hirdetés

Így segítsd a hőségriadó alatt a macskád

Gerhát Petra

2024. június 22 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Az extrém hőség minden macska szervezetét megviseli, de megmutatjuk, miként tudsz gondoskodni saját cicáidról, és a környék kóbor állatairól is a kánikulában.

hirdetés

A katasztrófavédelem már szerdán közleményt adott ki a hőségriadó elrendeléséről, a riasztás szombaton 24:00 óráig marad érvényben . Rekord meleget várnak, 107 éves hőmérsékleti csúcs dőlhet. Ez a hőség megterhelő ember és macska számára is.

A hőség a macska egészségére is káros lehet

A nyári kánikula, a több napja tartó hőség nemcsak minket embereket, hanem szőrös kedvenceinket is nagyon megviseli. A kinti macskákra különösen veszélyes a több napig tartó, extrém meleg és a csapadék hiánya. Ha kedvencünk otthona a kert, mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségű, friss vízről. Helyezzük a tálkát árnyékba, és igyekezzünk számára is hűs pihenőhelyet biztosítani. Ha van pincénk, hűvösebb vagy árnyékos melléképületünk, hagyjuk résnyire nyitva, hogy ha lehűlne bundás barátunk, legyen hová mennie.

Ha tudjuk, hogy gazdátlan vagy kijárós cicák is járnak hozzánk, helyezzünk ki számukra is friss vizet, nem csak ők, de kertünk egyéb állatai, a rovarok, a madarak és a hüllők is hálásak lesznek nekünk érte. Az apró figyelmesség nem kerül semmibe, de életeket menthet.

A kinti-benti cicákat tartsuk benn a lakásban a hőségriadó idejére, de arra is legyünk figyelemmel, hogy a lakáson belül is akadnak teendők. Itt is ugyanolyan fontos a friss víz, de a hőmérséklet kialakításakor is ügyelnünk kell velünk élő kedvencünkre. Ma már szinte minden háztartás alapvető felszerelése a légkondicionáló és a ventillátor, amit minden bizonnyal már üzembe helyeztünk.

Óvatosan a ventillátorral, a macskákra veszélyes lehet

Érdemes napközben, amíg nem vagyunk otthon, besötétíteni a szobát, hogy a napfény ne forrósítsa fel. Jó, ha a hőfokot is tudjuk mérsékelni, azonban nem minden megoldás macskabarát. A ventillátorok akár veszélyesek is lehetnek, a mozgó levegőhűtő játékra csábíthatja őket, könnyen felboríthatják azokat, így mindenképp olyat válassz, ami stabil alapzaton áll. Érdemes úgy elhelyezni, hogy a cicus ne férjen hozzá közvetlenül, ugyanis a kiáramló, hűvös levegő fülgyulladást is okozhat kedvenceinknél.

A légkondicionáló használata sokkal biztonságosabb, hiszen elhelyezéséből adódóan nem tud a közelébe férkőzni kis barátunk.  Érdemes azonban arra odafigyelni, hogy a kinti levegőhöz képest sose hűtsd le radikálisan a lakásodat, ugyanis könnyedén megbetegedhet az állat, így mindenképp ügyelj a megfelelő hőmérsékletre.

Ide kattintva arról is olvashatsz, mit ajánl az Az Én Macskám csapata annak érdekében, hogy lehűtsd a cicádat.

Ilyen hőségben természetes, hogy a macskák étvágya csökken, ennek ellenére mindig legyen előtte friss étel. A macskáknak a nagy hőségben jobban hullik a szőre is, gyakrabban tisztálkodnak, hogy megszabaduljanak a kihulló szőrszálaktól. A kikészített macskafű mellett érdemes átfésülgetni őket, hogy minél kevesebb szőr kerüljön az emésztőrendszerükbe.

A hőguta tünetei macskáknál

  • erősen és hangosan zihál
  • magas a testhőmérseklete, forró a teste
  • kivörösödik a szája, orra
  • csökkent az aktivitása
  • izgatottan keresi a hűvösebb helyeket
  • nyáladzik
  • hány, hasmenése van
  • gyengeség
  • izomremegés
  • ájulás

Lájfhekk a hűsölésért

Érdemes hűvös fekhelyet is kikészítened. Sok gazdi a hűtőzselére esküszik. Ezt egy gyógyszertárban is beszerezheted. A zselével töltött párna hűtőszekrényben hűthető. Ha lehűlt, tekerd egy vékony takaróba vagy törölközőbe és tedd le a cicus kedvenc helye közelébe, hogy ráfekhessen!

Arról, hogy érdemes-e leborotválni kedvencünk bundáját a nagy hőségre tekintettel,  ide kattintva olvashatsz.

étvágytalan macska hőség kinti cica melegben macska hőguta macska iszik macska lehűtése meleg nyári teendők a lakásban
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!