A macskák kölyökkori táplálása hatással van egész életükre: mutatjuk, hogy miért van szükségük speciális eledelre

Az Én Macskám

2023. június 6 - Képek: Getty Images Hungary

Az, hogy cicádat hogyan eteted kölyökkorában, hatással lesz egész hátralévő életére. A legsebezhetőbb korban egyáltalán nem mindegy, hogy megkapja-e a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokat ahhoz, hogy immunrendszere erőssé váljon és megfelelően fejlődjön.

 

Az etetés egy kiscica esetében nem bonyolult, de nagyon fontos odafigyelni néhány dologra. Következő cikkünkben kitérünk arra, hogy mivel, hogyan és mikor érdemes táplálni a kölyökmacskádat annak érdekében, hogy egészséges és szívós felnőtté váljon.

Kiscica a mamájával.

Az egészséges kölyökmacska növekedési üteme

Általában 1 éves korukra érik el felnőttkori testméretüket és fejlettségüket, így ezt nevezhetjük a táplálás egyik legkritikusabb szakaszának. Vannak azonban olyan nagyobb testű fajták, mint például a maine coon, amelyek teljes kifejlődése hosszabb időt, általában 15 hónapot vesz igénybe. Ezek után szoktathatod majd át biztonságosan a felnőtt étrendre. Hogy tartsd az ideális növekedési rátát, a következőkben mutatjuk, hogy mivel és hogyan tápláld a kis gézengúzt.

Mivel etesd a cicát?

Egy kölyök és egy felnőtt macska igényei a táplálék iránt nagyon különbözőek. Hogy nagykorukra egészséges és erős macskákká cseperedjenek, a kölykök étrendjének nagyobb mennyiségben kell fehérjét, és más specifikus tápanyagokat (például kalcium, egyes omega-3 zsírsavak) tartalmaznia. A Royal Canin Babycat Milk nevű tejpótló összetétele nagyon hasonló az anyamacska tejének összetételéhez. Így akkor sem leszel gondban, ha újszülött vagy néhány napos cicát találtál vagy mentettél, vagy az anyamacskának nincs elég teje. A tehéntej és más kérődző állatok tejének összetétele nem igazán képes fedezni a kölyökmacska tápanyagigényét.

Egy hónapos kor felett javasolható a fokozatos hozzászoktatás a Royal Canin Mother and Babycat nevű száraz tápjához. Ez a száraztáp visszanedvesíthető kása állagúvá, így a kiscicák is szívesen elkezdik felnyalogatni. Adható még ennek a tápnak a konzerv változata is, amely ultrakönnyű habkrém állagú.

Arra is ügyelni kell, hogy a nekik szánt eledel magasabb kalóriatartalmú legyen. Ezekre egyrészt a növekedés miatt van szükségük, másrészt támogatnod kell az aktív, játékos, energiától duzzadó cicalétet is. Plusz előnyük még, hogy a kevésbé fejlett emésztőrendszer számára is könnyen feldolgozhatók, így hasznosulni tudnak a tápanyagok és támogatják az immunrendszer fejlődését is. Nem érdemes felnőtt cicáknak szánt táppal kísérletezni, ugyanis nem lesz megfelelő számukra! A felnőtt macskáknak szánt tápok tápszemcséi nagyobb méretűek, amivel az apró szájaknak és fogaknak meggyűlhet a baja. Ráadásul az összetételük sem felel meg egy fejlődőben levő kölyökmacska igényeinek.

Ha szeretnél cicádnak a fajtája alapján speciális tápot adni, arra is van lehetőséged. Például itthon is két nagyon népszerű fajtának, a maine coonnak és a brit rövidszőrűnek is találsz a Royal Canin kínálatában száraz tápot. A maine coon cicáknak speciális kocka alakú tápot terveztek, hogy az igazodjon a nagyobb állkapocshoz, de összetételében is jobban megfelel a fajta speciális igényeinek. A brit rövidszőrűeké pedig hold alakú, mert a tapasztalatok szerint így jobban megfelel a kölyköknek.

