hirdetés

Így engedheted ki időnként a benti macskádat biztonságosan

Szénási Szimonetta

2023. november 14 - Képek: Getty Images Hungary

A vitás kinti kontra benti tartás kérdéskörében egy határhelyzetet járunk most körül, mégpedig a benti cicák kiengedését. Kell-e, illetve ha igen, hogyan?

hirdetés

A macskatartók között pillanatok alatt parázs vitát szül, hol kell tartani a cicát: bent, a lakás biztonságában, vagy kint, hiszen szabadnak született. A mi álláspontunk nem titok az olvasóink előtt, hiszen újra és újra kampányolunk a macska benti tartása mellett. Ez pedig jórészt az állat biztonságát szolgálja, mivel így számos betegségtől és balesettől menekül meg. Ezen felül az élővilág szempontjából is előnyös, ha nem kolbászol szabadon számos ragadozó. Így, hogy a vitát „eldöntöttük”, következzen mai cikkünk témája: ha bent él a kedvenced, érdemes-e néha kiengedned?

A felvetett kérdésről a kijárós macska fogalom juthat először eszedbe, ám nem egészen erről lesz szó. Hiszen ezalatt többnyire azt értjük, ha egy cica szabadon jöhet-mehet a lakás és a kert (és sajnos ezzel egyetemben az utca – ami törvénybe ütköző, lásd az állatvédelmi törvény ide vágó pontját) között. Ugyanis lehet ezt kontrolláltan is csinálni. Ám annak is vannak feltételei, valamint betartandó szabályai.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor erre nagy szükség is van. Mondjuk ha egy utcáról mentett macskát fogadsz örökbe, aki a korábban megszokott szabadság után nehezen viseli a falak jelentette korlátokat. Mint dr. Laura Emge Mosoriak rámutat, a frusztráció számos formában törhet felszínre: a cica ingerlékennyé válik, rombolni kezd, az alomtálcán kívülre ürít, illetve túlzásba viszi az önápolást.

Ilyen esetben a kontrollált kiengedés megoldást jelenthet, mivel így az állat megkapja a szükséges mentális és fizikai stimulációt.

A benti macska tovább él

Az ezirányú felmérések megerősítik, hogy a lakásban tartott kedvencek tovább élnek. A Kalifornia-Davis Egyetem kutatói szerint egy benti macska 15-17 évig is boldogíthatja a gazdit, míg a kinti macskák várható élettartama mindössze 2-5 év. Jelentős különbség! Ennek oka pedig a már említett balesetveszélyes élethelyzetek, valamint a különféle betegségek elkerülése. Dr. Jeff Levy szintén lebeszéli a tulajdonosokat a macskák kinti tartásáról. Hozzáteszi, hogy a kinti szélsőséges klíma nagyon megviseli kedvenceinket.

Óvintézkedések

Ha szeretnéd, hogy kedvenced biztonságosan élvezhesse a kintlétet, akkor fontos, hogy megtedd a szükséges lépéseket ennek érdekében.

Először is a legalapvetőbb a szükséges oltások beadatása. Ez egyébiránt a bent tartott jószágok esetében is lényeges, hiszen – a közhiedelemmel ellentétben – odahaza sincs teljes biztonságban az állat, hiszen sok kórokozót éppen te vihetsz be a lakásba, például a cipőd talpán. Ugyanez igaz a különféle parazitákra és élősködőkre is, amelyektől szintén védeni kell házi kedvencedet!

Számos betegség ellen létezik már vakcina, amikkel halálos kóroktól véded meg a cicát. Ezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Mindezen felül a veszettség elleni oltást is meg kell kapnia kedvencednek.

A macskáknak is szükségük van védőoltásokra.

Védőháló

Ha orvosi szempontból védett a cica, a fizikai biztonságáról is gondoskodni kell. Szintén alapvető teendő, hogy macskád kapjon mikrochipet. Így ha véletlenül mégis elkószálna, könnyen azonosítható lesz.

Másrészt ki kell alakítani számára egy olyan helyet az udvaron, ahol szabadon járhat-kelhet, mégsem eshet bántódása. Ez az úgynevezett macskakifutó remek dolog, hiszen különféle eszközökkel – farönkökkel, létrákkal, kaparófákkal – izgalmassá téve a cica a szabadban élvezheti a mozgás örömét. Emellett olyan hatások érik, amiket bent többnyire nélkülöznie kell: a szellő, a szálldosó madarak, a napfény, a különféle illatok, a fű és a föld érintése mind pozitív ingerek a számára. A területet védő háló azonban megakadályozza, hogy kedvenced elszökjön, vagy más állat hozzáférjen. Ebben a cikkben képekkel adunk ötletet, miként lehet izgalmassá tenni cicád számára a kinti birodalmát.

Kint is-bent is, egyszerre./Kép: olvasói fotó

A másik opció, hogy kedvencedet pórázon viszed ki sétálni. Ez annyiban komplikáltabb, hogy hozzá kell szoktatni a macskát a hám viseléséhez (ami sétáltatás szempontjából biztonságosabb, mint a nyakörv), illetve ahhoz, hogy te vezeted. A fiatalabb cicákkal könnyebb dolga van a gazdáknak, míg az idősebb cicáknál arra is fel kell készülni, hogy kudarcba fullad az akció. Arról, hogyan szoktathatod hozzá cicád a hám viseléséhez, hogyan válasz megfelelő eszközt, és melyik fajták esetében lesz várhatóan könnyebb dolgod, EBBEN a cikkünkben olvashatsz.

bélféreg bolha kijárós kinti kullancs oltás veszettség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink