hirdetés

A 19. században elterjedt volt a vadászkutyák helyett macskákat alkalmazni: állítólag még a verhetetlen spánieleknél is jobban teljesítettek, ugyanis tudnak fára mászni

Hangai Lilla

2023. március 29 - Képek: Getty Images Hungary

Ha valaki egy 19. századi „lövöldözős bulira" gondol, általában jómódú férfiakat és nőket képzel el tweed zakóban és elegáns kalapban, akiket szikár vadászkutyáik kísérnek csillogó szemekkel. A Portsmouth Evening News 1880. október 29-i számában megjelent cikk szerint azonban még a legjobb spánielek és retrieverek sem tudták felvenni a versenyt egy vadászmacska „kiváló ügyességével”.

hirdetés

„A kutyák nem tudnak felmászni a fára, hogy madarakra vadászhassanak, míg a macskáknak nem okoz nehézséget a vadak követése ágról ágra.” – magyarázza a cikk.

Fel a fára, karmokat készenlétbe!

Példaként a cikk hivatkozik még a New York Times-ban egy korábban megjelent történetre, amely egy amerikai vadász hőstetteiről számol be. A férfi rutinszerűen csak egy macskával járt el vadászni.

„Előre siet mindössze egy lőszertáskával és a mellette ügető hűséges és magasan képzett macskájával. Amikor az erdőbe ér, ami bővelkedik mókusokban, a macska lelkesen, orrát a földön tartva vadászni kezd, amíg ki nem szagol egy mókust. Követve a fára, ahol a mókus otthonra lel, a macska fürgén felmászik és elkapja a vadat.”

Néhány esetben a mókusnak sikerült egy ideig elkerülnie a macskát, és „fáról fára” ugrált. A macska azonban forró nyomon követte a prédát; fáról fára, ágról ágra ugrott ő is, és egy „gyors üldözés” után a mókust végül „utolérte, és megragadta”.

Időnként a mókus úgy döntött, hogy „egy odúba menekül” ahelyett, hogy a fák között lelt volna menedékre. Ebben a forgatókönyvben a macska rendkívüli türelmet gyakorolva az odú bejárata mellett ült, míg végül a mókus „kidugta a fejét”, és elkaphatta.

És ha ez még nem lenne elég, ez a különös macska többet tett, mint hogy mancsra kerítette a vadat. Az apportírozás is hibátlanul ment neki.

„A macska retrieverként is viselkedik, a befogott vadat elviszi gazdájához. Az egynapos vadászat során, ha borús az ég és a mókusok szabadon járnak, a vadász rendszerint 50-60 remek szürke mókussal tölti meg zsákját. Egyetlen kutya sem vetekedhetne ennek a macskának a sikereivel, sőt nagyon ritka, hogy egy kutya akár egyetlen mókust is elkapjon. A The New York Times úgy gondolja, hogy a macska végül felváltja a kutyát a mint a vadászok asszisztensét.”

Az újításból a britek sem maradhattak ki

Egy tudósító a London Evening Standard számára írt a témában. Egy „idős földműves” történetét meséli el, aki valaha a szomszédja volt. Házikóikat alacsony határfal választotta el egymástól.

Gyakran hallottam lőfegyverek hangját süvíteni a gyümölcsöskert felé, amikor a kertemben voltam, de nem tulajdonítottam jelentőséget a körülményeknek. Úgy gondoltam, hogy a szomszédom így akadályozta meg a madarak pusztítását a termésén.

Nem volt kétséges, hogy a lelőtt állatok birtokba vételéhez birtokháborítást kellett elkövetnie. Ennek megfelelően kerestem, de soha nem találtam bizonyítékot a kihágásra. Nem tudtam megérteni, hogy a hosszú fűben, amely dúsabb volt, mint a szokásos gyümölcsösökben, ahol árut is tartottak, hogyan tudta összeszedni a zsákmányát. Azt is meg lehet említeni, hogy soha nem találtam döglött madarat, bár gyakran keresgéltem. Ez a körülmény még rejtélyesebbé tette a dolgot.”

Idővel a tudósító fia oldotta meg a talányos helyzetet: „A szomszéd egy macskát tanított ki a retriever feladatok ellátására. Puss kiugrott védett helyéről a falon át, és a mezsgyén keresztül megközelítette azt a helyet, ahol látta a madarat leesni. Majd megragadta, és elvitte a gazdájának.”

Konklúzió

Ezek a cicák kivételes vadászok voltak, fegyelmezettek és gyakorlatiasak. A vadászkutyák állását azonban mégsem fenyegette valódi veszély, néhány ritka kivételtől eltekintve a legtöbben megmaradtak a kutyás vadászatok hagyományánál. Mindenesetre nagyon izgalmas betekintést nyerni a történelem eme kis, szinte teljesen elfeledett szeletkéjébe. Szerinted miért nem lettek népszerűek a vadászmacskák?

amerika anglia macska történelem macskák a történelemből oktatás tanítható macska történelem vadászat vadászik a macska vadászmacska vadászó macska vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink