hirdetés

Ha így csinálod, macskád élvezni fogja a fogyókúrát

Szénási Szimonetta

2024. június 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az elhízás a háziállatok esetében sem pusztán esztétikai probléma. Számos egészségügyi kockázata van, így jelentősen megrövidítheti az állat életét. Szerencsére némi odafigyeléssel megregulázhatod kedvenced súlyát úgy, hogy az számára se legyen tortúra.

hirdetés

Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced hízik, a legelső teendőd időpontot kérni az állatorvoshoz, ugyanis a súlygyarapodás számos egészségügyi probléma tünete lehet. Szerencsére van, amikor nem betegség, hanem valamilyen élettani változás áll a háttérben. Amikor egy kinti cica lakásba költözik, a kevesebb mozgás következtében könnyen felszalad rá némi plusz súly. Ugyanígy az ivartalanítás után, a hormonális változások következtében is számítani lehet a hízásra. Illetve az idősebb macskák esetében mind a hízás, mind a fogyás jelentkezhet. (Hízhatnak a csökkent aktivitás miatt, ugyanakkor a csökkenő izomtömeg súlydeficitet eredményezhet.) Ha új kedvenc érkezik a házhoz, és nem figyelsz oda, az egyik könnyen eleheti a másik fejadagját, ami szintén elhízáshoz vezet. Bármi is az ok, az állapottal mihamarabb foglalkozni kell; azonban nem mindegy, hogy a fogyókúra miként valósul meg a macska esetében! Nagyon fontos, hogy semmiképpen se legyen drasztikus a folyamat, és az állat se élje meg szenvedésként a korlátozást. Mindkettőnek negatív következményei lesznek vagy fizikailag, vagy lelkileg, amit egy gazdi sem szeretne. Nézzük hát, milyen humánus, pontosabban cicabarát módszereket alkalmazhatsz az ideális testtömeg eléréséhez!

A plusz kilók megrövidíthetik kedvenced életét

Receptre írt étrend

Ha az orvosi vizsgálatok negatívak, és kedvenced egészséges, akkor is nagy segítségedre lesz az állatorvos, aki segít összeállítani az ideális menüt kedvenced számára. Amennyiben valamilyen betegség okozza a gyarapodást, úgy speciális étrendet fog javasolni, míg egészséges egy cicának általában valamilyen kalóriaszegényebb, rostban gazdag eledelt javasol a doktor.

Jó hír, hogy a legtöbb márkának már van ilyen jellegű terméke, ráadásul többféle ízben, így maradhattok a jól bevált márkajelzésnél, és a macska számára sem lesz túl drasztikus a fogyókúra. Mennyiség és étkezési gyakoriság tekintetében is hagyatkozz a szakemberre.

Kérd szakember segítségét, hogy a fogyókúra ne legyen kínzás a macska számára

Mikortól számít túlsúlyosnak a macska?

A szakemberek szerint az egyik lehetséges módja az elhízás megállapításának a szemrevételezés. Ha az állatnak nem tapinthatók a bordái, valamint a hasa a test két oldalán kidomborodik, ami járás közben mondhatni önállóan mozog, akkor bizony felesleg van a cicán.

Zsírmáj

Hirtelen semmiképpen sem szabad lecsökkenteni a napi adagot, mert az megviselheti a macskát, emellett a túl gyors fogyásnak is lehetnek negatív egészségügyi következményei. Az egyik legnagyobb probléma a máj-lipidózis, vagy közismertebb nevén a zsírmáj. Ilyenkor zsír halmozódik fel a szervben, ami akár végzetes is lehet.

Mint a PetMD állategészségügyi oldal hangsúlyozza, a macskáknak hetente nem szabad a teljes testsúlyuk 1-2%-ánál többet veszíteniük. Ehhez a nyugalmi energiaszükségletet (resting energy requirement; RER) kell körülbelül a 80%-ára csökkenteni. A RER-t az alábbi képlettel lehet kiszámítani:

70 x (testtömeg kg-ban)^0,75 = RER (Ha valakinek így könnyebb értelmezni, akkor le is írjuk: 70-nel megszorozzuk a testtömeget kilogrammban, amelyet 0,75-re emelünk.)

Nagyon fontos, hogy a macska súlyát a fogyókúra idején folyamatosan, legalább heti egyszer ellenőrizni kell, nehogy túl gyors ütemű legyen. A szakmai javaslat szerint ha a súlyvesztés mértéke meghaladja a heti 2%-ot (az említett teljes testsúlyra értve), akkor a kalóriabevitelt 10%-kal meg kell növelni. Ellenben ha a súlyvesztés kevesebb, mint 1%, úgy a bevitt energiát csökkenteni kell további 5-10%-kal.

A mozgás is fontos

Ugyanúgy, mint az emberek esetében, az állatoknál sem elegendő pusztán az étrend megreformálása: szükség van több fizikai aktivitásra is. Nagyon fontos, hogy krónikus betegséggel, például ízületi gyulladással küzdő macska esetében kizárólag orvosi engedéllyel vágj bele a mozgásnövelésbe!

Egészséges cicák esetében is csak fokozatosan szabad terhelni az állatot, ami macskák esetében főképp több közös játék beiktatásával jár. Így két legyet ütsz egy csapásra: amellett, hogy kedvenced kalóriát éget, több minőségi időt töltötök együtt. Ami a mentális egészségének és a lelkének is jót tesz. Ahogy a tiednek is!

A testnek és a léleknek is jót tesz a közös játék

Ötletek a játékos kedv serkentéséhez:

  • Új típusú eszközök, például tollas pálca, mozgó egér beszerzése.
  • Új játékterek biztosítása. Ehhez kiváló lehetőséget biztosítanak a kaparófák.
  • Jutalomfalattal töltött játék. A haspók cicák érdeklődését kifejezetten gyorsan keltik fel az efféle holmik. Amire figyelned kell, hogy az így elfogyasztott kalóriát feltétlenül számold bele a napi bevitelbe, különben a folyamat rovására mehet az így beiktatott aktivitás.

Összegezve tehát az eddigieket, a szigorú és átgondolatlan táplálékmegvonás tilos, helyette az állatorvossal egyeztetett étrend mellett a fokozatos súlyvesztés a kívánatos. A folyamatot a – szintén orvossal megbeszélt – mozgásmennyiség növelésével támogathatod.

Ide kattintva adunk néhány további ötletet, miként mozgathatod le kedvencedet a négy fal között.

diéta etetés etetési rutin étrend fogyás májbetegség túlsúly
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!