hirdetés

Ezért baj, ha piros a macskád fogínye

Szénási Szimonetta

2023. november 9 - Képek: Getty Images Hungary

Érdemes időről időre belelesned kedvenced szájába, hiszen a fogak és a fogíny állapota számos egészségügyi problémáról árulkodnak.

hirdetés

Mivel a cicák természetüktől fogva elrejtik, ha valamijük fáj, így nehéz észrevenni, ha betegek. Mint az állatorvosok rámutatnak, a macska ínye remek mércéje annak, mennyire egészséges a cica.

Milyen a normális fogíny?

Ahhoz, hogy felismerd az elváltozást, tudnod kell, miként néz ki a problémamentes fogíny. Színét tekintve egységesen világos rózsaszín és feszes. Ajánlott rendszeresen ellenőrizned kedvenced szájüregét, hogy megbizonyosodj róla, történt-e valamilyen elváltozás.

Amennyiben azt látod, hogy az íny sötétebb rózsaszínű, vagy egyenesen piros lett, esetleg foltokat, apró, tűhegynyi bevérzéseket látsz rajta, akkor az mind bajt jelez.

A macska száját rendszeresen ellenőrizni kell!

Mitől lehet piros a macska ínye?

Több oka lehet a fogíny elszíneződésének, az egészen enyhe panasztól az igazán súlyosig. Ezeket vesszük most sorra.

1.) Ínygyulladás (gingivitis)

Fogínygyulladás esetén a fogaknál húzódó ínyvonal vörössé és duzzadttá válik. Ezt az ott felhalmozódó lepedék okozza, amiben idővel elszaporodnak a baktériumok, amik a gyulladást okozzák. Az állapot igen fájdalmas lehet az állat számára.

A rossz szájhigiénia, a fogak zsúfoltsága, valamint egyes alapbetegségek is ínygyulladáshoz vezethetnek. Mindenképp kezelni kell, mégpedig mihamarabb, mert a tünetek idővel rosszabbodni fognak!

A kellemetlen lehelet is árulkodó.

2.) Szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

A szájnyálkahártya-gyulladás súlyos állapot, amely az egész szájüregben vagy annak nagy részében elterjedhet, beleértve az ínyt, a nyelvet, a szájpadlást és akár az ajkakat is. Gyakran kíséri az ínygyulladást, és a fogkőben megrekedt baktériumokra adott immunválasznak lehet szerepe a kialakulásában.

Többnyire igen nagy fájdalommal jár, és olyan tünetek kísérik, mint a letargia, a nyáladzás, az étvágytalanság és a megváltozott önápolási szokások. A macska ilyenkor szintén azonnali ellátásra szorul.

Ha kedvenced kevesebbet nyalogatja magát, érdemes ellenőrizni, nincs-e gond a szájában.

3.) Egyéb alapbetegségek

Számos betegség idézheti elő a fogíny gyulladását, többek között a macskák immunhiányos vírusa, azaz a macska-AIDS (FIV), a macskaleukózis (FeLV), a calicivírus, a cukorbetegség vagy a veseelégtelenség. Az ínyprobléma mellett előfordulhat súlyos parodontális betegség, illetve fekélyek is kialakulhatnak az ínyen és a nyelven is.

4.) Hőguta

A macskák normális testhőmérséklete 37-39°C között mozog. Ha az állat testhője eléri a 40°C-t, akkor túlhevült. A hőguta főként a melegebb hónapokban (nemcsak nyáron, de tavasztól egészen őszig!) következik be, de ugyanígy túlmelegedhet a macska akkor is, ha télen rosszul vagy nem szellőző helyen tartós melegnek van kitéve.

A túl meleg nem tesz jót a cicának.

Mivel a macskák kevéssé tudják szabályozni a saját hőmérsékletüket – nem izzadnak és nem is lihegnek, mint a kutyák –, így ösztönösen olyan helyre mennek, ami ideális a számukra. A túl magas testhő szervkárosodáshoz, rosszabb esetben halálhoz vezethet!

Az elhízott, a fiatal, illetve az idős, valamint a nyomott orrú fajták hajlamosabbak a hőgutára, így rájuk még jobban kell vigyázni!

A hőguta jelei a következők lehetnek: sötétvörös íny és nyelv, gyors szívverés, hányás, hasmenés, zihálás vagy szapora légzés, letargia, tájékozódási zavar, nyáladzás, görcsrohamok. Ha hőguta életveszélyes állapot, így a gyanúja esetén azonnal orvosi beavatkozás szükséges.

A perzsák is könnyebben kapnak hőgutát.

5.) Mérgezés

A cianidmérgezés macskáknál vörös ínyt, kitágult pupillákat, zihálást és hányást okozhat. A cianidmérgezést leggyakrabban bizonyos növények, műtrágyák, növényvédő szerek vagy sok almamag, szár vagy levél fogyasztása okozza. Mivel a toxin halált okozhat, így már a gyanú is elég, hogy orvoshoz vidd kedvencedet.

A patkányméreg szintén az íny elszíneződését idézheti elő. Mivel a rágcsálóirtók többsége véralvadásgátlót tartalmaz, azok lenyelve belső vérzéshez vezetnek, amibe belehalhat a cica.

A mérgezés tünete is lehet az íny elváltozása.

A mérgezés korai jelei a kis piros pöttyök az ínyen, a fülön vagy a szemen. Ez a macska testén nagyobb véraláfutások is megjelenhetnek a belső vérzés nyomán. Kezeletlenül rövid idő alatt szintén a macska halálához vezet.

állatorvos beteg a macska egészséges fogíny FeLV FIV fogak mérgezés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!