hirdetés

A nedves vagy a száraz eledel jobb a macskának? Itt a válasz!

Hangai Lilla

2023. december 11 - Képek: Getty Images Hungary

Örök kérdés a macskatartók számára. Segítünk megválaszolni.

hirdetés

Cathy Meeks állatorvosnak, a PetMD szerzőjének intelmeit alapul véve segítünk eligazodni a téma útvesztőiben. Máris eláruljuk, hogy a száraz vagy a nedves eledel ideálisabb-e egy macska táplálásához.

Ez a különbség a macska számára készült száraz és nedves eledel között

Értelemszerűen a két típus között a nedvesség szintje, vagyis a víztartalom a legnagyobb különbség. Egy átlagos száraz macskaeledel körülbelül 10% vizet  és 90% szárazanyagot tartalmaz. Egy átlagos konzerv vagy alutasakos eledel pedig nagyjából 70% folyadékot.

A másik lényeges különbség a gyártási folyamatban mutatkozik meg. Tekintettel a konzervek magasabb nedvességtartalmára, ezek az eledelek jellemzően friss vagy fagyasztott húsból készülnek, gabonából származó fehérjeforrással kombinálva. A húsokat összekeverik vízzel, zsírokkal és vitaminokkal, és egy konzervdobozba töltik, ahol egy melegítési folyamat biztosítja, hogy az esetleges kórokozók elpusztuljanak.

A száraztápok húsok, vitaminok, ásványi anyagok és zsírok magas hőmérsékleten és nyomáson történő kombinálásával, majd főzésével készülnek. Ez a folyamat a benne lévő keményítőt emészthetőbbé teszi. Lezárásként gyakran permeteznek zsírt a tápra, hogy az ízletesebb legyen.

A tápanyagtartalmat tekintve a száraz macskaeledel általában több szénhidrátot tartalmaz, mint a konzerv. A konzerv és a száraztáp fehérje- valamint zsírtartalma a választott márkától és az eledel típusától függően eltérhet.

A száraz vagy a nedves eledel kérdésének eldöntése a macska esetében nem a legegyszerűbb feladat. Ebben igyekszünk segíteni.

A száraz eledel előnyei és hátrányai

Előnyök

A száraz macskaeledel olcsóbb, mint a konzerv, így a szigorúbb költségvetéssel rendelkezők számára jobb választás. De azok számára is, akik kóborokat vagy közösségi macskákat etetnek.

A száraztápot nem kell hűtőszekrényben tárolni, és sokkal tovább eltartható. Használhatod ételrejtvényekhez és automata etetőkhöz, de akár jutalomfalatként is.

A szárazeledel segít a macskák fogait megtisztítani a lerakódásoktól, így a fogászati problémák ellen is hasznos.

Hátrányok

A tanulmányok összefüggést mutattak ki az elhízás és a száraz macskaeledel között. Ennek az lehet az oka, hogy sok szárazeledelt fogyasztó macskát szabadon etetnek, így azok többet esznek a szükségesnél. Bármivel is eteted a macskát, javasoljuk, hogy szabályozottan tedd azt, naponta többször, kis adagokban, kimérve. De felmerülhet az ellenkezője is. A száraztápos szabadetetésnél azt is nehéz észrevenni, ha valami miatt nem eszik eleget a macska.

Az idősebb macskák, akiknek fogászati problémái vannak, vagy azok, akiknek eltávolították a fogaik egy részét, szintén nehezebben rágják meg a száraztápot.

Egy dolgot nagyon fontos tudni: a macskák a vadonban a vízszükségletük szinte teljes egészét a prédából nyerik. Ha csak száraz tápot adunk a macskának, az azt jelenti, hogy többet is kell majd innia, ami problémás lehet egy cica esetében. Ősi ösztöneik nem ösztönzik őket különösebben a folyadékfogyasztásra, a szomjúságérzetük rendkívül alacsony. A kevés folyadék pedig előbb-utóbb veseelégtelenséghez és/vagy húgyúti problémához vezet.

A nedves eledel előnyei és hátrányai

Előnyök

A nedves eledel legnagyobb előnye a magasabb víztartalom. A normálnál nagyobb vízbevitelt igénylő bizonyos egészségügyi állapotokkal küzdő macskák esetében az állatorvos valószínűleg ajánlani fogja, hogy csak vagy nagyrészt ezzel etesd kedvencedet.

A válogatós cicák esetében jobban beválhat a konzerv, ugyanis alapvetően ízletesebb.

Hátrányok

A nedves eledel általában sajnos drágább.

Felbontás után a konzerv eltarthatósági ideje 24 óra, és hűtőszekrényben kell tárolni. Nagyon oda kell figyelni a megfelelő tárolásra, nem szabad kockáztatni rég kinyitott eledellel.

Akkor mivel etess?

Ha minket kérdezel, azt javasoljuk, hogy etesd kedvencedet mind a kettővel, de nagyobb részt nedves eledellel. Akár egy étkezés alatt is kombinálhatod a kettőt. Így egyensúlyba hozhatod a két eledel előnyeit és hátrányait, ráadásul az étel textúrája is izgalmasabb lesz, amit nagyon sok cica igazán értékel. Hogy ebben az esetben is stimmeljen a kalória és a tápanyagbevitel, érdemes lehet egyeztetned az állatorvosoddal a kérdésben.

Ha az állatorvos a macskád valamilyen betegségéből vagy különleges állapotából kifolyólag elrendeli az egyik vagy másik típusú eledel etetését, minden esetben fogadd meg az utasításait, tanácsait.

És végül, de nem utolsó sorban vedd számításba azt is, mit szeret cirmos barátod, vagyis milyen az ízlése. Ha rendszeresen otthagyja a száraz eledelt vagy bele se dugja az orrát a konzervbe, ne erőltesd! Tudjuk, hogy milyen válogatósak, tehát könnyen lehet, hogy csak az az egy típus nem ízlik neki. Érdemes ezzel is kísérletezni.

Mai cikkünkhöz szorosan kapcsolódik EZ és EZ az írásunk, amelyekben arról olvashatsz részletesen, hogyan értelmezheted az eledel címkéjén olvasható adatokat. Ezek megértésével a pénztárcádhoz mérten ki tudod választani a legjobb tápot a macskádnak.

állatorvos etetés macska etetése macska táplálása nedves táp száraz táp száraz táp veszélyei
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!