hirdetés

Így okozhat pillanatok alatt lakástüzet a macska

Ványik Dóra

2023. augusztus 19 - Képek: Getty Images Hungary

Sokkal nagyobb veszélyt jelent a cica a konyhában, ha nem figyelünk rá, mint azt gondolnánk. Idén már három alkalommal okoztak itthon tüzet az elektromos főzőlapokkal ismerkedő macskák.

hirdetés

Ha azt hinnéd, hogy a cicák miatt csak akkor hívják a tűzoltókat, ha fentragadnak egy fán, vagy szorult helyzetbe kerülnek, nagyot tévedsz. Pest és Baranya vármegyében is előfordult már, hogy azért tárcsázták a 105-ös számot, mert a gyújtogató maga a cirmos volt. Ebből is kiderül, hogy a macska és a tűzhely életveszélyes páros.

Ne hagyjunk semmit a főzőlapon!

Nemrégiben jelent meg cikkünk a macskára leselkedő veszélyekről, ahol felmerült a főzőlap is, mint veszélyforrás. Ám az interneten keringő történeteket látva egyre inkább úgy tűnik, a konyhapultra ugráló cirmos nemcsak saját magára, de az ott élők biztonságára is veszélyt jelent.

Szintén itthon történt, hogy a macska a tűzhelyen sétálgatva bekapcsolta a berendezést, és mivel a gazda a sütés után a zsírt a serpenyőben felejtette, az hamarosan lángra kapott és komoly tüzet okozott a házban.

A tűzoltók idén három alkalommal oltottak olyan tüzet, amit a macska és a tűzhely párosa okozott.

Három év alatt 100 eset történt

Dél-Koreában még több tűzesetért felelnek a szőrös kedvencek. Három év alatt több mint 100 háztüzet okoztak a cirmosok, akik felugrottak az elektromos főzőlapra, és az érzékeny gombokkal működésbe hozták azt. A helyi hatóságok felhívták a figyelmet, hogy ha a macskát egyedül hagyjuk otthon és nem tudjuk kizárni a konyhából, tegyünk meg minden óvintézkedést.

Ha a főzőlapon van gyerekzár, állítsuk be, esetleg áramtalanítsuk a készüléket, de minden esetre ne hagyjuk rajta a maradék ételt kihűlni, és a környékéről is pakoljunk el minden olyan tárgyat, ami könnyen meggyulladhat, például a papírtörlőt vagy a konyhai kesztyűt.

Ha nem tudjuk a konyhából kizárni a cicát, a pultot mindenképpen hagyjuk üresen!

Védőcsizmát kapott

A tűzhely iránt olthatatlan vonzalmat érző macskák közé tartozott a 3 éves Mischief is, aki annyira imádott felugrálni a kerámia főzőlapra, hogy komolyan megsérült. A bekapcsolt tűzhely ugyanis annyira megégette a lábát, hogy a sebek helyén ciszta alakult ki, amely hosszas orvosi kezelést igényelt.

Hogy megvédje a további fájdalmaktól, gazdája, Jackie Cable egy különleges cipőt készíttetett a cicának, amely hőálló talpával megvédi Mischief mancsait a forró főzőlaptól. A macska aztán olyannyira népszerű lett, hogy az egyik ételfutár szolgálat reklámarcának választotta azzal az üzenettel, hogy jobb mindenkinek, ha nem otthon főzünk, hanem házhoz rendeljük az ételt. A csintalan cicáról és különleges lábbelijéről fotót itt találtok.

baleset benti macska macska a lakásban tűz tűzoltók
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!