hirdetés

4 tipp, hogy nyugodtabbak legyenek a macskás éjszakák: az örökös nyávogás sok gazdit bosszant

Jakab Viktória

2023. május 8 - Képek: Getty Images Hungary

A rendszeres éjjeli hangoskodás sok cicás gazdi életét nehezíti meg. Nem csak az éjszakák, de a nappalok is nehezebbek lesznek, ha rendszeressé válik ez a viselkedés kedvencünknél. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, mi állhat ennek a hátterében, és mit tehetünk, hogy macskánk csendben töltse az éjjeleket.

hirdetés

Csak mítosz, hogy a macskák éjszakai állatok. Valójában krepuszkulárisak, ami annyit tesz, hogy alkonyatkor és hajnalban a legaktívabbak. Ennek következtében nem ritka, hogy néhány cicatulajdonos évek óta nem alszik jól. A macska éjjel hangosan nyávog, különösen hajnali 3 és 5 óra között, és szinte rutinszerűen ébreszti őket. Ez a viselkedés fakadhat a természetes ösztönökből, de külső tényezők is befolyásolhatják, sőt akár a cica fajtája is. Egyes macskafajták nyávogósabbak, és hajlamosabbak az éjjeli beszélgetésre, ébresztésre.

Ha a macska éjjel hangosan ébresztget, nem egyszerű figyelmen kívül hagyni.

Egészségügyi problémák állhatnak a háttérben, különösen akkor, ha a viselkedés hirtelen felbukkant anélkül, hogy a macska környezetében változás történt volna. Ilyen esetben az az első lépés, hogy megmutatjuk a cicust az állatorvosnak, hogy megbizonyosodjunk róla, egészséges. A macskák túlzott nyávogását okozó egészségügyi problémák közé tartoznak a pajzsmirigygondok, a veseproblémák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a fogfájás vagy bármilyen más fájdalom.

Ha a  macska éjjel hangosan ébresztget, annak több oka is lehet

  • A macska belső órája szerint reggelre (pontosabban hajnali 3 és 5 óra között) van beállítva a vadászat ideje, az esti időszak helyett.
  • A cica nem elég aktív napközben, ezért éjszaka többször ébren van.
  • A nap utolsó etetése túl korai a számára, és korán reggel felébreszti az éhség.
  • Környezetváltás (például új helyre került, és reggel több fény jön be az ablakokon, mint az előző otthonában, ez pedig korábban felébreszti.)
  • Változás az időbeosztásban (akár a tiédben, akár az övében.)
  • Megerősítetted az éjszakai nyávogás viselkedését azzal, hogy ilyenkor figyelmet szenteltél neki.

 

A nyugodt éjszakai alvás sok macskatulajdonos számára a múlté, és boldogok, ha akár négy órát is alszanak egyhuzamban minden éjszaka. Néhány ügyfelem gyakorlatilag elaludt reggel a munkahelyén, annyira fáradt volt!

 

– meséli Mieshelle Nagelschneider macskaviselkedés-kutató . A macskasuttogó szerint ez a négy tipp segíthet, hogy helyreálljon az egyensúly, és nyugodtabbak legyenek az éjszakáitok.

1.) Kapjon később enni

Ha napirend szerint eteted a macskát, ügyelj arra, hogy a nap utolsó étkezését néhány órával később, este add oda neki. Az is megoldás lehet, ha az utolsó adag ételt kétfelé osztod: az egyik részét 17 órakor, a maradékot pedig este 10-kor kapja a cica.

2.) Tartsd ébren napközben!

Vegyél egy időzített etetőt, amit beállíthatsz, hogy naponta néhányszor etesse a macskát. Ha néhány órás időközönként kap enni, akkor az jobban ébren tarthatja a nappali órákban. Különben sem telhet el több óra a cica étkezései között a nap folyamán. A macskakonzervekhez és a szárazeledelekhez is rendelkezésre állnak időzíthető etetők. Egy másik lehetőség, hogy macskád többet legyen ébren napközben, ha az étkezés egy részét étellel tölthető játékokba rakod. Így dolgoznia kell, hogy megszerezze az élelmet, ez pedig tovább tart, mint egyszerűen kieszegetni a tálból.

Egyszerűen fogalmazva, ha a macska elfoglalt, és több órát van ébren a nap folyamán, akkor természetesen több órát alszik éjszaka, sőt később reggel is, ami számodra is több alvást jelent!

3.) Állítsd vissza a belső óráját!

A macska „vadászatra” késztetése (más néven: macskajátékokkal való játék ) fontos stratégia lehet a belső órájának a visszaállításért, miszerint a vadászat ideje esete legyen hajnal helyett. Használj pálcát, és játssz a cicával este lefekvés előtt! Mire ez a módszer kifejti a hatását, az több napig is eltarthat, így légy türelmes!

4.) Hagyd figyelmen kívül a viselkedést!

Amint elkezdődik a hajnali vagy épp éjszakai nyávogás, fontos, hogy ne erősítsd meg a viselkedést azzal, hogy bármilyen módon figyelmet szentelsz a macskádnak. Ha a cica éjjel hangosan nyávog, ébresztget, és te foglalkozol vele, a végén még jobban rászokhat a nyávogásra, ami valódi problémát okozhat.

Miután megszokja, hogy figyelsz rá ilyenkor, és később mégsem kapja meg ezt a figyelmet, még inkább rázendít, és folytatja, amíg el nem éri a célját. Ez normális jelenség, így készülj fel, hogy először romlik a helyzet, mielőtt javulni kezd. Ismételjük: legyél türelmes! Eltarthat néhány hétig, de ha továbbra is figyelmen kívül hagyod a viselkedését, bármi is történjen, akkor előbb-utóbb felhagy vele.

éjszakai aktivitás macska éjszakai állat macska és ember macska és gazdája nyávog nyávog a macska nyávogás túlzott nyávogás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink