hirdetés

Meg szabad ölelned a macskádat? Így taníthatod a bújásra

Szénási Szimonetta

2024. május 30 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek között a szeretet egyik meghitt kifejezése az ölelés. De miként hat ez a macskára? Lehet úgy csinálni, hogy neki is jólessen?

hirdetés

Biztosan láttad már, ha máshol nem, képen, hogy valaki szorosan magához ölelte doromboló kedvencét, aki ezt a legnagyobb megelégedéssel fogadta. Legalábbis ránézésre. De vajon az ölelés a macska számára tényleg kedveskedés, vagy csak megtűrt tortúra? Mivel az emberek és az állatok szeretetnyelve merőben eltérő, érdemes körüljárni ezt a kérdést, nehogy a legnagyobb jóindulat ellenére kellemetlenséget okozz kedvencednek.

Amikor az ölelés kín a macska számára

A bújós fotók mellett gyakran látni, amikor a két karba zárt állat arcára kiül a pánik, és egyértelműen menekülne a helyzetből. A jámborabb cicák még ilyenkor is tűrnek, ám az sem ritka (és nagyon is érthető), ha a macska foggal-karommal küzdve távozna a macskaszorítóból. Emiatt pedig nem szabad neheztelni rá, pláne megbüntetni érte, hiszen csupán ösztönösen cselekedett a fenyegető szituációban.

Min múlik, hogy egy macskából bújós nyakbavaló lesz-e, vagy megmaradtok a simogatásnál? Egyrészt az állat habitusán, másrészt azon, miként szocializálták. Vannak olyan cicák, akik természetüknél fogva kezesebbek, jobban igénylik az ember társaságát, így azt sem veszik zokon, ha megölelik, megpuszilják. Ez általában azokra a példányokra jellemző, akik kölyökkoruktól fogva emberek között nevelkedtek és gyakran voltak kézben is. Ám megesik, hogy egy utcamacska is közvetlenebb.

A macskáknál is fontos a szocializáció

A nevelés ugyanakkor nagyon fontos. Ha egy kiscicát pici korától rendszeresen babusgatnak, kézbe vesznek, akkor az számára természetessé válik, és nem fog harapni vagy karmolni, ha valaki magához öleli. De még az edzett macska is ellenkezhet, ha valaki túl erősen fogja, vagy érzékeny pontjához ér, ezzel fájdalmat okozva neki. Leginkább a gyerekek tudnak nagyon vehemensek lenni, ha az állatok szeretgetéséről van szó, így a család fiatalabb tagjainak feltétlenül el kell magyarázni mit szabad, és mit tilos az állattal csinálni.

A gyerekeket meg kell tanítani a helyes bánásmódra

Fajtafüggő is

Egyes macskafajták, mint a ragdollok, a szfinxek vagy a skót lógófülűek, jobban viselik az öleléshez hasonló testi interakciókat, szemben más fajtájú cicákkal. Ám köztük is akadnak olyan karakterű macskák, akik fajtájuk ellenére nem tolerálják az efféle szeretetkifejezést.

Ne csapj le rá!

Lényeges az is, miként közeledsz kedvencedhez. Ha hirtelen, mondhatni lesből támadsz, és váratlanul felkapod a mit sem sejtő állatot, ne lepődj meg, ha ijedtében rosszul reagál! A vehemens akció helyett kezdd el egyszerűen simogatni, és ha már azt látod, hogy teljesen ellazult, elkezdett dorombolni, akkor vedd az öledbe, vagy fektesd a mellkasodra, hogy a feje a válladra támaszkodjon. Arra mindig figyelj, hogy ne szorítsd túl erősen, ne csavarodjon ki semmije, és stabilan fogd. Így fogja magát biztonságban érezni.

Ha nem élvezi, ne erőltesd!

Pozitív visszajelzések

Az említett ellazult test, valamint a dorombolás mellett macskád arckifejezése is árulkodik arról, jólesik-e neki, amit csinálsz. Ha fülei laza helyzetben vannak, szemeit becsukja, vagy félig leengedi a szemhéját, illetve a farka is lóg vagy csak lazán mozog, azok jelzik, hogy az állat nyugodt, elégedett. Egyes cicáknak még a nyála is kicsordul ilyenkor.

Ám a feszesen hátracsapott fülek, az idegesen csapkodó farok, valamint a nagyon fókuszált tekintet éberségről és feszültségről árulkodik. Ilyenkor hagyd békén a macskát!

A merev test és a tágra nyílt szemek feszültségről árulkodnak

Az ölelés helyett van más mód a macska szeretgetésére

Amennyiben kedvenced sehogyan sem tudja megszeretni az ölelgetést, ne erőltesd! Helyette játékkal, fésülgetéssel, simogatással erősítsd a köztetek levő köteléket. Ezek is vannak olyan intim, szeretetteljes elfoglaltságok, mint egy ölelés.

Szeretnéd tudni, mennyi az a napi minimum időtartam, amennyit kedvencedre kell szánnod, hogy boldog, egészséges cica legyen? Ide kattintva eláruljuk!

macska és gyerekek nevelés ölelés szeretet szocializáció testbeszéd
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!