hirdetés

Baja van a macskámnak? Ha ezeket tapasztalod, akkor valami nincs rendben

Szénási Szimonetta

2023. november 21 - Képek: Getty Images Hungary

Az alábbi furcsaságok azt jelzik, hogy valami nincs rendben a cicáddal.

hirdetés

Sok esetben nehéz eldönteni, hogy kedvenced csak „macska”, vagy valami probléma miatt csinál szokatlan dolgokat. Az alábbi szokatlan viselkedési formák azt jelzik, hogy baja van a macskának.

A megváltozott viselkedés egészségügyi problémára utalhat.

Elrejtik a fájdalmat

Ahogy arról korábban már írtunk, a cicák önmaguk védelmében nagyon jól tudják palástolni, ha valamijük fáj. Sőt, el is rejtőznek olyankor, hiszen így kevésbé kiszolgáltatottak a ragadozóknak (még ha odahaza ettől már nemigen kell tartaniuk.) Ám mégis vannak olyan tünetek, amelyek azt mutatják, hogy valami történt az állattal.

Mint dr. Susan O’Bell a PetMD állatorvosi szakoldalnak elmondta, az egyik legtipikusabb probléma, amikkel a macskák a sürgősségi osztályra kerülnek, az alsó húgyúti fertőzés. Ami éppen azért válik gyakorta igen súlyossá, mert nem vették észre időben.

Ahogy fogalmazott, ez az állapot az enyhe kellemetlenségtől az életveszélyes vizeletürítési képtelenségig fokozódhat. Hogy kedvenceddel ez ne fordulhasson elő, vegyük sorra, mik az intő jelei a bajnak:

  • gyakoribb alomlátogatás (lehet, hogy csak egy-két plusz vizelés vagy vizelési kísérlet formájában),
  • az alomtálcán kívül való ürítés,
  • a nemi szervek, illetve azok környékének nyalogatása,
  • szemmel láthatóan rossz közérzet, levertség, letargia,
  • hányás,
  • étvágycsökkenés, fogyás.

Rossz hír azonban, hogy bizonyos esetekben ezek közül egyik sem jelentkezik, vagy nem észrevehető nagyon sokáig. Ilyenkor a viselkedésbeli változások lehetnek figyelmeztetőek, mint:

  • bujkálás vagy épp túlzott ragaszkodás,
  • fokozott hangoskodás, nyávogás,
  • agresszív megnyilvánulások.

Gazdaként te ismered a legjobban kedvencedet, így ha úgy ítéled meg, valami nincs rendben vele, akkor legyél résen! Lehet, hogy nincs semmi komoly oka a különc viselkedésnek, de inkább nézze meg feleslegesen az állatorvos, mintsem ne vegyetek észre időben valami súlyosat!

Milyen baja lehet még a macskának?

Az említett húgyúti fertőzések mellett gyakori a parodontális betegség, azaz a szájüreget, fogakat és fogínyt érintő problémák. Arról, hogy miként kell ápolnod cicád fogait, hogy azok egészségesek maradjanak, ebben a cikkünkben írtunk.

Az elhízás sajnos ma már a cicák esetében is népbetegség, és a legtöbb gazdi csak elnézően legyint kikerekedett kedvencére, mondván, csak jó az étvágya. Holott sokszor a pajzsmirigy-rendellenesség idézi elő a súlygyarapodást. Ugyanígy a drasztikus fogyást is előidézheti a pajzsmirigy túlműködése.

A túlsúly és az elhízás pedig fokozza a cukorbetegség kockázatát, ami megterheli a macska ízületeit, valamint a máját és a veséjét is.

Az elhízás számos betegség kockázatát növeli.

Az ízületi panaszokat a kutyákkal ellentétben a macskáknál többnyire nem vagy csak nagyon későn ismerik fel. Holott számukra is nagy fájdalommal és az életminőség jelentős romlásával jár az állapot. Tünetei a nehézkes mozgás, ami megnyilvánulhat abban, hogy a cica sokat tétovázik a bútorokra való fel- vagy leugrás előtt, illetve nem is próbálkozik vele. Ugyanígy gyakran az alomtálcán kívül való ürítés is ízületi gondokra vezethető vissza: a tálca pereme túl magas, emiatt a macska nem tud beleugrani. Ezek mellett a fénytelen bunda is összefügghet a bajjal, mert a nehezített mozgás kihat az önápolásra. tehát ha kedvenced kevesebbet nyalogatja magát, annak oka lehet, hogy már nem tudja kivitelezni a mozdulatokat.

A veseproblémák nagyon trükkösek, hiszen sokszor a megnövekedett folyadékbevitel hosszú időre – akár évekre is – elfedi a betegséget. Így ha macskád szemmel láthatóan elkezdett többet inni, érdemes azt megemlítened az orvosnak. (A fokozott szomjúságérzet emellett a cukorbetegség egyik tünete is, így mindenképp foglalkoznod kell vele!)

Betegséget jelezhet, ha hirtelen sokat kezd inni a macska.

Szoronghatnak és depressziósak is lehetnek

Végezetül ejtsünk szót a mentális problémákról, amelyek szintén érinthetik doromboló háziállatainkat is. A megváltozott viselkedés hátterében gyakran ezek húzódnak. Kiváltó okaik pedig többnyire a környezeti ártalmakban, illetve az alul vagy túlstimulálásban keresendők. Mindezekről érdemes részletesebben is informálódnod ebből az írásunkból, amelyben arra is választ adunk, miként tudsz segíteni szorongó kedvencednek.

állatorvos beteg a macska cukorbetegség húgyúti fertőzés macska mentális betegség túlsúlyos vesebetegség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink