hirdetés

A macskák 80 százalékát eléri ez a fájdalmas betegség: ez a 3 első tünete

Hangai Lilla

2024. június 21 - Képek: Getty Images Hungary

Sok esetben úgy tűnik, mintha sebezhetetlenek lennének, és nem kellene megküzdeniük hasonló nehézségekkel, mint nekünk.

hirdetés

Magyarországon a népesség körülbelül 0,3–0,6%-át érinti a reumatoid artritisz. Ez nem tűnik olyan nagy számnak, főleg, ha ahhoz hasonlítjuk, hogy a macskák 80%-a élete során megtapasztalja a betegség tüneteit. Ha észreveszed a korai jeleket, rengeteg fájdalomtól kímélheted meg kedvencedet.

Mi az az artritisz?

Nagyon röviden: ez az állapot akkor következik be, amikor az ízületi porc kopása, vagyis az ízületek puha, szivacsos bélésének pusztulása következményeként a csontok összedörzsölődnek. Ebbe még belegondolni is fájdalmas, aki pedig érintett a problémában, tudja nagyon jól, hogy pokoli kínokkal jár az állapot. A fájdalom mellett, duzzanat és sántaság is megfigyelhető ilyenkor. A sántaság megjelenése előtt van azonban néhány figyelmeztető jel, amire érdemes koncentrálni. Ha ezeket észleled, akkor számos lépést tehetsz annak megakadályozására, hogy kedvenced a rokkant állapotig csoszogjon el segítség és kezelés nélkül.

A macskák esetében is vannak korai jelei az artritisz kialakulásának

Az első jel:

Amikor egy megerőltetőbb, intenzívebb játék vagy móka után másnap úgy tűnik, mintha kedvenced nem a mozgékony önmaga lenne. Kissé merevnek tűnhet, nem szívesen áll fel vagy mozdul meg. Az artritisz előfutáraként az ízületekben ugyanis gyulladás keletkezik.

Ha kedvenced nem leli már akkora örömét a mozgásban, az árulkodó jel lehet

A második jel:

A lépcsőkön való felrohanásban, a kanapéra vagy a szekrényre való felugrásban az a közös, hogy mindezek a hátsó lábak erőkifejtése által jöhetnek létre. Vagyis terhelni kell a csípőt és a térdeket, azokat a területeket, ahol az ízületi gyulladás leggyakrabban fordul elő. Tehát ha cicád eddig probléma nélkül ugrándozott, szökellt és mászott, de már nem szívesen teszi, az mindenképpen gyanúra adhat okot.

A harmadik jel:

A következő alkalommal, amikor macskabarátod felkel egy kiadós alvás után, figyeld meg, hogyan sétál. Ha az első méterek megtételekor ólomlábakon, nehezen mozog, akkor kezdj el nagyobb figyelmet fordítani rá. Ez ugyanis akkor fordul elő, ha a fő ízületek, mint a könyök, a vállak, a csípő és a térd merevek, ugyanis megduzzadtak a betegség következtében. Ilyenkor időbe telik, míg a duzzadt ízületeknek újra formába lendülnek.

Ha észleled bármelyik korai figyelmeztető jelet, akkor javasoljuk, hogy először is vidd el kedvencedet az állatorvoshoz! Számos módszerrel lehet már enyhíteni és késleltetni a tüneteket. Macskád megérdemli a fájdalommentes életet!

Mivel az artritisz főképp idősebb korban alakul ki, nagyon fontos, hogy hogyan viseled gondját szenior cicádnak. Az állatorvos szerint ezekre kell odafigyelni.

artritisz beteg a macska ízületi gyulladás porckopás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!