hirdetés

Így kell játszani a macskával, hogy valóban élvezze

Szénási Szimonetta

2024. május 28 - Képek: Getty Images Hungary

Nem elég, hogy beszerzed a plüssegeret és a pálcás játékot, fontos, miként veted be azokat. Kedvenced alapvető szükséglete elégül ki.

hirdetés

Azzal valószínűleg nem mondunk újat, hogy édes, doromboló cicád minden bájossága mellett is egy ragadozó. Az már a személyiségétől, illetve fajtájától függ, mennyire erősek az ösztönei, de azok mindenképpen működnek. Ezen génjeibe kódolt viselkedések közé tartozik a végtermék elkaparása (vagy épp nyílt színen hagyása, amivel jelenlétét és dominanciáját jelzi), az, hogy a végletekig palástolja a fájdalmát, de a vadászat iránti szenvedélye is. És itt el is érkeztünk cikkünk témájához.

Devon rexek akcióban

A kanapékandúroknak is elengedhetetlen

A játék ugyanis szoros kapcsolatban van a vadászösztönnel. Még a benti macskában is fel-fellobban a tűz a potenciális préda láttán. Ami lehet az ablak előtti bokron csicsergő veréb, de egy lakásba tévedt légy is. Ám a pálca végén himbálózó tollak vagy kisegér is aktiválja a kedvencedben élő predátort. Még a legnagyobb kényelemhez szokott, kanapémelegítő cicáknak is szükségük van az efféle stimulusra. Sőt, nekik van csak igazán, hiszen a lakásban csak így tudják megélni macskaságukat.

Ha pedig szeretnéd, hogy a játék valóban élmény legyen kedvenced számára, akkor játssz úgy vele, hogy megszemélyesíts egy vérbeli zsákmányt. Azaz a játékokkal imitáld a menekülő-bujkáló áldozatot. Bújj el a kanapé mögé, onnan dugd ki a tollas botot, vagy húzd el a zsinóros egérkét a macska orra előtt, és incselkedj vele.

Az áldozatnak esélye sincs

Egyrészt így mentálisan is megmozgatod a cicát, másrészt azért is ajánlott napi legalább fél órát játszani a macskával, mert ezzel elejét veszed az elhízásnak. Mint tudod, a túlsúly nemcsak tunyává teszi az állatot, de számos egészségügyi probléma, például a szívbetegségek vagy a daganatos elváltozások melegágya is. Hogy csak kettőt említsünk a hosszú listáról.

A mindennapos játék a testsúly kordábantartása miatt is fontos

Macska-egér játék

Ahogy a természetben a hús-vér zsákmánnyal, úgy a bolti prédával is nagy élvezettel fog játszani. Innen ered a mondás is: játszik vele, mint macska az egérrel.

Ám ezt nem kegyetlenségből vagy szadizmusból teszi! A macska opportunista vadász, tehát minden alkalmat megragad, nem csak éhségében zsákmányol. Ilyenkor gyakori, hogy a megfogott egér, kismadár vagy épp plüssfigura a küszöbön, az ágyadban landol ajándékképpen.

Ha érdekel, kedvenced mit szeretne kifejezni a gesztussal, ide kattintva olvass tovább.

benti macska játék mentális egészség ösztönök vadászösztön zsákmány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!