hirdetés

A macska is megfázhat? Így őrizd télen kedvenced egészségét

Szénási Szimonetta

2023. december 10 - Képek: Getty Images Hungary

Hó, ónos eső, fagy – ezek bizony senkit sem kímélnek. Ha nem öltözöl fel rendesen, hamar meghűlhetsz. De mi a helyzet kedvenceinkkel?

hirdetés

A hideg idő beköszöntével nagyon fontos szót ejtenünk a cicák egészségvédelméről, megválaszolva a címbéli kérdést, vajon egy macska is megfázhat-e.

A bunda csalóka

Mivel a macskák többségét vastag szőrzet fedi, könnyen azt gondolhatnád, hogy ők védve vannak az időjárás viszontagságaitól. Holott még a bundásabb cicák is fázhatnak, pláne, ha 0 fok felé közelít a hőmérséklet. A rövid szőrű és csupasz, valamint a fiatal, az idős és a legyengült immunrendszerű jószágokról nem is beszélve!

Emlékeztetőül álljon itt, mi az a legalacsonyabb hőmérséklet, amit még tolerálni tud az adott macska:

A korosabb vagy ifjabb, továbbá a vékony bundájú jószágok már nem viselik jól, ha 10°C alá csökken a hőmérséklet. De egy krónikus betegséggel, például ízületi gyulladással küzdő, vagy nagyon sovány macskának már a 15°C is túl alacsony. Ugyanígy az akut egészségügyi panaszok is érzékenyebbé teszik az állatot. Ezekben az esetekben még a ruha viselése is indokolt lehet. Egészséges cicáknál körülbelül a 7°C a tűréshatár. Fagypont alatti hőmérsékleten való huzamosabb tartózkodás azonban valamennyi állat esetében kihűlést, illetve fagyási sérüléseket okozhat, amibe bele is halhatnak.

Megfázhat-e a macska?

Ezek ismeretében jogos a kérdés, hogy a nem megfelelő környezeti hőmérséklet következtében megfázhat-e a macskád? Az említett rizikócsoportokba tartozó cicák bizony könnyen. Ám az egészséges, vastagabb szőrrel megáldott kedvencek is megbetegednek, ha túl sokáig vannak hidegnek kitéve.

Emiatt fontos, hogy mindig gondoskodj megfelelő hőmérsékletű zugról macskád számára. Mint számos alkalommal kifejtettük, a legideálisabb a cicák számára a benti tartás, ám ha semmiképpen sem akarod beengedni kedvencedet, akkor legyen helye a fészerben, a pincében vagy a garázsban, de mindenképp szél- és csapadékvédett helyen.

A kinti cicádnak is biztosíts széltől és csapadéktól védett helyet. Készíts neki fészket a garázsban, fészerben, a melléképületben vagy akár a pincében.

Nagyon fontos, hogy olyan helyre tudjon visszahúzódni a cica, amely nem ázik át, és kellőképpen melegen tartja az állatot. A pléddel, ruhával bélelt kartondoboz semmiképpen sem ideális erre a célra! Helyette szalmával bélelt műanyag ládát javaslunk. Készen is kaphatók nagyon praktikus macskaházak, ebben a cikkben pedig lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan készíthetsz egyet te magad, olcsón és gyorsan.

A benti cicák esetében pedig a túl alacsonyra állított fűtés okozhat gondot, pláne, ha elmész egész napra dolgozni, és ki is kapcsolod. A lakásban is legyenek puha, meleg fekhelyek, fészekkel rendelkező kaparófák.

Egy ágyra gombócolt pléd vagy törölköző is ideális alvóhely lehet. Emellett a hőmérséklet is legyen optimális.

A hideg mellett számos más veszély is leselkedik kedvencedre a téli hónapokban. Mindenképp olvasd el erről szóló cikkünket (ide kattintva), hogy mindenre felkészülhess!

beteg macska ápolása hideg idős macska tél
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!