hirdetés

A macskák 5 leggyakoribb kullancs által okozott betegsége: ezért a megelőzés az egyetlen megoldás

Hangai Lilla

2023. augusztus 4 - Képek: Getty Images Hungary

Valószínűleg mindenki hallott már a Lyme-kórról, ami egyaránt érintheti az embereket és a macskákat is. Sajnos azonban számos más betegséget is terjesztenek ezek az élősködők, melyek potenciálisan halálosak lehetnek.

hirdetés

Nem győzzük elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy védjük macskáinkat az olyan élősködőktől, mint a szúnyogok, bolhák és kullancsok! Felelős gazdiként kötelességünk megóvni kedvenceinket! A kullancs által terjesztett betegségek a macskák esetében szinte minden esetben megelőzhetők különböző készítményekkel, gyógyításuk azonban bonyolult és rendkívül költséges, számos esetben az állatot nem is lehet már megmenteni.

Akkor is érdemes a kinti macskát minden nap átnézni, ha megkapja a készítményeket a megelőzéshez.

Ezek a leggyakoribb kullancs által terjesztett betegségek a macskák esetében

Lyme-kór

A Lyme-kórt hazánkban leginkább a nagy számban előforduló szarvas kullancsok vagy más néven a feketelábú kullancsok terjesztik, de az anyamacska is átadhatja a kicsinyeinek szoptatás által, vagy akár harapás által is terjedhet. Antibiotikumokkal gyógyítható, de az eset súlyosságától függően lehetséges, hogy lesznek maradandó következményei, úgymint az idegkárosodás.

Nyúlpestis

A nyúlpestis vagy más néven tularémia embert is megfertőzhet, így még nagyobb kockázattal jár. Diagnosztizálása komplikált, kezelése azonban antibiotikumkúrával egészen hatékony. Kezelés hiányában végzetes lehet.

Babéziózis

Nálunk a babéziózis inkább a kutyákra veszélyes, ám ez nem jelenti azt, hogy a macskák védve lennének tőle. Azonnali orvosi beavatkozást igényel, ebben az esetben a gyógyulási esélyek elég jók. Oltással kezelhető, a veseműködés támogatására az állat valószínűleg infúziót is fog kapni. A gyanú felmerülése és az állat elpusztulása között akár olyan kevés idő is eltelhet, mint egy nap, így gyanú esetén egy percet sem szabad várni.

A kullancs gyakran szinte észrevehetetlen, ezért mindig alaposan nézd át kedvencedet!

Anaplazmózis

Az anaplazmózis tünetei általában 3-6 héttel a megfertőződés után jelentkeznek. Minél idősebb az állat, annál súlyosabbak a tünetek. A kezelés általában 1 hónapig tartó antibiotikum kúrát jelent, de ez változhat a betegség kritikusságától függően.

Vérzéses kullancsláz

Magyarországon a vérzéses kullancsláz egyelőre még ritkaságnak számít, főleg a mediterrán területeken jellemző. A klímaváltozás miatt megjelenő új fajok miatt azonban már most érdemes elkezdeni beszélni róla. Kezelés nélkül súlyos vese- és szemproblémák alakulnak ki az állatnál. Legárulkodóbb jele a megjelenő sárgaság, valamint az íny- és az orrvérzés.

Ezek a kullancs által terjesztett betegségek leggyakoribb tünetei

 • láz,
 • étvágytalanság,
 • fogyás,
 • ízületi fájdalom és duzzanat, ami sántaság, járási nehézség formájában nyilvánul meg,
 • letargia,
 • vérszegénység (a vérveszteség miatt a sápadt íny, a véres széklet és a vérző orr árulkodók),
 • a bőr, a szemfehérje és az íny besárgulása,
 • duzzadt, fájó nyirokcsomók,
 • irritáció, bőrpír és viszketés a kullancs harapásának helyén,
 • fokozott vokalizáció vagy épp az ellenkezője,
 • nyelési nehézség.

Súlyosabb esetekben kullancsbénulás is bekövetkezhet. A hátsó végtagok gyengeségével kezdődik, majd fokozatosan átterjed a mellső végtagokra és a rekeszizomra is, aminek következtében légzési nehézségek is fellépnek.

Gyógyulás és kezelés

A fent említett betegségek prognózisa magától a betegségtől, a tünetek súlyosságától és a macska előzetes egészségi állapotától is függ. A kullancsbénulástól szenvedő macskák esetében a gyógyulási esélyek bizonytalanok. A legtöbb macska, amely pozitívan reagált a kezelésre és életben maradt, viszonylag normális életet élhet, ám hordozója lehet a betegségnek, ami miatt gyakrabban kell őt orvoshoz vinni, hogy kiszűrhetők legyenek az esetlegesen kialakuló mellékbetegségek.

Ezen fertőzések rendkívül fájdalmas lefolyásúak, kockázatosak és egy életre megpecsételhetik a cica sorsát. A kullancs elleni készítmények ugyan havonta pénzbe kerülnek, de érdemes őket beépíteni a havi költségvetésedbe, ugyanis egyrészt életet menthetnek, másrészt még mindig költséghatékonyabb megoldás, mint a hosszadalmas kórházi- és gyógyszeres kezelések. Köszönjük, ha felelős gazdiként cselekszel!

anaplazmózis babéziózis beteg kullancs kullancs a macskában kullancs által terjesztett betegség Lyme-kór nyúlpestis vérzéses kullancsláz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink