hirdetés

A kijárós és kinti macskák rémei: az orsó-, galand- és kampósférgek

Hangai Lilla

2023. július 14 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazdi a gondolattól is kiborul, hogy macskája testében férgek tanyázhatnak. Egyrészt ijesztő, mert tudjuk, hogy a kedvenc általános jólétére negatív hatással van, másrészt amikor realizáljuk, hogy ez ránk is kockázatot jelent, végleg bepánikolhatunk.

hirdetés

A jó hír azonban az, hogy a férgek a macskákban hatékonyan kezelhetők, és a megelőzéshez is számos módszer áll a rendelkezésre.

A kijárós vagy kinti macskák fokozott veszélynek vannak kitéve a féregfertőzéssel szemben.

Hogyan fertőződnek meg a macskák bélférgekkel?

A macskák leggyakrabban parazitapetékkel vagy fertőzött ürülékkel való érintkezés során tesznek szert a hívatlan vendégekre. Önápolás közben lenyalják a bundájukra tapadt szennyeződéseket, amik tartalmazhatnak petéket, vagy akár olyan bolhákat, amelyek hordozzák a férgeket.

Természetesen a benti macskák sincsenek biztonságban, ugyanis amíg a háztartásban vannak olyan személyek vagy más állatok, amelyek érintkeznek a külvilággal, addig ők is nagyon könnyen megfertőződhetnek. Ám az is igaz, hogy a kint élő vagy kijárós macskák fokozott kockázatnak vannak kitéve, nekik ugyanis több lehetőségük van fertőzött ürülékkel vagy olyan rágcsálókkal kapcsolatba lépni, amelyek a férgek hordozói. A macskák fertőzött kutyáktól vagy a kutyákon tenyésző bolháktól is elkaphatják a férgeket, ugyanis nem minden féreg fajtaspecifikus.

Fontos kiemelni, hogy bármilyen fertőzött felülettel vagy tárggyal érintkezve az ember is megszerezheti a férgeket, ezért a higiéniai alapelvek betartása a legjobb megelőzési módszer!

Kutyák által is megfertőződhetnek.

A férgek típusai a macskákban

A macskákban előforduló leggyakoribb férgek közé tartoznak az orsó- és kampósférgek, melyek a fonálférgek törzsébe tartoznak, és a galandférgek, melyek a laposférgek törzsébe sorolhatók. Ezek mind a belekben élnek.

Orsóféreggel leggyakrabban a szoptatás során fertőződnek meg a cicák. Ha a fejlődésük jelentős mértékben elmarad, az gyanakvásra adhat okot. Felnőtteknél gyakran tünetmentes a fertőzés. A kampósférgek a bélfalba tapadva táplálkoznak az állat vérével, aminek következtében általában súlyos vérszegénység lép föl. A galandférgek akár több tíz centire is megnőhetnek még a macskákban is, ahol a béltartalom tápanyagait hasznosítják. Emésztési problémákat okoznak, valamint a fejlődést is nagy mértékben visszavetik. Jellegzetes tünete az úgynevezett radírozás vagy szánkázás, amikor is a macska a fenekét a földön húzza. Mivel a férgek jelenléte irritáló hatású, az állat így próbálja csökkenteni a diszkomfortérzetet.

A féregfertőzés általános tünetei

A macskák féregfertőzése lehet teljesen tünetmentes, de jelentkezhetnek intenzíven is a lentebb leírt jelek. Ez a féreg típusától és a fertőzés súlyosságától függ.

 • hányás (néha férgekkel a hányásban)
 • hasmenés (akár véres is lehet)
 • kátrányos széklet
 • fogyás
 • megnagyobbodott has
 • bőrelváltozások a testen
 • fénytelen szőrzet
 • gyengeség
 • kiszáradás
 • sápadt ajkak és íny a vérszegénység miatta
 • alacsony vérnyomás

Így kezelhető

Ugyan az interneten számos otthoni gyógymódról és praktikáról olvashatunk, ezek közül jó szívvel egyiket sem tudjuk ajánlani. Potenciálisan rosszabbra fordulhat tőlük a macska állapota, vagy egyszerűen hatástalannak bizonyulnak, ami a féregfertőzés esetében hosszú távon ugyanakkora gondot jelent.

Ha megvan a baj, az egyetlen hatékony és biztonságos módszer az, ha az állatorvos féreghajtót ír fel a kedvencnek. Ez lehet orális vagy injekció formában; a készítmény elpusztítja a lárvákat valamint a kifejlett férgeket is. Előfordulhat, hogy egyetlen adag nem lesz hatásos, így a kezelést meg kell ismételni.

Így előzhető meg

A háztartásban élők védelme érdekében a helyes higiénia gyakorlat szigorú betartása a legbiztosabb módszer. Az alomtálca rendszeres, napi kilapátolása és a heti fertőtlenítése nemcsak a macska jóléte szempontjából fontos, hanem a bélférgek miatt is!

A homokozót, a virágágyásokat és az udvar területét érdemes gyakran átnézni, és eltávolítani a macska vagy macskák ürülékét. Így kisebb az esélye hogy a cipőnkön, szennyezett tárgyakkal érintkezve vagy a macska a lábán behurcolja a házba a petéket.

Ahogy fentebb is írtuk, a bolhák is terjesztik ezeket a férgeket, így a rendszeres bolhairtás több funkciót is ellát a macska egészségének szempontjából. Érdemes elkezdeni a havi orális vagy helyi bolhairtást, így ugyanis megelőzhető a fertőzés kialakulása is. És persze ne feledkezzünk meg a rendszeres szűrővizsgálatokról sem, ahol még idejében kiderülhet, ha fertőzött a macska.

A féreghajtót a macska kaphatja orálisan vagy injekció formájában is.

Ha nem kezelik a féregfertőzést

A kezeletlen féregfertőzés akár végzetes is lehet a macska számára, az azonban teljesen biztos, hogy hosszú szenvedésnek tesszük ki általa. A folyamatos vérveszteség valamint a létfontosságú tápanyagoktól való megvonás vérszegénységhez, súlycsökkenéshez, kiszáradáshoz és végül halálhoz vezethet.

bélféreg féregfertőzés fonálféreg galandféreg kampósféreg kijárós macska kinti macska orsóféreg zoonózis
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink