hirdetés

Változik a macska étvágya nyáron?

Szénási Szimonetta

2024. július 7 - Képek: Getty Images Hungary

A hőség számos dologra befolyással van. Ne lepődj meg, ha kedvenced élete is felborul nyáron; még a macska étvágya sem olyan, mint a megszokott.

hirdetés

A kánikula idején sokan leginkább csak hűsítő italokat,gyümölcsöt, salátákat és könnyű fogásokat kívánnak. Nincs ez másként háziállatainkkal sem, mármint ami a csökkent étvágyat illeti. Az ez irányú vizsgálatok megerősítették, hogy a kutyák és a macskák étvágya is csökken a meleg hatására.

A meleg hatással van a macska étvágyára

Miért csökken a macska étvágya nyáron?

Általánosságban az mondható, hogy a macskák étvágya 15%-kal csökken nyáron. Ami meglepő lehet, hiszen sok doromboló kedvenc igazi haspók, aki az alutasak zörrenésére fénysebességre kapcsolva igyekszik a tálkájához.

Egy angol és francia kutatókból álló csoport 6 éven keresztül figyelt meg 22 normál súlyú és 16 túlsúlyos macskából álló csoportot. Az állatok közül 8 kizárólag benti tartású volt, míg 30 cica kijárhatott a neki készült macskakifutóba, azaz a szabadba vezető, de ráccsal vagy hálóval biztonságossá tett részbe. A tapasztalatok eltérést mutattak a macskák étvágyat tekintve az év különböző szakaszaiban.

A nedves eledellel több folyadékot visz be kedvenced

Ennek alapján a cicák október és február között, tehát a hideg hónapokban ettek a legtöbbet. Márciusban, áprilisban, májusban és szeptemberben a táplálékfelvétel közepes volt (az egész éves átlag mennyiséget tekintve), míg nyáron (június-augusztus között) az elfogyasztott táplálék mennyisége a már említett 15%-kal csökkent.

A tudósok a vizsgálat kapcsán kiemelték, hogy a kizárólag bent tartott macskák kis száma miatt arra vonatkozóan nem tudtak következtetést levonni, hogy a benti viszonylag állandó (vagy kiegyenlített) hőmérséklet és a kinti hőingás befolyásolta-e az eredményt.

A hőmérséklet és a napfény mennyisége is befolyásoló tényezők

De miért hat így a megemelkedett hőmérséklet a macska étvágyára?

A magyarázat részben teljesen logikus: a hőségben a szervezet jobban igénybe van véve, így több pihenésre vágyik. A csökkent aktivitáshoz pedig kevesebb kalóriára van szükség, így nem is kívánunk sem mi, sem kedvenceink annyi táplálékot.

Másrészt a hőmérséklet, valamint a napfény mennyisége hatással van az emlősök hormonháztartására. Ezáltal pedig megváltozik az anyagcsere is. A napfényes órák számának növekedését értékelve az agy csökkent üzemmódba kapcsol a táplálékkeresést illetően, ezzel párhuzamosan pedig pihenésre ösztönzi a testet. Télen pont fordítva: a táplálékfelvétel kerül előtérbe, szemben a pihenéssel. Ezzel feltöltve a zsírraktárakat, ami segíti a túlélést a hidegben.

A melegben mindenki több pihenésre vágyik

A kutatás bizonyossága szerint házi kedvenceinkben még működnek ezek az ösztönök, noha már nincsenek kitéve a vadon viszontagságainak. A kutatók szerint a napfény érzékelésének szempontjából még az sem számít, hogy kinti vagy benti macskáról beszélünk, hiszen az ablakokon bejutó fény ugyanazt a stimulust jelenti, mintha az állat kint érzékelné a napsütést.

A macska étvágya és etetése közti kapcsolat

Összegezve tehát a nyári hónapokban a macskáknak alacsonyabb a táplálékigénye, így normálisnak mondható, ha kedvenced kevesebbet eszik ilyenkor. Az állatorvosok azt tanácsolják, a szezonális fogyasztását megfigyelve csökkentheted is az adagját. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy ezzel ellentétben télen nem indokolt a benti cicák adagját megemelni, hiszen esetükben nincs szükség extra védelemre a hideg ellen, továbbá annak a veszélye sem áll fenn, hogy hosszú ideig nem találnak maguknak zsákmányt, így éheznének.

Mivel szó esett az ablakokon bejutó napfényről, egy fontos dologra fel kell hívnunk a figyelmedet: cicád az üvegen áthatoló napsugaraktól is leéghet! Ide kattintva olvashatod el, miként védheted meg ettől a veszélytől. Arra is kitérünk, mely macskák vannak jobban kitéve a napsugárzás veszélyének. Ők extra védelmet igényelnek!

etetés etetési rutin hőség napsugárzás nem eszik a macska nyár sokat eszik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!