hirdetés

Ehetnek gyümölcsöt a macskák? Vannak köztük mérgezőek!

Vermes Nikolett

2023. augusztus 6 - Képek: Getty Images Hungary

Minden macskatartó feltette már ezt a kérdést magában. Sokan sajnos tapasztalati úton tudják, hogy egy apró gyümölcs milyen nagy kárt tud okozni a cicának. Míg mások arról számolnak be, hogy a kedvencük falja a természetes édességet. Kinek van igaza? Adhatunk gyümölcsöt a macskáknak?

hirdetés

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy a cicák táplálására a legideálisabb a számukra készített eledel, legyen szó nedves vagy száraztápról. Ennek ellenére a gazdik szeretnek kísérletezni, mondván, ami nekik jó, az bizonyára a kedvencüknek is jó. De ez nem minden esetben igaz! Ezért nézzük, hogy mely gyümölcsök azok, amelyek komoly gondot okozhatnak, és melyek azok, amelyeket probléma nélkül adhatunk a cicának. Mivel most érnek a legnépszerűbb gyümölcsök, érdemes megjegyezni, hogy melyikből vihetnek haza a cicások.

Ne szoktassuk rá a gyümölcsre!

A gyümölcs nem alapvető élelmiszer

A macskák alapvetően húsevők, és akkor is teljes értékű életet élnek, ha egész életükben nem esznek egyetlen falat gyümölcsöt sem. Persze ez nem azt jelenti, hogy életük hátralévő részében nem nézhetnek rá egyetlen termésre sem. Dr. Jennifer Bruns amerikai állatorvos szerint elképzelhetetlen, hogy egy cica a gyümölcsöt válassza a hús helyett, mivel a faj nyelvéből hiányoznak az édes íz receptorai. Ennek ellenére számos olyan gyümölcs létezik, amelyet biztonságosan ehetnek a macskák, és ha egyszer megkedvelik, akkor joggal követelhetik a jövőben. A gazdi feladata ott kezdődik, ha egyszer evett egy gyümölcsöt a kedvence, akkor ellenőrizze, hogy az milyen hatással van rá hosszú távon, és milyen szövődményeket okozhat. Az aranyszabály hasonló a kutyákkal kapcsolatos tényekhez.

Amit biztonságosan adhatunk a cicáknak

A macskák esetében a biztonságos gyümölcsök kategóriába tartozik az alma, a banán, az áfonya, a sárgadinnye, az eper és a mag nélküli görögdinnye.

Dr. Bruns felhívja a figyelmet arra, hogy mértékkel adhatunk málnát, szedret és áfonyát is a kedvencünknek.

Míg a fenti termésekből akár több szeletet is elfogyaszthatnak a cicák egy étkezés alkalmával, addig az iménti bogyós gyümölcsökből legfeljebb egy-egy szemet ehetnek meg biztonsággal. Ezekben nincsen semmilyen méreganyag, csupán a macskák gyomra sokkal érzékenyebb rájuk, így egy maréknyi áfonya vagy szeder biztosan hasmenést okoz az állat számára, ami nyáron akár kiszáradáshoz is vezethet. Ezért figyeljünk arra, hogy miből mennyit adunk a cicáknak!

A cseresznye mérgező!

Sose adjunk a cicáknak…

cseresznyét, szőlőt és ezek szárított változatát. Dr. Bruns szerint különösen fontos, hogy soha ne etessük a macskát cseresznyével, szőlővel vagy mazsolával, mivel ezek a gyümölcsök mérgezőek az állat számára és egyetlen szem elfogyasztása is vesekárosodást okozhat.

Továbbá a citrusfélék, például a citrom, a lime és a narancs szintén nem adhatók nekik, mivel emésztési zavarokhoz vezetnek, és nagy mennyiségben fogyasztva, a központi idegrendszerre hatva akár depressziót is kiválthatnak.

Amennyiben megtörténik a baj, és az állat valamilyen módon mégis eszik a tiltólistán szereplő termésekből, azonnal forduljunk állatorvoshoz. A protokoll szerint ilyenkor gyomormosással kezelik a mérgezést. Amennyiben rövid időn belül elvégzik a beavatkozást, a gyümölcsnek nem lesz ideje felszívódni. Ha viszont hosszú órák telnek el, készüljünk fel rá, hogy a kedvencünkre fájdalmak, és rosszabb esetben halál vár. Tehát sose vegyük félvállról a cica táplálását! Mindig győződjünk meg róla, hogy mi jó számára, és mi veszélyes.

állatorvos egészséges táplálkozás etetés etetési rutin gyümölcsök macskának húsevő méreg mérgezés ragadozó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!