hirdetés

Eddig ismeretlen macskamintázatot fedeztek fel a kutatók

Hangai Lilla

2024. május 29 - Képek: Getty Images Hungary

A kutatók egy új genetikai mutációt fedeztek fel, amely egy nagyon különleges bundamintázatot idéz elő a macskákban.

hirdetés

Finnországban 2007-ben kezdtek el megjelenni azok a vadon élő macskák, melyek a mutáció miatt egy új, eddig nem látott mintázat mit sem sejtő tulajdonosai. Ezeknek a cicáknak a fekete-fehér szmokingos példányokhoz hasonló szőrzetük van azzal a csavarral, hogy a szőrszálak töve fekete, ám a végük fehér.

Szalmiákcicák: egy új mintázat a macskák világában

A tudósok a Finnországban népszerű, sós édesgyökér cukorka után szalmiáknak (salmiak, az édesség neve salmiakki) nevezték el a mintázatot. A tanulmány szerint a fehér szőrszálak ilyen jellegű módosulása leginkább teljesen fekete macskákban fordul elő, de megjelenhet cirmos, teknőctarka, valamint szürkés és kékes árnyalatú egyedeknél is.

A kutatók DNS-teszteket készítettek, hogy többet megtudjanak ezeknek a macskáknak a genetikájáról. Először öt ilyen példánytól vettek vérmintát a gazdik engedélyével a Helsinki Egyetem biobankján keresztül. (Ezeknek a valaha kóborként vagy elvadultként élő állatoknak ugyanis lett gazdájuk a jellegzetesen szép külsejük miatt.) Az eredményeiket az Animal Genetics folyóiratban tették közzé.

Négy macskát teszteltek a szőrszínt befolyásoló ismert génekre. A tesztek kimutatták, hogy megvoltak a jellemző génjeik a színes szőrzetre, ám a fehérre nem. A fekete vagy kék bundájukat sajátos genetikai tulajdonságaik okozták. A kutatók azonban nem elégedtek meg ennyivel, két macskán végrehajtották a teljes genomszekvenálást, amely kikerülhetetlen, ha szeretnénk teljes mértékben megérteni egy élő szervezetet. Ennek a folyamatnak a során megvizsgálták az állatok DNS-eit, hogy egyedi változásokat tárhassanak fel. Találtak is egy hiányzó DNS-darabot egy KIT nevű gén közelében, amely felelős lehet az egyedülálló szalmiák szőrszínéért.

Egyedi finn árnyalat

Ezt követően a tudósok 180 finn macska genetikáját tanulmányozták; némelyek az említett szőrszínnel születtek, mások nem. Speciális eszközöket használtak annak ellenőrzésére, hogy a vizsgált macskáknak van-e egy általuk felfedezett genetikai változata, a „wsal”, amely a szalmiák szőrszínéhez kapcsolódik az előzetes vizsgálatok alapján. Ekkor derült ki, hogy a változat tökéletesen illeszkedik az új bundamintázathoz.

A részletes kutatás után arra is rájöttek, hogy anélkül is lehet egy macska hordozó, hogy produkálná az árnyalatot. Ez azt jelzi, hogy a „wsal” változat két példányára van szükség ahhoz, hogy a mintázat megnyilvánuljon. Érdekes módon egyelőre sem az Egyesült Királyságban, sem a Romániában vizsgált macskáknál nem találtak ilyen jellegű mutációt.

Ha már a mintázatoknál tartunk, tudtad, hogy a sziámik bundája színváltós? Ha nem, ide kattintva megtudhatod, hogyan működik a dolog.

genetika macska mintázat szőrmintázat tanulmány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!