hirdetés

Ha nyálzik a macska, még nem biztos, hogy megveszett

Szénási Szimonetta

2024. május 20 - Képek: Getty Images Hungary

A köztudatban élő kép szerint a veszettség feltétlenül együtt jár az őrjöngéssel és a habzó szájjal. Ez két szempontból is problémás: egyrészt a betegségnek többféle lefolyása létezik, másrészt a nyáladzás számos, ártalmatlanabb, vagy teljesen veszélytelen okból is megjelenhet. Tegyük tisztába mindkét félreértést!

hirdetés

Kezdjük a súlyosabb, egyszersmind ránk is veszélyt jelentő veszettséggel. A vírus embert és állatot egyaránt megfertőzhet, és a mai napig gyógyíthatatlan, ebből kifolyólag halálos. Egyetlen védekezési mód a védőoltás: kedvenceinknek emiatt ez elengedhetetlen. A kutyák esetében ez kötelező, de mi azt mondjuk, a macskáknál is tekintsd elengedhetetlennek. Főképp amiatt, mert hazánkban sok év után ismét felütötte a fejét a kór, és sajnos egyre terjed. A sakálok és rókák mellett kutyákban, sőt, macskában is kimutatták már.

A veszettség ismét jelen van hazánkban. De miről ismerheted fel a beteg állatot?

Visszatérve az említett tévhitre: a veszettségnek kétféle lefolyása lehet: az úgynevezett dühöngő, illetve a csendes. Előbbinél valóban megjelenik a fokozott nyáladzás, valamint a vadság, ám az utóbbi esetben épp ellenkezőleg, a túlzott nyugalom és szelídség ad okot aggodalomra. Emiatt akkor is szólaljon meg a vészcsengő, ha egy vad túl nagy bizalommal van feléd, nem ijed meg a jelenlétedtől, vagy akár még közeledik is. Könnyen lehet, hogy fertőzött. A szakemberek tapasztalatai alapján a macskákra inkább a dühöngő változat jellemző. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a beteg állat csendesebb lesz.

Amennyiben veszett vagy veszettséggyanús állattal érintkezel, az megharap, vagy akár megkarmol, azonnal orvoshoz kell menned, aki indokolt esetben meg fogja kezdeni az úgynevezett postexpoziciós profilaxis oltási sort. Ennek hiányában a veszettség szinte biztosan halálhoz vezet. (A szakirodalom csak elenyésző esetet jegyez, amikor valaki felgyógyult a fertőzésből.) Idegen, leinformálhatatlan állat támadása esetén (ide értendők a kóbor kutyák és macskák is) szintén az orvosnak kell határoznia a további kezelést illetően. Ezen felül létezik megelőző védőoltás is (preexpoziciós profilaxis), amelyet bizonyos esetekben javasolnak az orvosok; ezekről a Nemzetközi Oltóközpont oldalán tájékozódhatsz ide kattintva.

Miért nyálzik a macska?

Most pedig vegyük sorra, a veszettség mellett milyen okokból kezdhet nyáladzani kedvenced.

  • Valamilyen más betegség okán: ez lehet epilepszia, valamilyen neurológiai probléma, de gyakran a fogászati, illetve szájüregi panaszok, valamint hasi gondok miatt jelentkezik fokozott nyáladzás.
  • Mérgezés: a mérgezések tipikus tünete a fokozott nyálelválasztás.
  • Áramütés.
  • Idegen test: ha valami beszorult az állat fogai közé, vagy megakadt a nyelőcsövében, illetve elakadt (rosszabb esetben elzáródást okozott) a gyomor-bél traktusban, az is kiválthat nyáladzást.
  • Örömében: egyes cicák jóérzésükben, illetve ellazult állapotban elkezdenek jobban nyáladzani.
  • Keserű ízt éreznek: gyógyszer beadása után tipikus a nyálfolyás.

A felsorolt esetekben a körülmények, valamint kedvenced állapota is árulkodó. Ha boldogságtól nyálzik a macska, akkor amellé gyakran társul dorombolás, dagasztás, az állat kedve pedig jó, testbeszéde nyugalomról árulkodik. Továbbá esetükben ez rendszeresen jelentkezik, például simogatás közben.

A macska viselkedése és általános állapota is árulkodó

Amennyiben valami probléma áll a háttérben, úgy az állat egészében bajt jelez: bágyadt, gyenge, levert, esetleg hasmenése van, lázas, koordinációs problémái vannak, vagy lábra sem tud állni. Ilyenkor haladéktalanul orvoshoz kell vinni a cicát, mivel a felsorolt lehetséges okok közül több (mérgezés, áramütés, bélelzáródás) rövid időn belül halálhoz vezet.

Ide kattintva bővebben tájékozódhatsz a veszettség tüneteiről macskák esetében. Itt pedig a leggyakoribb fogászati problémákat részletezzük.

betegség boldog macska epilepszia mérgezés neurológiai probléma nyálzik veszettség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!