hirdetés

Cuki videónak készült, az embereket mégis felháborítja

Molnár Enikő

2024. március 1 - Képek: Getty Images Hungary

Garfieldot, a vörös, lasagne-imádó túlsúlyos macskát mindenki jól ismeri. Míg mesében jót szórakozunk rajta, való életben nagyon veszélyes lehet az állapota.

hirdetés

A vörös kandúr alakja már 1978-tól a köztudatban él. Ám amíg egy képregényben vagy mesében a túlsúlyos macska még humoros megjelenítésnek számít, a való életben inkább a felelőtlen állattartás veszélyeire figyelmezteti a gazdákat. Az alábbi videóban táncoló cica sokakat Garfieldra emlékeztetett, nem véletlenül, hiszen tagadhatatlan a hasonlóság… Bár sajnos elsőre nem a megnyerő karizma párhuzama tűnik fel a videót nézőnek.

Miért felelőtlenség hagyni, hogy így elhízzon egy macska?

Hiszen kap rendesen enni, nyilván nagyon szeretik… Vagy inkább túlszeretik. Az ilyen mértékű túlsúly már veszélyeztetheti a macska életét, így semmiképpen nem nevezhető gondoskodásnak. Főleg nem megfelelő gondoskodásnak, ha valaki engedi, hogy ennyire felszaladjanak kedvencére a kilók. Ez nem egyik pillanatról a másikra történik, és nem is néhány finom lepattanó eredménye.

A macskák esetében túlsúlynak nevezhetünk minden olyan állapotot, ami legalább 10-20 százalékkal több, mint a macska egészséges testsúlya. 20% fölött már elhízásról van szó (mint például a videóban lévő „Garfield” esetében). Ez persze cicánként eltérő, hogy hány kilót jelent, de az elmondható, hogy egy átlagos macska súlya 3-4,5 kg. Ha fölösleges kilók ellen nem tesz semmit a gazdi, akkor a plusz súly növelheti a cukorbetegség, a keringési és ízületi rendellenességek, illetve a daganatos megbetegedések kockázatát. Ha már bekövetkezett a probléma, akkor fontos, hogy a gazdi mihamarabb nekikezdjen kedvence lefogyasztásának.

Mit mond a publikum?

A közösségi médiának meg volt a véleménye a videóról. Bár egy időben divatosak voltak a túlsúlyos (chonky) macskák, szerencsére egyre többen látják a veszélyeit, és fejezik ki a jelenség kapcsán (udvarias vagy éppen kevésbé udvarias) véleményüket. Többek közt a következő hozzászólásokat lehet olvasni a felvétel alatt:

„Ez egyáltalán nem vicces…szegény baba.”

Állatkínzás.”

„Milyen nagy baba! Ez nagyon egészségtelen és veszélyes! Ők is megbetegedhetnek tőle, csakúgy, mint mi.”

„Egyáltalán nem vicces. A gazdának szégyellnie kéne magát. Nem érdemli meg, hogy állatot tartson. Rosszul vagyok ettől a videótól és az ignoráns emberektől.”

Ezek mellett még sok-sok mondanivalója volt az embereknek, extrémebb és visszafogottabb megfogalmazásokban egyaránt. Mi szeretnénk azt feltételezni, hogy a macska gazdája tisztában van a helyzet súlyosságával és már elkezdett a cicája egészségéért dolgozni.

A fenti videóban lévő cica egy elég extrém eset, és valószínűleg hosszú idő alatt érte el a felvételen látható állapotát. Ha szeretnéd megelőzni, hogy kedvenced hasonló helyzetbe kerüljön, olvasd el ezt a cikkünket. 

elhízott macska Garfield nagy macska táncoló macska túlsúly túlsúlyos macska vörös macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink