hirdetés

Ennyi jutalomfalatot adhatsz cicádnak, ha figyelsz az egészségére

Hangai Lilla

2023. szeptember 9 - Képek: Getty Images Hungary

Gazdiként biztosak vagyunk benne, hogy imádod kényeztetni kedvencedet és megjutalmazni néha csak úgy, feltétlen szeretetből vagy éppen akkor, ha különösen jó cica volt. És persze azt is tudjuk, szeretnél felelős gazdiként cselekedni, aki jó döntéseket hoz és a kényeztetés mellett a macskája egészségét is szem előtt tartja.

hirdetés

A macskák számára adható jutalomfalat mennyiségét meghatározni egyáltalán nem bonyolult dolog; ebben leszünk ma segítségedre.

Mennyi jutalomfalat adható a macskák számára egy nap?

A macska napi kalóriabevitelének 10% lehet maximum jutalomfalat, de még jobb, ha az 5%-ot célozzuk meg. Ez a szám tehát nem a napi kalóriabevitel felett értendő, hanem azzal együtt.

Ezt nagyon egyszerűen kiszámíthatod. Egy átlagos házi macskának testsúlykilogrammonként 40 kalóriát ajánlanak naponta, egy kinti macskának 70 kalóriát testsúlykilogrammonként ahhoz, hogy megtartsa a súlyát. Ebben persze lehetnek apróbb eltérések, de körülbelül ez az általános irányelv. Tehát ha kedvenced 5 kg, az azt jelenti, hogy napi 200 kalóriára van szüksége nagyjából. Ennek 10%-a 20 kalória, 5%-a pedig 10 kalória.

Ha bizonytalan vagy, nyugodtan nézd meg az eledel hátoldalát, ott a gyártó mindig feltünteti, hogy mennyi az ajánlott napi mennyiség és az hány kalóriát tartalmaz. Ebből is ki tudod százalékszámítással matekozni, hogy mennyi az 5% és mennyi a 10%. A jutalomfalat csomagolásán pedig szintén jelzi a gyártó, hogy 100 grammban mennyi kalória van.

Az elején valószínűleg egy picit számolgatni kell, de egyrészt nem szükséges mániákusan ragaszkodni a tökéletes számokhoz, másrészt pedig egy idő után érezni fogod, hogy mi a helyes mennyiség és esetleg mikor esel vele túlzásba.

A jutalomfalatok általában nem teljes értékű táplálékok; már csak emiatt sem szabad túlzásba vinni őket.

Miért fontos odafigyelni a jutalomfalat mennyiségére?

Egyrészt a macskáknál is „népbetegség” az elhízás, amely nem csak az életüket rövidíti meg, de fogékonnyá teszi őket számos betegségre és a közérzetük is megszenvedi ennek a hatásait. Az elhízott, túlsúlyos cicák pont annyira szenvednek a fölösleges kilóktól, mint az emberek.

Másodsorban pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a jutalomflatok általában nem teljes értékűek. Ez azt jelenti, hogy úgy érdemes rájuk tekinteni, mint a nasira az esetünkben. Finom, jól esik, lélekmelengető, kis mennyiségben semmi baj nincs vele, de nem fogja biztosítani azokat a tápanyagokat, melyekre szükségünk van az egészségünk megőrzésének érdekében.

Arról nem is beszélve, hogy a túl sok jutifali csökkentheti a macska étvágyát, így teljes értékű eledelből kevesebbet fogyaszt majd. Ha a megfelelő tápanyagok hiányoznak az étrendjéből, az szintén vezethet betegségek kialakulásához.

Ha a macska túlsúlyos, milyen nasit adhatok neki?

Hogyha kedvenced túlsúlyos, elsősorban azt javasoljuk, hogy egyeztess az állatorvossal, hogy milyen formában lehet őt diétára fogni úgy, hogy megkapja a szükséges mikro- és makrotápanyagokat. Vele meg tudod beszélni azt is, hogy pontosan milyen jutalomfalatok adhatók kedvencednek.

Ha minket kérdezel, ezekben az esetekben érdemes lehet a bolti jutalomfalatok helyett biztonságos, alacsony kalóriatartalmú emberi ételekkel próbálkozni. Már ha elfogadja a macska. Ha igen, szuper jutalomfalat lehet a zöldbab, a borsó, a brokkoli és a karfiol is apró darabokban. Meglepő, de a só, vaj és mindenféle ízesítő nélkül teljesen! kipattogatott kukorica is szuper ötlet, ami ráadásul a szemek egészségének és az emésztésnek is jót tesz riboflavin és tiamin tartalma miatt.

etetés felelős állattartás felelős gazdi jutalomfalat macska etetése
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!