Ha a kölyökmacska már elérte a 4 hónapos kort és nem fajtatápot kap enni, akkor javasolt számára a Kitten tápra való áttérés, illetve ha már elmúlt 6 hónapos és ivartalanították, akkor pedig a Kitten Sterilised.

Száraztáppal vagy nedves eledellel jobb az etetés?

Nedves vagy szárazeledel?

A nedves és a szárazeledeleknek egyaránt megvannak a maguk előnyei. Az általános ajánlás, hogy a napi eleség adag egyharmada legyen nedvestáp és a maradék kétharmad pedig száraz. Így mindkét állag előnyeit is ki lehet használni, ugyanis a macskák igazán szeretik ha az eltérő textúra izgalmakkal szolgál minden etetés alkalmával.

A nedves eledel segít a cicának hidratáltan maradni, a száraztáp viszont támogatja a szájhigiéniát; segít megelőzni a fogkövek kialakulását és rágásra ösztönöz, lassítja az evést.

A megfelelő mennyiség eltalálása

Hogy pontosan mennyi eledelt kell adni egy cicának, azt az eledel csomagolásának hátoldalán a gyártó mindig feltünteti. Nagyon fontos a napi etetési adag betartása, hiszen a túlsúly komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. A macskák egyébként naponta sokszor, akár több mint tízszer is szeretnek magukhoz venni táplálékot, ez számukra a normális. Viszont ügyelni kell arra, hogy a teljes napi adag, a száraz és a nedves táp, netán a hozzáadott jutalomfalatok, együttesen se haladják meg a javasolt szükségletet.

Ha bizonytalan vagy, vagy úgy érzed, hogy sok, esetleg kevés az adag, bátran kérj segítséget az állatorvostól! Ha a kölyökcica túl mohó, akkor célszerű a száraztápot kisebb adagokban, naponta többször kínálni számára. Ha nem otthonról dolgozol és bajosan kivitelezhető a sokszori etetés, akkor nagy hasznát veheted az automata etetőnek.

Ivartalanítás után, amely általában 6 hónapos kor körül válik aktuálissá, különösen fontos, hogy ivartalanított cicáknak való tápra válts, ha nem az adott fajtának készült tápot eteted a kölyökkel.

Ismerd meg a My Royal Canin kölyökprogramot!

Gondoskodj kölyökmacskád egészséges életkezdéséről, kattints, regisztrálj és vegyél részt a különböző Programokban. Stohl András megmutatja hogyan működik:

Ha az emésztőrendszerével vannak problémák

Gyakori gond a macskáknál emésztőrendszeri probléma. Ha erre utaló jeleket tapasztalsz (hasmenés, öklendezés, hányás, hasi fájdalom, fogyás) vagy csökken a kedvenced étvágya, mindenképpen fordulj állatorvoshoz! Sokszor okozhat emésztőszervi bajokat a tehéntej is. A közhiedelemmel ellentétben a macskák jó része nem igazán képes megemészteni a tehéntejben levő tejcukrot, ezért ezt jobb kerülni.

Állatorvosi javaslatra speciális diétás eledel is adható átmenetileg, amennyiben szükséges az emésztőszervi panaszok esetén. A Royal Canin Gastrointestinal Kitten táp és konzerv eledel kölyköknek nemcsak az emésztésre van jó hatással speciális formulája miatt, de ugyanúgy támogatja a fejlődést is, mint az előzőkben említettek. Sőt, különleges textúrája (habkrém és könnyen rehidratálható száraztáp) megkönnyíti az eleségfelvételt is.

A cikket az Az Én Macskám szerkesztősége készítette a Royal Canin megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

etetés felelős állattartás felelős gazdi IDENTM kiscica kölyökmacska kölyökmacska etetése kölyökmacska fejlődési szakaszok kölyökmacska táplálása macska etetése roy01

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!