hirdetés

Ez a 7 legáltalánosabb jele annak, hogy beteg a macska

Kövess Péter

2024. február 13 - Képek: Getty Images Hungary

A macska nem tudja ugyanúgy kifejezni magát, mint az ember, ezért gyakran csak a viselkedéséből lehet leszűrni, hogy beteg. Soroljuk az intő jeleket.

hirdetés

Egy új kutatásban, amelyet a Journal of Veterinary Behaviour című tudományos folyóiratban tettek közzé, a spanyolországi Córdoba Egyetem kutatói azonosították azokat a kulcsfontosságú viselkedésformákat, amelyek arról árulkodhatnak, hogy a macska beteg lehet.

A macska viselkedése gyakran megváltozik, amikor beteg.

Innen tudhatod, hogy beteg a macska

„Ha a gazdik megértik, hogy mi a normális, és a mi az abnormális magatartás kedvencük részéről, észrevehetik a figyelmeztető jeleket, és közbeléphetnek, mielőtt a viselkedési vagy egészségügyi probléma túlzottan súlyossá válna” – fogalmazott David Minor-Campos, a tanulmány vezető szerzője.

Ha tehát a macskád elkezd furcsán viselkedni, érdemes jobban odafigyelned rá, mert ez akár egy háttérben meghúzódó betegséggel is összefügghet.

A kutatók összesen 816 macskatulajdonost kérdeztek meg, és úgy találták, hogy a legszokatlanabb és legritkább viselkedésmódok általában azt jelzik, hogy az állat mentálisan vagy fizikailag beteg. A válaszokból az derült ki, hogy a legtöbb esetben az alábbi hét viselkedésforma utal betegségre:

  1. Spriccelés
  2. Túlzott nyalogatás
  3. Az alom mellőzése
  4. Öncsonkítási hajlam
  5. A lábakra való támadás
  6. Tárgyak szétrágása
  7. Simogatás közbeni morgás vagy sziszegés
Az is kiválthat agressziót, ha a macskának fájdalmai vannak.

Sok befolyásoló tényező létezik

A gazdik a legritkábban a spriccelést jelölték meg válaszaik között, 90 százalékuk soha nem tapasztalta ezt. Majd az eszeveszett nyalogatás és rágás következett a sorban. A másik végletet az új tárgyakkal és környezettel szembeni kíváncsiság, illetve a simogatás közbeni doromblás jelentette 82, illetve 81 százalékos aránnyal (de nem a betegségekkel összefüggésben).

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a nőstény macskák általában agresszívebben viselkednek, mint a hímek, és gyakrabban félősebbek is náluk. A hím macskák ezzel szemben hangosabbak, és barátságosabbak az emberekkel.

A tanulmány szerzői ennek kapcsán megjegyezték, különböző tényezők hatására – mint a fajta, a nem, a kor, a környezet, a szaporodóképesség vagy a származási hely – szignifikáns viselkedésbeli különbségek lehetnek a macskák között. De befolyásoló tényező lehet még az is, hogy az állat milyen alvási preferenciákkal rendelkezik, vagy mennyi időt tölt otthon egyedül.

Fontos kiemelni, hogy a macska esetében a mentális betegség is nagyon komoly probléma, amely a fizikai egészségére is képes kihatni hosszútávon, ezért nem szabad félvállról venni. Erről itt írtunk bővebben. 

beteg egészség kutatás macska viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink