hirdetés

Így éghet le a lakásban a macskád

Szénási Szimonetta

2024. június 23 - Képek: Getty Images Hungary

Mielőtt megnyugodnál, hogy benti cicád teljesen védve van a jelenleg tomboló kánikulától, felhívjuk a figyelmedet egy jelentős kockázatra a lakáson belül.

hirdetés

Még csak a nyár elején járunk, máris túl vagyunk egy az első, harmadfokú hőségriasztáson, és várhatóan nem ez volt az utolsó idén. Ilyen időben egyrészt a nagyon magas hőmérséklet, valamint az erős UV-sugárzás miatt is fokozottan kell vigyáznod mind magadra, mind kedvencedre. S mint rámutattunk, nem csak a kinti macskák vannak veszélyben. A leégés kockázata ugyanis a bent élő macska esetében is magas, így meg kell tenned néhány óvintézkedést. Ezeket vesszük most sorra.

Egy kis benti sütkérezés is óriási kockázattal jár

A kedvenc hely magas kockázattal jár

A legtöbb benti cirmos szereti kihasználni a lehetőséget, hogy némiképp részese maradjon a kinti történéseknek. Így előszeretettel telepednek az ablakba, megfigyelni. Ugyanígy pihenni is szeretnek a párkányon, élvezve a simogató napsugarakat. Ám ez a szokás cseppet sem veszélytelen. Az üvegen áthatoló napsugarak ugyanúgy károsítják az állat bőrét, ezzel jelentősen megnövelve a bőrrák kockázatát.

Sok macska szeret az ablakban nézelődni, de az üveg nem nyújt védelmet a leégés ellen

Szerencsére doromboló társaink ösztönösen is kerülik a túl meleg helyeket, így valószínűleg a most már egyáltalán nem a simogató kategóriába eső napsugárzást is. De ha a te cicád mégis sokat időzne az ablakban, úgy parancsold le onnan, és gondoskodj a védelméről. Ezt megteheted a függöny behúzásával, ami alapvetően is javasolt a kánikula idején, így mérsékelve a benti hőmérsékletet. Másrészt kaphatók különféle napvédő készítmények macskák számára is, amikkel óvhatod a cicát.

Arra azonban ügyelj, hogy ha elmész otthonról, ne hagyd kedvencedet teljesen bezárt lakásban. Hagyj nyitva legalább egy, de inkább két ablakot úgy, hogy tudjon járni a levegő.

Az ablakokon legyen biztonságos macskaháló

A fehér, világos és szőrtelen macskák különösen érzékenyek

Az említett kategóriába eső, tehát hófehér, világosabb bundájú, illetve csupasz macskák jobban ki vannak téve a veszélyes sugaraknak. Esetükben még fontosabb, hogy ne érje őket túl sokat a nap.

Egy fehér macska még nagyobb védelmet igényel a leégés ellen

A bőrrák egyik legelterjedtebb változata a macskák körében a laphámrák. Ez általában először a fülek végét, valamint az orr környékét támadja meg, és első pillantásra kisebesedésnek tűnik. Ám az elváltozás folyamatosan terjed, és többnyire amputációval lehet csak megállítani. Ha még időben került orvoshoz az állat. Lényeges tudnivaló, hogy egy kezeletlen sérülés is könnyebben elrákosodik a napsugárzás hatására. Sajnos a kinti, valamint a gazdátlan, kóbor macskák esetében mind a késői diagnosztikának, mind a kezeletlenül maradó sebesüléseknek jelentősen nagyobb a valószínűsége.

A laphámrák gyakran indokolja a fülek eltávolítását

Ezért ha van rá lehetőséged, ne menj el a sérült állatok mellett, és ahogy tudsz, segíts rajtuk. Tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat, tekintve, hogy sok kóbor állat elég bizalmatlan, esetenként vad. De kérheted a helyi állatvédő szervezetek közreműködését is. A legtöbb esetben nagyon rövid időn belül megszervezik a mentőakciót. Ám a kapacitásuk véges, így aki magára tudja vállalni az orvoshoz szállítást, esetleg az ellátás költségét, az felbecsülhetetlen értékű támogatás a szervezetnek is.

Ezen felül a leégés megelőzése az utcán élő macska esetében is kardinális kérdés. Ez ügyben annyit tehetsz, hogy kialakítasz olyan árnyékos menedékeket, ahova a kóborkák behúzódhatnak.

A hőszabályozó berendezésekkel is ügyelni kell

A légkondicionáló és a ventilátor használatát is kedvenced igényeihez kell igazítanod! Mindkettő remek lehetőség, hogy optimalizáld a benti hőmérsékletet, de fontos, hogy nem szabad túlhűtened a lakást, ahogy direkt légáramlat sem érheti a cicát. Mindkettő megbetegítheti. A szakemberek a 25°C körüli benti hőt tartják ideálisnak, de 20 °C alá semmiképp se szabad hűtened a lakást!

Mind a klímát, mind a ventilátort kizárólag akkor működtest, amikor otthon vagy. Több esetben okozott már lakástüzet egy bekapcsolva hagyott légkondicionáló készülék, ahogy a ventilátor is okozhat elektromos tüzet, ahogy egyéb baleseteket is, ha a macska véletlenül fel- vagy magára borítja.

Nem jó, ha kedvencedet közvetlenül éri a klíma vagy a ventilátor „szele”

Igyon eleget

Kedvenced vízfogyasztására is fokozottan ügyelj nyáron. Még a benti macskának is érdemes extra vízforrásokat kitenned, ezzel ösztönözve az ivásra. Sok esetben a csobogó itatókút válik be leginkább. A kinti macskának is gyakrabban ellenőrizd a tálját, és neki is helyezz ki plusz itatókat. A környékeden élő gazdátlan cicákra is gondolj, és nekik is rendszeresen tegyél ki friss vizet. Apró, szinte semmibe sem kerülő gesztus, de életet menthet.

A kiszáradás és a leégés mellett a macska hőgutát is kaphat. Ennek tüneteiről itt írtunk, ahogy az azonnali teendőket is részletezzük.

hőség hőségriadó iszik a macska ivás laphámrák légkondicionáló napégés nem iszik a macska rák ventilátor
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!