bélflórájára és emésztőrendszerére. A tanulmány társszerzője és az Illinois-i Egyetem táplálkozási tudósa, Kelly Swanson szerint: „Sok kutatás vizsgálta a macskák fogyásának okait, de nagyon kevés foglalkozik a túlevéssel, és annak anyagcserére és bélrendszerre gyakorolt hatásaival.”

A súlygyarapodás nagyon káros kedvenced egészségére

Ekkora súlygyarapodás esetén beszélünk elhízásról a macska esetében

A vizsgálatban 2 hétig 11 felnőtt ivartalanított nőstény macskát etettek sztenderd száraz macskaeledellel. Testösszetételt mértek náluk, majd hagyták, hogy annyit egyenek, amennyit csak akarnak. A kutatók rendszeresen széklet és vérmintát vettek a cicáktól, és figyelemmel kísérték az állatok fizikai aktivitását. A súlygyarapodást testkondíciós pontszámlálással (BCS) figyelték, ami az embereknél használt testtömegindexnek (BMI) felel meg. A BCS-t egy 9 pontos skálán mérik, ahol a 6 vagy annál magasabb érték az túlsúlynak számít.

Ahogy lehetőségük volt rá, a macskák azonnal megnövelték táplálékfelvételüket, túlfogyasztottak, és elkezdtek hízni. A vizsgálat kezdetekor az átlagos BCS 5,41 volt. A 20 hetes program végére ez a szám 8,27-re emelkedett. A kutatók azt is figyelemmel kísérték, hogy hogy változik a négylábúak székletmennyisége, táplálékemésztése, és a bél mikrobiomjainak felépítése.

Azt láttuk, hogy minél többet ettek és híztak a cicák, a gyomruk emésztésének hatékonysága csökkent. A testük kevesebb táplálékhoz jutott, mert minél több ételt vettek magukhoz, annál gyorsabban jutott az át az emésztőrendszerükön

– magyarázza Swanson

Hogy hatott a macska székletére a súlygyarapodás?

Minél több élelmet vettek magukhoz a macskák, annál több volt a székletük is. De ahogy a cicák súlya gyarapodni kezdett, az ürülékük pH-ja lecsökkent, ami azt jelenti hogy savasabbá vált. A széklet alacsony pH-értéke az emberekben azt jelzi, hogy a szervezet nem szívja fel jól a zsírt vagy a szénhidrátokat.

A macska székletének milyensége is megváltozott a súlygyarapodás következtében

Meglep tapasztalat a súlygyarapodás és a macska aktivitása között

Az aktivitás mérésére a kutatók egy speciális nyakörvet használtak. A macskákat csoportokban tartották, így volt lehetőségük interakcióba lépni egymással. Habár az orvosok arra számítottak, hogy a súlygyarapodás a fizikai aktivitás csökkenéséhez vezet, nem figyeltek meg ebben semmi érdemleges változást.

A vizsgálat végén a macskákat visszaállították korlátozott etetésű étrendre, amely segített nekik visszanyerni korábbi súlyukat.

Ide kattintva eléred macskaalom-kisokosunkat, amiből mindent megtudhatsz a megfelelő macskatoalett kiválasztásáról.

elhízás elhízott macska macska ürülék súlygyarapodás túlsúly ürülék
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!